1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234

...
1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234
Коментари Харесай

Как да убедим децата да заменят пакетираните сладости за полезна храна

1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234 © Капитал Още по тематиката
Малки хора - огромни промени

Пространство за учене " Пътеки ", или история за едно учебно заведение като никое друго на света
10 сеп 2018
Есен на учебно заведение

" Капитал K:ids 2018 " е за всичко в, към и отвън учебното заведение, което назоваваме образование
6 сеп 2018 Статията е част от специфичното издание " K:ids ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

В лъскавия свят на красиво опакованите Е-та, трансмазнините и останалите върхови постижения на актуалната химия иди обяснявай на дребния човек какъв брой вкусни са морковите да вземем за пример. Виж, в случай че ги продаваха с някоя и друга татуировка или най-малко с бонус стикерче (например хрупаш и събираш семейство зайци), кой знае, може би щяха да имат по-висок рейтинг в детската ранглиста на магазинните вкусотии. Телевизионните реклами, несъмнено, комфортно оказват помощ. И се стартира една безкрайна война със снаксове, вафлички, чипс

Когато си родител с мисъл и ясна здравословна позиция, не спираш да измисляш хитри тактики по какъв начин да предложиш вкусна и потребна храна. Много родители обаче се предават още първоначално. Трудно да въведеш положителни правила за здравословно хранене вкъщи, изключително пък в случай че ти самият мъчно ги спазваш. Децата са освен наше продължение, само че и отражение на метода ни на живот. Затова, в случай че нещо не ви се получава, на първо време разгледайте себе си.

А аз ще ви срещна с Жани, майка на две момченца, петгодишни близнаци, която към този момент виртуозно удържа " джънк фуд " фронта в своето семейство и обилно популяризира лесни и вкусни предписания за пълноценното ядене у дома.

Божана Петрова е финансист по обучение и специалност и кулинарен блогър по предопределение и душа. Не води война нито в кухнята, нито в живота. Опитът й като родител е безапелационен - посредством война не се реализират промени за положително. С мъжа си преди няколко години напущат София и заживяват в Козлодуй. Именно там тази година сбъдва една огромна своя фантазия – провежда детски кулинарни работилнички, където демонстрира на деца и родители, че пълноценната и здравословна храна може да бъде както вкусна, по този начин и забавна.

Жани, по какъв начин се става добър родител в категорията здравословно хранене?
- Не обичам да употребявам етикета " здравословно хранене " заради елементарния факт, че нещо, което е уместно за мен, може да не е добре за различен. Храната ни е нужна, с цел да сме здрави и да си набираме сила, само че и с цел да си доставяме наслаждение. Затова избирам да приказвам за пълноценно хранене – такова, което ти дава всичко належащо за положителното действие на организма. Моето схващане за такова хранене несъмнено изключва 99 % от пакетираните храни – вафли, чипсове, близалки и така нататък

И въпреки всичко не съм последна – и аз закупувам понякога някой шоколад или бонбони от магазина. Но като цяло проследявам храната, която предлагам на децата си. Стремя се тя да бъде както вкусна и пълноценна, т.е. бедна на " подобрители " и " заместители ", и в същото време богата на потребни субстанции. Важно е да не забравяме, че в случай че имаме проблеми от вътрешната страна, те се демонстрират постоянно и извън. С килограмите допълнително си сътворяваме освен естетически проблем, само че и работа с разнообразни заболявания. Тялото дава знак, когато нещо излиза от строя.

Наша е отговорността да го чуем и да се погрижим за здравето си. Когато приказваме за дребни деца, отговорността се пада напълно на родителя. Ежедневният ни образец за всичко, което вършим, е от извънредно значение за това по какъв начин децата ни възприемат света. Ако аз хапвам пържена храна, и децата ми ще ядат. Ако пия газирано, и те ще пият. От мен зависи да им дам добра и постоянна основа, тъй като след време, когато сами ще вземат решение по какъв начин да се хранят, те ще имат към този момент построени база, знание и опит. Не обичам да държа виновни трети страни – институции, страна и прочие Вярвам и потвърждавам всекидневно на себе си, че моите избори през днешния ден дефинират моето на следващия ден. В тази връзка ние като родители следва да даваме точно през днешния ден най-хубавото на децата си в името на техните утрешни здраве, благополучие и развиване.

Коя беше най-омразната ти храна като дете? Помниш ли?
- За омразна храна не се сещам. Хапвах си всичко, което ми сервираше мама. Но виж чай в никакъв случай не съм харесвала.

Фотограф: Капитал Като сподели мама, тя ли възпита твоя усет към готвенето и храната – като страст и здраве?
- Да, влечението към готвенето като цяло съм наследила от нея и към този момент го надграждам. С ясно изразен собствен почерк по отношение на съставките и метода на подготвяне. Иначе в устрема си да предложа най-хубавото на своите деца се възпитавах и сама.

Когато станах майка, започнах да чета етикети. Тогава започнах да върша един тип хигиена на храненето ни у дома. До този миг не бях обръщала кой знае какво внимание на опаковките. Смятах, че щом нещо е утвърдено като хранителен артикул в комерсиалната мрежа, то е окей и за мен. Бях се запалила по сладкарството и по това време си купувах разнообразни цветове хранителни бои. Помня добре по какъв начин един ден попаднах на информация, че в искрящо синия цвят се съдържа вещество, което може да провокира астма или други дихателни проблеми. Бях шокирана, че нещо такова може да се предлага на деца! Така започнах да се интересувам от предлаганите артикули на пазара от ден на ден и повече...

Когато децата ми бяха достигнали интервала на зареждане, към този момент ясно знаех какво няма да им поставям в чинията. В свободното си време бях почнала да пиша блог, който първоначално нямаше обособена тематика, само че с годините от ден на ден клонеше към кулинарен, отразяващ непрекъснато новостите, които научавах и желаех да споделя с другите. Преди година си пожелах концепциите ми да " излязат " от виртуалното пространство и да доближат повече хора. И тъй като смяната идва постоянно когато е мечтана, напролет благодарение на фондация " За храната " проведох кулинарна работилница за деца под мотото " Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар " за отбелязване на Деня на хранителната гражданска война и още една през юни, този път в границите на програмата на Световния ден на йога.

Разкажи за тези работилнички, за реакциите на децата. Лесно ли им беше да пробват твоите здравословни оферти?
- Първата работилница се случи като празник за отбелязване на Деня на хранителната гражданска война в България. Това е идея за детското хранене, в която вземат участие доброволци от целия свят, основана от известния готвач Джейми Оливър. Моята работилница я организирах с една група дечица от детска градина в град Козлодуй, където пребивавам сега. Забавлявахме се доста. Децата " рисуваха " с храна – правеха разнообразни фигурки на усмихнати личица и животни от храна, а по-късно сладко си похапваха творенията. Проведохме игри, посредством които опознавахме дружно разнообразни плодове и зеленчуци, а за край и десерт направихме дружно бонбони от стафиди.

Децата бяха очаровани и опитваха от всичко. Тогава ми направи усещане, че някои от тях първоначално не желаеха да ядат избрани зеленчуци и плодове, които у дома не им бяха предлагани или най-малко не и по прелъстителен метод. Като броколи да вземем за пример. Когато обаче някои деца започнаха да изясняват, че броколите наподобяват на дръвчета, които може да си гризеш, и недоверчивите се включиха и споделиха, че им харесва. Ето един прегледен случай за това какъв брой е значим положителният образец за децата. Те желаят да опитат нова храна, само че постоянно са плахи и в случай че не са виждали различен да я яде, и то на драго сърце, сякаш избират да не " рискуват ". Ако децата виждат, че други ядат, да вземем за пример пържен чипс или солети, наподобява като че ли тези артикули са " тествани " и по тази причина елементарно вземат решение, че и те могат да ги ядат.

Мнението ми се затвърди изключително на втората работилница, когато си вършиха сандвичи с пастет от цвекло. В началото имаше такива, които не желаеха да пробват. Когато ги питах дали са опитвали преди, отричаха, само че ми споделяха, че не обичат. Обаче когато видяха, че други деца си хапват на драго сърце, започнаха да желаят и те. Едно момиченце даже ми показа, че в случай че у дома й е било предлагано цвеклото по този метод, е щяла да го заобича от дребна.

Казваш, че не децата са проблем, когато приказваме за здравословни привички и храна, а техните родители, с които постоянно " воюваш " по детски площадки и градинки. Защо?
- С децата се работи извънредно елементарно. Трудно е да обърнеш посоката на диалога с възрастен човек, който има построени дългогодишни привички. Често има недоумение на особеното от това, което масата следва. Попадала съм в обстановка, в която майка, даваща снакс на двегодишното си дете, се опитваше да ме убеди, че е скъпо да му предложи нещо по-добро. Обясних й, че за същите пари може да купи две ябълки и един банан.

Достъпна ли е в действителност съгласно теб здравословната храна за българските фамилии?
- Често давам образеца с ябълките и банана, тъй като това са нещата, които моите деца са привикнали да имат постоянно подръка. Когато пътуваме, постоянно нося торба с плодове и домашно приготвени закуски. Други деца обаче са научени, че отвън главните хранения се хапват неща от шумящи опаковки и те костват почти същите пари като закуската на моите. Недопустимо е за мен, когато видя неотдавна проходило детенце към този момент с близалка в устата. Поинтересувах се от цената ѝ и още веднъж затвърдих тезата си, че за тези пари може да му се предложи плод.

Но, да, в случай че решите да сервирате всеки ден котлети от сьомга със сос от кленов сироп и шафран (на момента измислих съчетанието), сигурно ще е отвън бюджета на средностатистическото семейство в България.

Вкусната и пълноценна храна нормално е налична, само че не се сещаме за това. С една кофичка кисело мляко и шепа плодове да вземем за пример, в случай че ги пасирате дружно, ще получите превъзходен десерт на по-ниска цена от готовия пакетиран. Един пакет стафиди нормално е на по-ниска стойност от тази на десерт, цялостен с подобрители на усета. Вместо да купуваме подготвени тестени закуски, може да си ги подготвяме у дома. В моя блог е цялостно с предписания за разнообразни сладкиши, които са лесни за подготвяне и подобаващи за учебна или офис кутия за обяд, за закуска – утринна или следобедна.

Добре, в случай че броколите са дръвчета, цвеклото е пастет Как да наподобяват апетитно останалите потребни неща в детското схващане?
- За да бъдат апетитни и броколите, и цвеклото, и всичко, което се счита за потребно в детското меню, следва доста да се приказва за храната още от най-ранна детска възраст. Да се изяснява по понятен за децата метод защо служат на организма протеините, въглехидратите и мазнините, витамините и минералите. За това какво се случва с тялото, изключително с порастващото, в случай че се прекалява със захарта. Да се приказва с тях от мънички, че има огромна възможност зъбките им да пострадат, в случай че в менюто им участват постоянно подсладени храни и питиета. И несъмнено, храната постоянно би трябвало да е забавна! Добре е да включваме децата си дори в процеса на приготвянето й, доколкото това е допустимо. На пазара и в интернет има доста материали, доста книжки с игри, картинки и лесни уточнения за полезността на другите плодове и зеленчуци, да вземем за пример.

Твоите момчета какво обичат да хапват?
- Моите момчета обичат храната, която подготвям за тях вкъщи. Мусака, пиле с ориз, пълнени чушки, супи, само че от време на време желаят и по-прости и бързи решения като пица-омлет или сандвич със сирене и настъргана ябълка. Много обичат и пресните плодове. Когато бяха на 2-3 години, по детските площадки постоянно излизахме с кутия с нарязани плодове.

Сподели някои тактики, с които си съумяла да " промотираш " сполучливо потребните и супернепопулярни за децата храни!
- Най-пресен образец за това е цвеклото. За него знаем, че е кореноплоден зарзават, съдържащ в себе си скъпи субстанции, помагащи на стомаха, черния дроб, далака, бъбреците и жлъчката да бъдат здрави. Реших да го включа в онази работилница под формата на пастет, с който децата да си вършат сандвичи. Имах известни подозрения дали ще се одобри добре, само че очевидно розовият цвят на крема за мазане се оказа задоволително прелъстителен и всички, в това число и родителите на децата, го харесаха. Най-лесната детска рецепта на Жани

Стафидени бонбонки

Продукти (За към 20 приблизително огромни бонбони):
към 300 г стафиди;
2 супени лъжици кокосово масло;
1 и 1/2 супена лъжица какао/рожково брашно;
кокосови стърготини за овалване.Проготовление:
Първо в кухненски робот/мощен блендер смилате на дребно стафидите, добавяте към тях маслото и какаото и още веднъж пасирате. Оформяте топчета като от пластилин и ги овалвате в кокосовите стърготини. За по-чувствителни стомаси и деца под една година считам, че е добре да се употребява рожково брашно. Рожковото брашно не съдържа кофеин и е богато на калций и желязо, както и на витамини.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР