13-годишната съдебна сага по делото за източване на 14,5 млн.

...
13-годишната съдебна сага по делото за източване на 14,5 млн.
Коментари Харесай

Делото за източване на 14,5 млн. лв. от САПАРД окончателно се срина

13-годишната правосъдна сага по делото за източване на 14,5 млн. лева от САПАРД завърши в Апелативния спецсъд през днешния ден. Магистратите прекратиха поради изтекла отминалост и последното останало обвиняване на предприемача Марио Николов - за ръководена на незаконна група. Преди дни по същия метод бе пракратено и делото против Анна Шаркова, която също бе измежду подсъдимите по делото. Така безславно завършва знаковият за прокуратурата процес срещу Николов и още 7 души, упрекнати за източване на САПАРД, станало през 2002 година

Давността на обвиняването за началник на незаконна група е изтекла още предишния декември, сподели юристът на Николов Менко Менков, представен от БГНЕС. " Клиентът беше оневинен по всички закононарушения и остана единствено той, като шеф без войска ", изясни Менков и добави, че Николов е оневинен за пране на пари, както и за документна машинация. " Той остана единствен обвиняем единствено, тъй като се споделя Марио Николов - уредник на незаконна група без участници в нея, защото всички участници са оправдани, че не са взели участие в никаква група ", уточни Менков.

Днешното определение на спецсъда може да се нападна от прокуратурата. Тя обаче не възрази против прекратяването по време на съвещанието.

Преди година след повече от 12 месеца размисъл Апелативният спецсъд удостовери оправдателните присъди на всички 8 подсъдими, упрекнати, че са източили парите с показване на остарели машини за месопреработване като нови и приемане на дотации за пазаруването им. Апелативните съдии записаха в решението си, че твърдението на прокуратурата за проведена незаконна група, ръководена от Николов, е " случайно и без доказателствена основа ". По делото няма доказателства, отвън вярно откритата от държавния обвинител " йерархична и служебна зависимост ", от които да се направи извод, че Николов и останалите са били в трайни в действителност взаимовръзки, пишат още апелативните съдии. И на още доста места в решението приказват за " доказателствена необезпеченост " и " без доказателствена основа ". 

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане на апелативния съд единствено частта от делото против Николов и Шаркова. Върховните съдии , че долната инстанция е подходила фрагментарно и преднамерено при оценката на доказателства по обвиняването за незаконна група против тях двамата. 

Преди делото да стигне до спецсъда, то беше разграничено на две - за източването на средствата и за прането на пари. Точно разделянето беше измежду претекстовете на първата инстанция за оправдателните присъди. Казусът е в съда от 2008 година През 2010 година Марио Николов получи 12-годишна присъда от Софийския градски съд. За отговорни бяха приети още петима от подсъдимите. През 2012 година обаче Софийският апелативен съд анулира присъдите и върна делото на прокуратурата. Обвинителният акт беше импортиран още веднъж при започване на 2014 година, само че към този момент в спецсъда поради променената подсъдност.

Делото за изпирането на парите от САПАРД против групата на Марио Николов, по което обвиняем беше и предприемачът Людмил Стойков, от дълго време завърши с оправдателни присъди, въпреки и първата инстанция да определи тежки санкции. Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Стигна се до обновяване, само че в края на 2016 година Върховният касационен съд дефинитивно призна подсъдимите за почтени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР