За първите 13 дни на август на територията на Северноцентралното

...
За първите 13 дни на август на територията на Северноцентралното
Коментари Харесай

125 диви свине са отстреляни на територията на Северноцентралното държавно предприятие

За първите 13 дни на август на територията на Северноцентралното държавно предприятие/СЦДП/ са отстреляни 125 диви прасета, 36 са били уловени в специфични стационарни клопки, оповестиха от пресцентъра на институцията.

Съоръженията са част от напъните за понижаване популацията на дива свиня и битката с африканската чума по свинете. Действащите клопки в дивечовъдни сектори и държавни ловни региони към предприятието са 51, като 14 от тях са новоизградени.

В териториалния обсег на предприятието работят и други 34 клопката, които са в ловностопанските региони, стопанисвани от ловните сдружения.

Масирани претърсвания за трупове на умрели диви прасета правят в горските територии чиновници на Северноцентралното държавно дружество.

Общо 276 обхода, които наложително се вършат без кучета, са направили чиновниците на предприятието и териториалните му поделения за посочения интервал.

При претърсванията в горските територии на областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград, чиновниците са разкрили 83 мъртви свине. Други 125 екземпляра са били отстреляни, през посочения интервал, при регламентирания самостоятелен лов на дива свиня- също една от ограниченията за справяне с заболяването.

Мъртвите животни, в това число тези, които са отстреляни, наложително се унищожават, посредством загробване, след взимане на проба за АЧС.

От момента на деяние на министерската заповед от 31 юли тази година на територията на СЦДП, случаите с доказани позитивни резултати за АЧС са четири - в обсега на ДЛС - Воден-Ири Хисар /землището на селата Завет и Осен/, на територията на ДГС - Свищов /землище на с. Вардим/, в обсега на ДГС - Г. Оряховица край стражишкото село Ново Градище и на територията на ДГС " Сеслав " - Кубрат, край с. Тетово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР