1234 © Цветелина Белутова 1234 В началото беше много трудно

...
1234 © Цветелина Белутова 1234 В началото беше много трудно
Коментари Харесай

Вкусът се възпитава

1234 © Цветелина Белутова 1234
В началото беше доста мъчно и продължава да е, тъй като пазарът е много закостенял, споделя Любомир Чонос от бар Kanaal

© Цветелина Белутова 1234
Ростислав Бакалов и неговите " 100 бири " са измежду основателите на пазара на крафт бира в София

© Цветелина Белутова 1234
Мартин и Денислав отварят Crafter през юни като продължение на уеб страницата им за онлайн продажби Brewforia

© Цветелина Белутова Още по тематиката четете тук:
Малката гражданска война на крафт бирата

Свари си бира вкъщи

Пазарът на занаятчийска бира в България е дребен, само че с капацитет Кой пие крафт бира и каква
- Хора в дейна възраст, приблизително 25-45-годишни.
- С приход над междинния – постоянно от IT и други добре платени браншове, хора с сполучлив личен бизнес.
- Пътуват постоянно, някои са живели в чужбина.
- Преобладават мъжете, само че интерес имат и дами, пропорцията е може би 70:30.
- Туристи - все по-важна част от клиентите в София, Бургас и Варна. Те са изключително любопитни към българските бири.
- В България най-популярен е стълът Indian Pale Ale (IPA). По-напредналите търсят и настоящи неща в международен мащаб - да вземем за пример киселите (sour) стилове. Още по тематиката
" Бирено колело " в Борисовата градина

Идеята за продажба на питие в парка е на Александър Врублевски, а първичната инвестиция е 5000 лева
28 авг 2018
Бира в лятна нощ

Крафт бирата през лято 2018 година носи тропически аромати. Няколко оферти за свежи нови усети, които към този момент имате опция да опитате в България
20 юли 2018
Българската аудитория се срещна с крафт бирата за пръв път преди 6-7 години с помощта на шепа запалянковци. Образованието и заниманията им в предишното са най-различни - от реклама през културология и стопанска система до електроинженерство. Общото сред тях е, че са се срещнали с крафт бирата в чужбина и въодушевени от културата и качествата й, стартират да внасят марки, пробвайки да основат пазар и у нас - с онлайн продажби, дистрибуция, магазин или бар. А най-често с всичко по едно и също време. Трудностите, несъмнено, са огромни, а измежду тях като стена се издига дребният, несъстоятелен и най-много - закостенял, пазар.

В началото бе... нищото

" В началото беше извънредно мъчно. Kолеги в сектора искрено ни се смееха, че предлагаме някакви странни бири за по 5 лева ", споделя Любомир Чонос. През 2012 година той и брачната половинка му Антония отварят първия крафт бирен бар в София - Kanaal. В същата година живеещият в България холандец Карел Рьоел основава първия български крафт бранд " Бял щърк ". Tогава крафт бирата е оригиналност даже за притежателите на бара, а за клиентите - нещо неразбираемо. Както отбелязва Любомир, България не е обичаен пазар за бира, тук се гледа грозде и се вършат вино и ракия, а бирената просвета е основана от огромните индустриални пивоварни.

Приблизително по същото време се появява и първата платформа за оналйн продажба на крафт бира - " 100 бири ", чийто притежател Ростислав Баклов в идващите години я развива и с магазин, дистрибуция и бар – Vitamin B. " Тогава просто нямаше нищо. Беше тотално ново и предизвика интерес, стартира да се раздвижва пазарът ", споделя той, само че бързо се поправя: " Всъщност то нямаше подобен... стартира да се основава пазарът. "

Към тях малко по-малко стартират да се причисляват и други, само че известно време дребната ниша на крафт бирата остава затворена в София. Докато в последните две-три години храброст да отворят барчета или магазинчета събират и запалянковци в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Русе.

Когато Калоян Коев и Антон Пенчев да вземем за пример откриват магазинче за крафт бири в Бургас, това е нещо изцяло непознато в града. С съвсем нулеви упования, двамата с изненада следят по какъв начин бързо се заформя група почитатели - явно градът е " жаден " за нещо друго и забавно. Това им дава убеденост в края на 2016 година да отворят Papa beer - магазин и бар дегустационна. А след това да създадат и личен бранд бира – Beer Bastards, както и да отворят втори магазин.

Повече от магазин, повече от бар

Често хибриди сред бар и магазин, местата за продажба на крафт бира са и места за социализация на дребното крафт бирено общество в България. В тях може да срещнете " отдадени " да разискват качествата на бирата в най-големи елементи, новопокръстени почитатели нетърпеливо да опитват с нови усети, само че и плахи скептици, привлечени от разнообразието на рафтовете.

Собствениците пък са не просто бармани и продавачи – част от работата им е да оказват помощ на новите клиенти да преодолеят предразсъдъците си, а също и да задържат интереса на останалите - с многообразие от бири, нови марки, тематични дегустации, гостуващи производители и така нататък

В тази ниша връзката и знанията са основни. " Въпреки че пазарът е дребен, на него към този момент има много огромно многообразие от марки и стилове. В същото време крафт бирата е непозната за мнозина. И преди да купят, множеството хора желаят да се съветват, някой да ги ориентира, с цел да намерят каквото харесват ", споделя Мартин Евстатиев, който дружно с Денислав Иринков е притежател на един от новите питейни заведения и магазини в София - Crafter. Те стартират с импорт и с онлайн магазин - Brewforia, само че бързо схващат, че би трябвало да отворят физически обект. В по-развитите пазари онлайн поръчките и даже абонаментите за доставки са постоянно срещани. В България обаче, с цел да продаваш крафт бира, е нужна доста работа от първо лице с хората, описване и увещание.

Скъпа бира в консервативна страна

Една от главните спънки е високата цена на крафт бирата по отношение на междинните приходи - 3-5 лева за български и над 5 за вносни марки. Това, както и доста по-малката й продължителност, е и основен фактор да не ги виждаме по-масово по заведенията.

Предразсъдъците и консерватизмът на потребителите обаче са още по-сериозен проблем. Мартин от Brewforiа, които промотират марките си в няколко магазина на верига супермаркети, споделя, че болшинството не желае даже да опита безплатните проби - дали от тотална липса на любознание или от някакво терзание. Осмелилите се пък от време на време намират бирата за странна и друга, най-малко първоначално. Но интерес към нея се развива елементарно. " В началото има съмнение, само че след първата чаша и няколко минути диалог хората се ентусиазират и стартира да пробват разнообразни бири ", споделят Калоян и Антон от Papa Beer.

Ростислав Бакалов от " 100 бири " е забелязал, че българският консуматор разчита доста на рекомендация от прочут - " другояче е доста мъчно да убедиш по-консервативните, че тази бира е по-хубава ", споделя той. " Много се тормозят дали нещото, което опитат, ще отговори на усета им ", споделя и Любомир Чонос.

Рецепта за оцеляване

Въпреки че в последната година има известно раздвижване и най-малко в огромните градове започнаха да се появяват от ден на ден местенца за крафт бира, не всички съумяват. Освен известна финансова инвестиция - за помещение и стока, вложения са нужни и в познания – да се наблюдават настоящите трендове, да се посещават интернационалните фестивали и така нататък Локацията също е доста значима – колкото по-близо до туристическите места и централните елементи на огромните градове, толкоз по-добре.

Според Ростислав Бакалов част от бизнесмените бъркат, търсейки бърза облага, и се хвърлят в новата съвременна ниша без нужните познания. За последната година най-малко няколко магазинчета в София затвориха. Същата орис има и " Пристанището " - единственото магазинче за крафт бира в Шумен. " Шумен просто не е подготвен ", споделя притежателят Радослав Славов. В началото самият той е сюрпризиран от големия интерес, само че последователно той стихва.

Наред с друго някои български пивоварни започнаха да си пробиват път във веригите, с които дребните магазинчета не могат да се съревновават ценово.

Но представителите на пазара са оптимисти. В момента крафт бирата е в голям напредък в Европа, а това се усеща и в България. " Пазарът тук занапред ще пораства. Ние от седем години работим за разпространение на крафт бирата, в последните 2-3 и други се занимават с това, само че към момента множеството хора не са опитвали, не са чували или едвам в този момент се срещат с нея. България е много зад Западна Европа, а те пък са по-назад от Съединени американски щати. Така че следва да виждаме и нови дребни пивоварни и хора, които желаят да влязат в този бизнес ", счита Любомир Чонос. Общите упования са, че след 5 години и усетите, и предлагането ще са доста разнообразни, а трендът ще се придвижи и към по-малките обитаеми места.Любомир Чонос, притежател на бар Kanaal
Сегментът занапред ще пораства

По какъв път минахте, с цел да разпространявате крафт бирата?
- Много сложен и продължава да е, тъй като пазарът е закостенял. България не е обичаен пазар за бира, тук се гледа грозде и се вършат вино и ракия, а бирената просвета е основана от огромните индустриални пивоварни.

Къде е пазарът в България спрямо останалия свят?
- Тепърва има да пораства. Съединени американски щати да вземем за пример са голям пазар с доста по-висока покупателна дарба. Европа също. България е с 10 години зад Западна Европа, а те пък са по-назад от Съединени американски щати. Така че тук следва да виждаме нови дребни пивоварни и хора, които желаят да влязат в този бизнес.

Докога ще се развива нишата?
- До момента, в който насищането стигне до оптималния брой хора, които могат да си я разрешат. Има още доста път до такава степен. Ние от седем години работим за разпространение на крафт бирата, в последните 2-3 и други се занимават с това, само че към момента множеството хора не са опитвали, не са чували или едвам в този момент се срещат с нея.
В световен мащаб пазарът търпи различен тип промени - едните идват от насищането на някои пазари с крафт пивоварни, а други - от индустриалните пивоварни, които започнаха да купуват крафт пивоварни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР