13-годишната Йоана Вълканова спечели 100-километровата Обиколка на Витоша при колоездачите.

...
13-годишната Йоана Вълканова спечели 100-километровата Обиколка на Витоша при колоездачите.
Коментари Харесай

13-годишна спечели 100-километровата Обиколка на Витоша с колело

13-годишната Йоана Вълканова завоюва 100-километровата Обиколка на Витоша при колоездачите. Състезателката на „ Олимп “ сътвори сензация като изпревари надалеч по-опитни и възрастни съпернички. Йоана за втори следващ път е измежду медалистите в конкуренцията, откакто предходната година се подреди втора.

Друг неповторим връх записа миналогодишната шампионка Христина Козарева. След две следващи трофеи със общоприети колела, в този момент тя стана първата в историята със злато и при електрическите байкове, които направиха своя дебют в Обиколката. Нещо повече – Козарева към този момент има невероятната сбирка от победи във всички вероятни съревнования по 100-километровото трасе към Витоша: със общоприет велосипед, с тичане, с електрически байк и при дуатлонистите, които в границите на два дни първо обикалят планината с колело и по-късно с тичане.

Едно от най-масовите и известни спортни събития у нас отбелязва това лято своята 38-а годишнина. Над 2000 са общо участниците в емблематичното съревнование, което още веднъж е част от самодейност „ София – европейска столица на спорта “.

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване - още в 6 ч. в съботната заран от Татяна Георгиева, ръководител на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община. След това дългата колона велосипедисти се източваше дълго към бул. „ България “ в посока Бояна и след това нагоре по пътя към Златните мостове.

Дъждът, студеният вятър и подгизналото от предходните дни трасе в допълнение усложниха изискванията за състезателите, а и принудиха част от участниците да се откажат. Тази година новото е обособената група на електрическите колела. Над 70 състезатели потеглиха по трасето с тях и до края водеха оспорвана конкуренция с другите колоездачи, измежду които най-бърз се оказа Владислав Гюров от „ Велорааптор “. След като водеше дълго по дистанцията, той финишира за 4.51:53 ч.. Това е надалеч от поставения преди две години връх от под 4 часа, само че за това спомогнаха доста тежкиту условия – дъжд, леден вятър, тиня и наводнени сектори по трасето. При дамите времето на победителката тийнейджърка Йоана Вълканова е 6.37:17 ч. „ Малолетната “ шампионка бе лидерка още след 30-ия км и не позволи изпреварване до финала. Сред мъжете с електрически колела победител е Добромир Чолаков, който стана първият в историята с сходна купа.

Можете да приветствате сензационната победителка по време на награждаването на колоездачите, което ее планувано за през днешния ден в 16 ч. в зоната на старт/финала на паркинга пред резиденция Бояна до входа въз основата на БФС, откъдето тази нощ, тъкмо в 23.59 ч. ще потеглят и бегачите. Метеопрогнозата е за динамично и бързо промянащо се време, така че участниците би трябвало да се добре екипирани и със заредени акумулатори на мобилните телефони. Очаква се най-хубавите измежду бегачите да финишират след 8.00 ч. в неделната заран. Най-смелите пък пробват дуатлона – първо 100 км с велосипед и няколко часа по-късно нови 100 км с тичане. Шампионът при тях ще стане прочут по обед в неделния ден.

Проявата още веднъж е оповестена за „ съревнование без отпадък “, заради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не употребяват пластмасови чаши за еднократна приложимост и да прибират отпадъците си по време и след надпреварата. И това лято за реализиране на тази цел оказват помощ доброволци. В зоната на старт/финала уредниците са подготвили сетове, където участниците ще могат да релаксират, а по трасето са построени 12 освежителни и подкрепителни пункта.
 Ясни са новите първенци на България в планинското колоездене за 2020 Ясни са новите първенци на България в планинското колоездене за 2020
На 19-20 септември под връх Мечи чал се организира едно от най-важните и предстоящи събития в календара на планинското колоездене, а точно...

И тази година управлението на Природен парк Витоша даде позволение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде „ осиновен “, което значи, че маркировката и табелките се поддържат и употребяват от всички искащи целогодишно.

Можете да следите резултатите в действително време на следния линк: https://racetimingbg.com/live-results/#0_7C7CF4

Още доста информация ще намерите в уеб страницата на Витоша100 на следния линк: http://vitosha100km.bg/

За всевъзможни въпроси и информация се обръщайте към: [email protected]
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР