125 години Българска телеграфна агенция. За историята на агенцията разказва

...
125 години Българска телеграфна агенция. За историята на агенцията разказва
Коментари Харесай

125 г. БТА: Агенцията е създадена през 1898 г. и е една от първите в света


125 години Българска телеграфна организация. За историята на организацията споделя стажант-репортерът Тодор Драганов. Едни от първите в света - през 1898 година Българската телеграфна организация е една от дребното информационни организации, които са учредени по това време.



Всичко стартира с първия информативен бюлетин, който излиза на 16 февруари, написан собственоръчно от първия шеф - Оскар Искандер. В началото в него са се разгласили информации от международните организации.



„ Две години бюлетините се пишат паралелно и на пишеща машина, и на ръка. 51-ва година организацията се структурира, като се оформят обособените редакции: вътрешна информация, интернационална информация, спортна информация и тогава се появяват като независими издания тези бюлетини “, изясни Милена Георгиева – отдел „ Архиви “ в Българска телеграфна агенция.



Телетипните и пишещите машини са заменени от компютри, към всяка публикация стартират да се появяват фотоси. Според генералния шеф на Българска телеграфна агенция – Кирил Вълчев - една от най-важните цели на Българска телеграфна агенция е да резервира свободата на истината

„ Българска телеграфна агенция би трябвало да продължи да прави това, което прави към този момент 125 години толкоз добре – да носи познание на българите за днешния ден и да го съхранява за на следващия ден “, изясни Вълчев.

През годините в организацията са работили значими персони от българската история като Йордан Йовков, Николай Лилиев и Йосиф Хербст.

Автор: стажант-репортерът Тодор Драганов
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР