125 км през онази България, която обичаме - древна, красива,

...
125 км през онази България, която обичаме - древна, красива,
Коментари Харесай

bTV Репортерите: По тесни линии - 125 километра от България

125 км през онази България, която обичаме - антична, красива, великодушна. Такава е и в очите на американката Джоди Хилтън. Тя прекарва няколко дни, пътувайки с последната българска теснолинейка, с цел да се запознае с живота на хората по земите край тесните линии от Септември до Добринище.

Докато пътува тя се среща с възрастни дами от с. Абланица, които всяка заран вървят пеш до влака с 30-40 литра мляко на тил. Теснолинейката е връзката им с огромния град – Велинград, където продават млякото и маслото.

Втората ѝ среща е с младия помощник-машинист Салих Мехмед. Той е на 24 година от с. Кандови. От дребен мечтаел да стане ватман и съвсем сбъднал фантазията си. Впечатлена е и от срещата си с Кристиан Ваклинов, който преди 9 години стартира да се бори за поддържането и развиването на теснолинейката. Днес той е пораснал, горделив и признателен за постигнатото досега.

С теснолинейката Джоди стига и до гр. Костандово, където българска фабрика, единствена в тази част на света прави бутикови килими. Повечето от тях са за резиденциите на английското кралско семейство. Последната ѝ спирка е „ Аврамово “. Това е най-високо разположената ЖП спирка на Балканите. Там тя си дава сметка за претърпяното от пътуването, за последните 5 години прекарани в България и за любовта, която изпитва към тази дребна страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Джоди съпоставя влака с страната България. Стар трен – антична страна. Но и влакът, и България са атрактивни за младите – освен като място за работа, само че и като опция за основаване на ново, устойчиво и щастливо бъдеще.

27.05.2021 година , четвъртък . Т еснопътна гара „ С ептември

Джоди е фотожурналист. Живее в България от 5 година Работи на свободна процедура за няколко издания – американски и български. Ще пътува с теснолинейката до Аврамово.

„ Тази специалност ми дава опция да надзървам в живота на хората по света. Мисля, че фотосите ми са като прозорци към света и като мост сред другите хора, който им оказва помощ да се схванат по-добре едни други “, споделя Джоди.

Снимка: btvnovinite.bg
„ За да схванеш по-добре хората и мястото, където те живеят, би трябвало да научиш нещо за минало им. Много съм любопитна по какъв начин е изглеждала България в предишното. Постоянно диря места, които да ми покажат това “, добавя тя.
Снимка: Снимки: Личен списък, Джоди Хилтън/Jodi Hilton

Споделя, че на гара „ Септември “ има чувството, че е в машина на времето.

„ Изненадана съм, че има доста младежи тук. Те не работят по тази линия, тъй като нямат друга алтернатива, а тъй като това е работата, за която са мечтали. Срещнах един млад ватман. Той е под 30 години. Израснал е в малко селце, запазило традициите си. Повечето хора там отглеждат крави, а той мечтаел да работи като ватман. Почти сбъднал фантазията си. Много е горделив с специалността си и би трябвало да е, тъй като да управляваш този трен е доста комплицирано, а и доста значимо за хората, които живеят в близост “, споделя фотожурналистът.

Салих работи като помощник-машинист на теснолинейката от 2 години. Тази работа за него е сбъдната детска фантазия. Живее в село Кандово. Запалва се по специалността като възпитаник, когато пътува всеки ден от Аврамово до Разлог.

Снимка: btvnovinite.bg

Започва работа в София като помощник-машинист, само че избира родния край и теснолинейката. Сега мечтае да стане локомотивен ватман.

Снимка: btvnovinite.bg
„ За първи път пристигнах в тази страна през 1996 година, с цел да видя мой другар, който преподаваше в Американския университет в България. България беше доста по-различна тогава. Намираше се в сериозна икономическа рецесия. Имаше всеобща инфлация. Виждах хора, които се редят на опашка, с цел да си купят самун. Контрастът сред бедността и гостоприемството на хората разсъниха интереса ми. Това пътешестване промени живота ми. Срещнах брачна половинка си тук. Преместихме се публично в България през 2015 година България е като втори дом за мен.

Снимка: Снимки: Личен списък, Джоди Хилтън/Jodi Hilton
В момента работя по фото план за теснолинейката. Това е последната такава в България. Поинтересувах се за нея преди няколко години, когато за първи път се качих. Едно от нещата, които доста ме вълнуват са връзките сред локалните и теснолинейката, на която те доста разчитат в всекидневието си. Заинтригува ме спирката „ Цветино “ и селцата, към нея. Хората там отглеждат крави. Препитават, с помощта на млякото и сиренето, които създават. Използват влака, с цел да продадат продуктите си във Велинград.

Стори ми се доста любопитно това, че към момента има села, в които хората като че ли живеят в една отминала ера “, споделя Джоди.

Снимка: btvnovinite.bg
3 дни по-рано : П онеделник , 24.05.2021 година , с. А бланица .
П ътят на млякото

Сабие е на 65 година от село Абланица. Има пет внучета, всичките, отгледани с млякото, което продава. Пътува от години с теснолинейката.

Снимка: Снимки: Личен списък, Джоди Хилтън/Jodi Hilton

„ Сега пътувам с карта, пенсионерка съм и ми е по-евтино. По-рано съм пътувала с рейс. По 6 лева сме давали – 3 бутилки, с цел да идем и да се върнем. Носила съм и по 30 кг и по 40 на тил, до момента в който съм била по-млада, в този момент към този момент по 20 литра единствено дневно. С влака си ми е комфортно, тъй като с колата, в случай че отида и аз колкото изкарам, повече ще изхрача и влакът ми е доста комфортен “, споделя дамата.

Снимка: Снимки: Личен списък, Джоди Хилтън/Jodi Hilton
Този път Джоди ще отиде с баба Сабие във Велинград с влака, с цел да продадат млякото дружно.

„ Това са доста мощни хора. Вижте Сабие – тя е над 60, само че към момента носи подобен огромен товар на гърба си. Това не можеш да го видиш на всички места. Когато посетиш място като това, като че ли очите ти се отварят за една друга страна на България.

Снимка: btvnovinite.bg
Имах още едно забавно прекарване в близост. Пътувах с теснолинейката до Костандово, където има фабрика за красиви килими. Някои от тях се намират в резиденциите на английското кралско семейство. Изненада съм, че такава фабрика съществува в такава дребна страна като България “, показва Джоди.

Снимка: btvnovinite.bg

2 дни по-рано . В торник , 25.05.2021 година , гр. К остандово - до кралския двор

Лидия е тъкачка от гр. Костандово. Работи в локалната фабрика от 1963 година, когато съм била едвам 16-годишна.

Снимка: Снимки: Личен списък, Джоди Хилтън/Jodi Hilton
„ Това все едно си художник, рисуваш, единствено че с прежди. Тук няма друга работа, с изключение на да вършиш по полето и то полето тук, нашето, към този момент няма, вървят надолу по Пазарджик като плебеи, нашето тук е по-добре, тъй като там нито стаж имаш, нито осигуровки, нищо, а при нас е несъмнено “, споделя Лидия.

Снимка: btvnovinite.bg
Собственикът на фабриката Нино Парпулов разведе Джоди и ѝ описа за производството им.

„ Където и да отидеш в тази страна можеш да намериш нещо остаряло и нещо забавно. България не е задоволително добре оценена.
Тъжно е да виждам по какъв начин хората тук са разочаровани. Говорят отрицателно за личната си страна и биха желали да живеят някъде другаде. Като чужденец съм видяла доста красиви неща тук, които даже самите българи не виждат.

Снимка: Снимки: Личен списък, Джоди Хилтън/Jodi Hilton
Би било ужасно, в случай че в Америка имахме такава теснолинейка. Там всички влакове са осъвременени, даже не можеш да отвориш прозорец. Всички кабини са затворени като че ли си в аероплан.

Този трен е в действителност неповторим. Последната тенослинейка в България. Всички останали са били затворени. Страхотно е, тъй като е прекосявала през Родопа планина, през дребни селца, които са съвсем недостъпни, изключително през зимно време, което неведнъж е било в заплаха да бъде изгубено.

Снимка: Снимки: Личен списък, Джоди Хилтън/Jodi Hilton
Срещнах се с това момче – Кристиян. Той и сдружението му са създали доста за теснолинейката. Успели са да привлекат както български, по този начин и задгранични туристи. Исках да попитам Кристиян за какво прави всичко това, какво значи за него, по какъв начин го прави “, показва Джоди.

1 ден по-рано : 26.05.2021 година, сряда . С пирка „ С тоян М итов

Спирка „ Стоян Митов “ е нова. Открита е по случай 100 години от първата копка за теснолинейката. Джоди се среща с Кристиян точно на нея.

„ В момента се намираме на едно доста особено място и това е новооткритата спирка. В тези 9 км, изкачвайки се в 5 етажа над себе си, линията чертае осморка, пресичайки се с 16 тунела – единствено в тази права.

Снимка: Снимки: Личен списък, Джоди Хилтън/Jodi Hilton
„ Погледнато инженерно е най-гениалният сектор, бележи връх в строителството, още повече, че тази права е издигната сред 1925-1936 година на предишния век без никаква машинизация на труда. Слизайки тук, туристите попадат в една извънредно откъсната околност, с прелестни гледки, неповторимо чисти родопски гледки, няма път от на никое място единствено с влака.

Предстои да насрочим дата, в която да приканим през нашата „ Facebook “ страница да се съберат хора, искащи да дойдат и да свършим малко работа – малко разчистване, малко промяна на стъкла. Мечтаем си за няколко пейки с масички от палета, малко табелки за разновидностите за разходка и панорама. Тази година са 100 години от първата копка. Нямаме потребност от средствата, имаме потребност от ръчички – хора, които да дойдат и да се пленят от концепцията.

Снимка: btvnovinite.bg
„ Изобщо не съм си и помислял, че ще срещна толкоз доста хора и ще се случат толкоз доста неща, които се случиха в тези отминали 9 години към този момент. Аз съм бил дете, в този момент съм огромен човек, към този момент на 26 години. Да се върнат хора при нас и да кажат: „ Вие, с образеца, който давате, ме накарахте да допускам, че в България също нещо може да се промени “. Това е най-голямото благополучие, че хората, които са изгубили вярата си я връщат. Моята майка ме караше да отида изучавам в чужбина, с цел да стана по-добре, по-образован, с повече пари в портмонето си. Аз ѝ споделих: „ Остави ме да опитам в България “.
Ако не се бяха случили по този начин нещата, в случай че не бях срещнал тази чуваемост, поддръжка от съидейници и от институциите, може би, и аз щях да съм обезверен като повече хора у нас, а в този момент с помощта на идеята – аз имам убеденост, че от нас зависи по-доброто на следващия ден “, разяснява Кристиян Ваклинов.

„ Добро утро, драги пасажери! “ Така, преди повече от 30 години Светла Матеева приветствала пасажерите във вагон-ресторантът на теснолинеен трен „ Родопи. С топлия си глас разказвала на пасажерите любопитни обстоятелства за трасето, по което се движи влакът – спирките, местностите, градовете и селцата. На по топъл чай, кафе или пък бира - всеки можел да се полюбува на красивите гледки сред Септември и Добринище.

И до през днешния ден Светла помни страстите, които е изпитвала, до момента в който пътува, както и насладата, която усещала от пасажерите, когато чуят гласът ѝ. И до през днешния ден трен „ Родопи “ пътува по тесните линии. Има го и бистрото. А скоро ще зазвучи още веднъж и гласът ѝ.

„ В далечната 1974 година, тогава съм младеж като вас и постъпих във вагон ресторант, беше по мое време, тогава бюфета, който в този момент е ресторант се води. Постъпих на радиоуредба – влаков говорител… Аз имах радио уредба вътре в кабинката, която сега не съществува. Имаше пулт, на който имаше бутони, пускахме музика. Нашето време беше с касети… пускаме музика озвучаваме целия трен и започваме да оповестяваме инфо на пасажерите. “

Финалната спирка на теснолинейката е „ Аврамово “, там завършва и пътешествието на Джоди.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Мисля, че България към момента се развива. Да, има беднотия – видях го в доста елементи на страната. Обаче, зависи какво тъкмо имаме поради, когато приказваме за беднотия. На места като Родопите, където хората създават всичко сами – имат си животни, градини. В прочут смисъл, те не са небогати. Имат други благосъстояния в живота си – здрави фамилии, мощни обичаи. Живеят на красиви места, дишат чист въздух.

Една от обичаните ми фотоси от България е на баба Симка с нейните кози, които са и като деца. За мен тя е знак на мощната българска жена. Жена, която е имала тежък живот, само че е намирала метод да се оправи с всичко.

Снимка: btvnovinite.bg
В каква посока ще се движи България напред – това зависи от самите българи, несъмнено. Най-хубавото, което би могло да се случи тук е младите да се задържат или да се завръщат, с цел да се грижат и да построяват страната си. Този трен е като метафора за тази страна. Много е остарял. Има потребност от поддръжка. От време на време се постанова на хората да поправят нещо по него.

В същото време обаче е прелъстителен за младежи. Да идват тук, да работят тук и да се грижат за него, може би, тъкмо както биха го създали за бъдещето на България. Хубаво е да го видиш в профил. Сякаш всичко се преплита тук, през този трен, пътуващ от Септември до Добринище “, показва Джоди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР