13-годишната рускиня Александра Трусова записа историческо постижение на Световното юношеско

...
13-годишната рускиня Александра Трусова записа историческо постижение на Световното юношеско
Коментари Харесай

Световната шампионка Трусова: Щастлива съм, че успях да направя два четворни скока

13-годишната рускиня Александра Трусова записа историческо достижение на Световното юношеско състезание по фигурно пързаляне в София. Тя стана първата състезателка, изпълнила два четворни скока в една стратегия и закономерно завоюва международната купа при девойките. Във волната си стратегия по музика на " Четирите сезона " на Вивалди Трусова извърши чисто четворен салхов и четворен тоулуп, като досега нито една фигуристка не е правила това в историята. Оценката й за механически детайли на програмата е 92.35 точки, което е всекидневен международен връх. Тя получи 153.49 точки за волната стратегия и събра общ брой от 225.52 точки.

Рускинята е първата в историята на женското фигурно пързаляне, която извършва четворен тоулуп на публично съревнование, а четворен салхов с изключение на нея има и японката Мико Андо, която го направи на международното състезание за юноши и девойки през 2002 година.

Трусова, която тренира дружно с олимпийската шампионка Алина Загитова и сребърната медалистка от ПьонгЧанг 2018 Евгения Канаева, с изключение на двата четворни скока във волната си стратегия извърши още комбинации от троен флип - индивидуален ритбергер - троен салхов, троен луц - троен ритбергер, троен флип - троен тоулуп, троен флип и двоен аксел.
Този сезон е едвам втори в кариерата на Трусова, която са първи път взе участие и на интернационалните шампионати. През февруари предходната година тя започва на юношеското състезание на Русия и зае четвърто място, а този сезон няма нито една загуба. Тя завоюва юношеските Гран При шампионати в Австралия и Беларус, както и финала на Гран При, съветското състезание за юноши и в този момент международната купа.

Пет от скоковете й бяха във втората част на програмата, както е и при олимпийската шампионка Алина Загитова. Единствено двете рускини извършват композиция от троен луц и троен ритбергер.

Любопитното е, че Трусова завоюва международната купа с оценка за механически детайли от 92.35 точки. Преди година международната шампионка Евгения Медведева сложи международен връх от 82.40 точки за техника, а на Олимпийските игри в Пьонгчанг Загитова завоюва златото с 81.62 точки за механически детайли.

" Много съм щастлива, че завоювах, само че съм още по-щастлива, че съумях да направя два четворни скока. Много упражнявах за това и съумях да го реализира. След като приземих чисто четворните скокове се зарадвах доста, само че трябваше да извърша още три комплицирани комбинации от скокове до края на програмата и по тази причина трябваше да съм съсредоточена ", сподели рускинята след успеха.

13-годишната Трусова разкри, че е научила четворния дебелак след финала на юношеското Гран При в Япония през ноември, когато тя завоюва златния орден. Следващата й цел е да извърши троен аксел. Рускинята завоюва международната купа с повече от 18 точки пред сънародничката си Альона Косторная. Трета стана японката Мако Ямашита.
Альона Косторная направи шест чисти тройни скока и завоюва сребърното отличие.

" Не съм доста удовлетворена от представянето си. Резултатът е приемлив, само че аз мога да се плъзвам доста по-добре ", сподели 14-годишната рускиня.

Българката Александра Фейгин се показа извънредно мощно и приключи на 15-о място в класирането при второто си присъединяване на международно юношеско състезание. Шампионатът на планетата в София приключва през днешния ден с галаспектакъла на призьорите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР