130 години от полагането на основния камък на българската православна

...
130 години от полагането на основния камък на българската православна
Коментари Харесай

Желязната църква в Истанбул на 130 години: Как храмове в Турция пазят българския дух

130 години от полагането на главния камък на българската православна черква " Свети Стефан " в Истанбул ще бъдат маркирани на следващия ден. На юбилея на Желязната черква ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, дипломати и министри. На път за там Йотова посети храмовете " Свети Георги " и " Св. Св. Константин и Елена " в Одрин.

Как тези храмове съхраняват българския дух в Турция вижте във включването на Александър Марков.

Църквата " Свети Георги " е един от двата български храма в Одрин - единствените църкви в града. Построена през 1880-та, през днешния ден тя е средище за всички.

" Всеки ден има освен българи, тъй като нямат друга черква и арменците, и гърците идват тука, и турците - доста от тях не знаят какво значи черква. ", споделя отец Александър Чакърък.

За тази черква се грижат отец Александър Чакърък, брачната половинка му Мария и синът им Георги, който учи в Богословския факултет в София.

" Живот и здраве, един ден мисля да дойда тук по стъпките на татко ми и дядо ми, да запазим българщината и българската черква в Одрин. ", споделя Георги Чакърък, наследник на отец Александър.

Да се срещне с неповторимото семейство Чакърък и да посети българските храмове, пристигна и вицепрезидентът Илияна Йотова. Църквите " Свети Георги " и " Св. св. Константин и Елена " са били в окаяно положение, само че благодарение на Съюза на тракийските сдружения, донори и българската страна храмовете са възобновени. Има, обаче, потребност от още помощ.

" Нуждае се от едно в допълнение изографисване вътре в олтара и хубаво е да дойдат български студенти от Художествената академия, които учат иконопис, това ще остане напред за поколенията. ", съобщи Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Към църквата действа и читалище " Просвета ", както и българското неделно учебно заведение " Иван Вазов ". Тук деца и възрастни учат български език.

" Българският език е най-модерният език тук, в Одрин - доста се търси. Много хора желаят да си го възстановят, позабравили са го или децата да учат български език - освен поради близостта с България, а поради бъдещето, което им дава. ", добави Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

В учебното заведение тук идват деца чак от Истанбул и Бурса.

" Тази година ще има 52 деца. Голяма част от тях ще бъдат присъствено, а една дребна част от тях - към 10 деца, ще се образоват онлайн. ", изяснява Мария Чакърък, създател на читалище " Просвета " - Одрин.

Директор на неделното учебно заведение и преподавател в него са Бахтишен Мотлъ и Руджинан Ергюн.

" Аз доста обичам да съм измежду децата, да им приказвам на български, да им описвам за България, където съм родена - моята татковина! И просто е доста хубаво да учиш нещо ново, да научиш някой да приказва един език, който доста обичаш. ", споделя Бахтишен Мотлъ, шеф на Българското неделно учебно заведение " Иван Вазов " към Градска канализация в Одрин.

" Танцуваме българските национални танци. Засега научихме едно право хоро, тази година се надяваме да имаме повече деца, защото поради пандемията предходната година преминахме на хибридно образование. Надяваме се да се включат повече деца и да отиваме в България на фестивали. ", добавя Руджинан Ергюн, учител в Българското неделно учебно заведение " Иван Вазов " към Градска канализация в Одрин.

Учебната година в неделното учебно заведение ще стартира на 1 октомври.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР