1234567 © Мария Илиева 1234567 © Мария Илиева 1234567 ©

...
1234567 © Мария Илиева 1234567 © Мария Илиева 1234567 ©
Коментари Харесай

С децата през лятото

1234567 © Мария Илиева 1234567 © Мария Илиева 1234567 © Мария Илиева 1234567 © Мария Илиева 1234567 1234567 1234567 Още по тематиката
Smells like summer spirit

Усещане за лято през ароматите на природата
22 юни 2018
Ново море доста е добре

Летни дестинации за отмора и прекарвания през описания и потребни препоръки от първа ръка
22 юни 2018
Добре охладени мес(т)а

Няколко непопулярни естествени кътчета на България за бягство от лятната горещина и тълпите
22 юни 2018
Гърция за напреднали

Малко по-различни от нормалните отбивки за моментите, в които не сте на гръцкия плаж
22 юни 2018 Малко преди лятната почивка идва на дневен ред оня общоприет въпрос, прочут на всички ни: какво да вършим с децата през тези съвсем четири месеца? Откъдето и да погледнем, времето е дълго и мъчно за програмиране и запълване с интензивности, различен въпрос е дали въобще би трябвало да подлагаме дребните на строга организация и по време на лятната им отмора. Скоро попаднах на изследване, съгласно което скучаенето при децата води до изключително забавни решения, засилено въображение и придобиване на куп умения – комбинативност, изобретяване на игри и занимания, креативно мислене. Скуката не всеки път е нещо неприятно и деградивно, изключително в натоварения детски график, постоянно педантично разпределен по минути и дни.

Изборът ми да бъда на свободна процедура, ненормирано работно време и началник на себе си ми дава онази независимост, по този начин скъпа и изключително значима в връзките с децата – да бъдем дружно и да вършим неща, които в графика 9 - 17 не биха били вероятни.

Някои от местата и заниманията, които запълват нашето лято и които чакаме цяла зима:

На село

Фотограф: Мария Илиева

Голямата ми щерка Мартина (на 9 години) неотдавна съобщи с голямо учудване, че някои деца нямат село. За нея това е съвсем еретична мисъл, нереална и сложна за разбиране Повечето хора чакат с неспокойствие морето, ние чакаме СЕЛО.

Какво толкоз, някаква си селска къща, ще кажете Някаква, само че в действителност доста специфична. Две години от моето лично детство минаха точно на това особено място и сантиментът очевидно се предава през генерации.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Мария Илиева Смаляване

Смятам връзката със земята и селото за извънредно значима за всяко дете, тези вълшебен връзки сред дребния човек и природата се отразяват и в характера, мирогледа и държанието в по-късна възраст. Дългите дни на открито, вечерите на масата под звездите, катеренето по черешата, опитомяването на гъсеници, разходките до реката, скачането във вира, питката в пещта, преди малко откъснатият домат от градината, гостите от заран до вечер, сбора в края на лятото, селският пазар в четвъртък, събирането на шума с весло – все неща, които няма по какъв начин да ти се случат в града.
На село човек се приземява, успокоява, очовечава, колкото по-отрано се случи това, толкоз по-добре.

До вода

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Мария Илиева Смаляване

Независимо дали е река, язовир, частен водоем или просто мочур – и дребни, и огромни обичат водата, изключително през лятото. Използваме всяка опция да бъдем до място навън, където можем да съвместим лов на риба, игри, разходка и обяд на чист въздух. Отскоро имаме и пети член на фамилията – кучето Ерик, тъй че за всички този вид занимания са подобаващи и обичани. Когато разполагаме с няколко часа, отскачаме наоколо за денем, сами или с другари. Ако пък имаме няколко свободни дни, на драго сърце се отбиваме до обичани места в разнообразни елементи на България. Има чудесни бюджетни решения за нощувка и храна, стига човек да поразрови мрежата и познатите си за рекомендации.

В града

В града вариантите лятото като че ли не са доста, само че постоянно разполагаем са парковете. Любима ни е частта от Южния парк зад музея " Земята и хората ". Освен чиста, поддържана и красива тази зона се посещава от малко хора и даже в напрегнати дни, публични празници и през уикендите остава спокойна и изцяло допустима за безгрижни разходки, без да се постанова да се бутате с влакчета, рикши, клоуни, понита и какво ли още не. Няма сергии и увеселителни уреди – още един плюс. Често там се честват детски рождени дни на някоя от поляните, хора играят федербал и петанк, опъват хамаци и ластици, свирят на ударни или вършат йога – същински градски оазис на мира и естетика.

Други от желаните от нас места са парк " Заимов ", Борисовата градина в горната си, по-дива част, парк " Врана " и парка на Военна академия – повече природа и липса на бира-скара, семки и сергии.

В последните години в София лятото става сцена за фестивали, концерти навън и мероприятия по всевъзможни мотиви, обичан ни е A to JazZ фестивалът – отново в същия парк, напълно покрай у дома, цялостно е с приятни хора, чудна музика, другари и познати, а организацията от година на година става все по-добра.

На Витоша

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Мария Илиева Смаляване

Истинска грехота е да имаме такава прелестна планина на половин час разстояние от центъра на града, а да не я посещаваме. Разкошни пътеки и направления с друга компликация, чист въздух, красиви гледки и подобаващи за пикник поляни – какво повече му би трябвало на човек. Истина е, че градският превоз и инфраструктура не са оптималните, само че има способи да се стигне до горе и без кола.

Любим маршрут ни е Алеята на билките от Златните мостове до хижа " Момина канара " (маркирана са близо 40 табели с мисли на Петър Димков) – лесна и полегата пътека, извънредно приятна за разходка даже и със напълно дребни деца – 2-3-годишни. Поляната пред хижата е просторна, с люлки, пейки и маси, подобаваща за всевъзможен вид игри навън. В самата хижа вършат луксозен планински чай, а в горичката откъм гърба е с изключение на картинно и ужасно ветровито и в най-топлите дни.
Друг маршрут, с малко по-висока компликация, само че също извънредно прелестен и хубав, е до Боянския водопад. Минавали сме го и с четиригодишно дете и 6-месечен бременен стомах, тъй че не съставлява кой знае какво предизвикателство.

Пикник където и да е

Фотограф: Мария Илиева

През лятото най-хубав другар ни е одеялото за пикник. С няколко подготвени неща или домашна храна, подобаваща за консумация на открито – постоянно за децата е по-забавно да обядвате или закусвате на открито, посред някоя китна поляна. После да се изтегнете на слънце, да поиграете на карти или федербал, да рисувате или да оцветявате, да си разказвате истории или да четете книжки.
Минипикници постоянно вършим в дивата част на Южния парк (откъм " Хладилника ", съчетано с колелета или ролери за децата), в парка зад музея " Земята и хората ", над Железница, Панчарево - към Гребната база, до някоя от хижите над Златните мостове или до частни водоеми към София, да вземем за пример този сред Долни и Горни Богров (съчетано с лов на риба и разхождане на кучета от приюта " Фермата " ).

Из Европа

Фотограф: Мария Илиева

Децата пътуват с нас от напълно дребни, привикнали са с смяна на ситуацията, нова храна и разнообразни привички. Нямат проблем с акомодацията и с любознание откриват всяко ново място, град или бряг. Доводът " Не взимаме децата, тъй като няма да помнят нищо от това пътешестване " в никакъв случай не е стоял пред нас, тъй като сме уверени, че това са привички и метод на живот, които се построяват от напълно дребни – да свикваш елементарно с особеното, да проявяваш интерес, схващане и приемливост, да си отворен към света.

Вече има много преференциални предложения от разнообразни нискотарифни самолетни компании, които могат да предложат европейски дестинации от време на време на алегорични цени. Стига да планирате в точния момент, да знаете по какъв начин да търсите предложения и да побирате багажа си в дребни ръчни куфари, всичко към този момент е на една ръка разстояние.

Фотограф: Мария Илиева

AirBnb вариантите за нощуване са ни обичани, тъй като на цената на хотелска стая получавате апартамент с няколко спални или независима къща. Хем не се изнервяте сред четири стени, хем живеете като локален.

Ако пък не ви се лети, наоколо има един куп съседски места за посещаване с кола: Солун, Пирот, Синая, Букурещ, Белград, Кавала, други

На море

Фотограф: Мария Илиева

Претъпканите плажове, празненствата до дребните часове, клубовете и големият човекопоток останаха в предишното ни на необвързани. Откакто станахме родители, за нас е значимо мястото за морска почивка да бъде: без тълпи туристи; с добра, прясна, локална храна; чиста вода и плажове; повече природа, в сравнение с бетон; общително обслужване.

Фотограф: Мария Илиева

Няма да укривам, че Гърция е нашият любимец за близка морска дестинация и същински парадайс за децата – успокоение, зеленина, непорочност. Любими са ни дребните селца на хълмовете – поради прелестната панорама към заливите, неналичието на групи курортисти, достоверната локална конюнктура, по-ниските цени и тишината. Като местоположения – Тасос, Лефкада и Лимнос, в случай че не ви се пътува с часове до по-далечните острови. Дори и в най-натоварените интервали можете да откриете спокойни места с нула % напрежение.

Летни занимални и лагери

Фотограф: Мария Илиева

Летните занимания за деца в група също са чудесна алтернатива на естествена цена. Много компании и спортни клубове провеждат седмични занятия (понеделник - петък) на Витоша с техен превоз и преподаватели. Децата се учат по какъв начин да построят лагер, по какъв начин да обтегнат палатка, да разпознават птици и инсекти, да си вършат хвърчило с подръчни средства, да играят петанк и разнообразни групови спортове. На въздух, с връстници, измежду природата – съвършена алтернатива за деца над 4 години. Групите се разпределят по възраст и ползи, а този вид лагери оставят незабравими авантюристичен мемоари, всяка вечер слушате вълнуващи разкази и невероятни истории.

* Мария Илиева е основател на персоналния блог LaMartinia.com и портала за споделени персонални истории Parentland.bg, създател на свободна процедура, извор на хрумвания, с разностранни и непостоянни ползи, майка на две деца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР