12 Това е единствената подобна покривна конструкция в България. ©

...
12 Това е единствената подобна покривна конструкция в България. ©
Коментари Харесай

Дълго чакана зала

12
Това е единствената сходна покривна структура в България.

© Надежда Чипева 12 © Надежда Чипева Сега от ВИП зоната на " Арена Бургас " се разкрива страхотна панорама освен към терена, където големи кранове издигат покривната структура, само че и към площада пред основния вход, защото стени към момента няма. Това е необичайно за зала, чиято поръчка беше дадена още през 2014 година Новият период за довеждане докрай на големия градеж, отлаган няколко пъти, е краят на 2019 година Плановете на спортното министерство, което я стопанисва, са тя да стартира да се употребява интензивно още от пролетта на 2020 година

Това значи, че следващата година Бургас ще може да организира огромни спортни шампионати, както и ще е единственият в страната с пълноценна лекоатлетическа писта на закрито. Пространството пред спортната зала, което в този момент се вижда и от вътрешната страна, в действителност ще има не по-малко значение от самата нея. За разлика от други сходни уреди, които пустеят при неналичието на събития, бургаската " Арена " е замислена като социална зона, предлагаща непрекъснато разнородни интензивности.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
За дребни и огромни

В комплекса ще има още три огромни подготвителни зали и голям брой по-малки, както и триетажен паркинг. Оттук идва и парадоксът с размерите - покривът на " Арена Бургас " може да покрие изцяло софийската " Арена Армеец ", само че седящите места ще са на половина по-малко. Мащабът на залата и отлагането на периодите са главната причина за увеличаващия се бюджет - от първичните 35 млн. лева инвестицията на страната в нея към този момент е 54 млн. лева, като има немалка възможност сумата да порасне още.

" Проектът има доста огромна добавена стойност. Това не е просто едно спортно оборудване, а цялостен комплекс с разнообразни функционалности и открити пространства, които могат да се употребяват от самото начало ", изяснява проектантът арх. Ивайло Петков от студио " 10 архитекти ". Той дава образец: покривът на една от подготвителните зали е очакван като място за игра, каране на ролери или скейтбордове. Там има и двуметрова бабуна в центъра (отдолу покривът на подготвителната зала е като купол), върху която децата могат да се забавляват. " В същото време всичко е по този начин проектирано, че няма остри ръбове или заплаха от попречване ", споделя още арх. Петков.

Обществото нормално приема спортните уреди като тежест, защото не се употребяват постоянно, а изискват огромни разноски за поддръжка. Според проектанта обаче този случай е друг. " Такъв план в България няма. Той съчетава разнообразни функционалности и най-много се стреми да бъде публично място, нещо като градски площад с кафета и зони за игра. Около залата може да има живот и точно това е значимото в тази ситуация ", акцентира арх. Петков.

Затова комплексът би трябвало да има и голям брой дребни зали - за йога, за танци, за фитнес и така нататък, които са с обособени входове и могат да се отдават чартърен на разнообразни спортни клубове. Ще има SPA център с публичен достъп. Предвидени са също места за магазини, кафета или други търговски действия. " Всичко е въпрос на организация. Ако хората влизат от обособени входове и не е належащо изстудяване или стопляне на огромни пространства, планът ще бъде стопански преференциален и ще може да се употребява даже от малко хора всеки ден ", изяснява арх. Петков. Изключително значим в този аспект е и паркингът с над 700 места, който има директна връзка със залата и близките пространства.
Една от по-малките зали в комплекса е подземен, а покривът и е самостоятелен като площат от горната страна.

Фотограф: Надежда Чипева
Различните равнища на площада (има денивелация от 8 метра сред булеварда и жк " Изгрев " ) са свързани пешеходно и с колела, което разрешава на хората да употребяват този път за достъп до спирките на градския превоз. Проектът обаче не включва декоративното озеленяване, без което огромното намерено бетонно пространство ще бъде много неприятно място в летните месеци. " Всички спомагателни детайли по парковото и градско обзавеждане ще бъдат ангажимент на този, който ще ръководи комплекса ", споделя арх. Петков.

Зала, която се трансформира

За разлика от множеството лекоатлетически спортни зали, тази няма да има непрекъсната настилка за избран тип спорт. " Теренът ще бъде с идеално гладка бетонна основа, върху която ще може да се построяват всевъзможни настилки - за лека атлетика, тенис, волейбол, баскетбол, гимнастика и така нататък ", изяснява ръководителят на плана инж. Петър Иванов. По думите му даже биха могли да се организират мотокрос надпревари, като се насипе нужното количество земна маса. Големият бонус в тази ситуация са плануваните в комплекса хранилища, в които може да се съхраняват другите подови структури за терена - нещо, което липсва при множеството многофункционални спортни зали и доста усложнява и оскъпява потреблението им за разнородни действия.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Заради тези особености е мъчно да се каже какъв брой тъкмо огромна ще бъде тази зала. Стандартно ще има 6000 седящи места плюс още 2000, които ще са преносими. При концерти обаче потенциалът може да стигне до внушителните 21 хиляди души, защото теренът е доста по-голям от този на софийската " Арена Армеец ". Отделно една от по-малките зали (с диаметър от 40 м) ще може да побира независимо до 1500 души.

Висш инженеринг Преди да се стигне до спортните събития обаче, градежът би трябвало да бъде приключен. А това непрестанно се отсрочва. Причината - водещ сътрудник в обединяването, което завоюва през 2014 година поръчката, беше свързваната тогава с Делян Пеевски " Водстрой 98 ". По това време компанията беше най-вече " касичка " - през нея минаваха пари от поръчки, а същинската активност се изпълняваше от други. Малко по-късно, при първия " катарзис " на Бойко Борисов, " Водстрой 98 " беше изхвърлена от доста поръчки, а малко по-късно Пеевски я продаде. Към момента главната активност на градежа се прави от втория сътрудник - " Билдникс ". Елементите за покрива се вършат в заовда на ThyssenKrupp в Турция.

Фотограф: Надежда Чипева Сега на обекта всеки ден работят по 80 души, като всички старания са ориентирани към покривната структура. Стоманените арки за нея се създават в завода на ThyssenKrupp в Турция, защото са неповторими освен с размерите си - най-високата дъга е с дължина 116 метра и е формирана от няколко 36-тонни елементи, само че и поради геометрията си - детайлите са огънати под друг ъгъл. Само свързващите ги напречни греди се вършат в България - от пловдивската " Металик - М ".

" Най-трудното е цялата тази структура да съвпадне безусловно до милиметър, с цел да могат да се свържат обособените детайли. За целия покрив ще използваме към 20 хиляди болта и всеки от тях би трябвало да пасне тъкмо ", споделя Петър Иванов и изяснява, че монтажът в прекомерно студено или топло време е неосъществим поради свиването и разширението на метала. По думите му обаче, когато цялата структура, тежаща 1200 тона, е подготвена, това няма да е проблем. Тогава се чака да има амплитуди от 12-16 см, само че алуминиевият покрив е по този начин планиран, че да може да ги поеме. Тази система съгласно Иванов е неповторима за България и до момента не е прилагана в такива мащаби.
Фотограф: Надежда Чипева
Любопитно в този план е условието към боите и външните материали, които са непрекъснато изложени на влажния и солен морски въздух. Големият проблем обаче са високите подпочвени води в региона. Сега, до момента в който към момента обектът е в строителство, те се изпомпват. Впоследствие ще бъде построена специфична дренажна система, която да ги води.

Иванов споделя и още една от характерните черти на арената - цялата зала дружно с трибуните ще бъде обградена от специфична стена. Освен чисто практична роля - да отделя платените зони от общодостъпните, тя ще служи за шумоизолация и противопожарна бариера, което икономисва спомагателни разноски и пространство. Всички информационни мрежи пък са събрани в специфичен бетонен кулоар, което, както изяснява ръководителят на плана, е антитерористична мярка. Но също по този начин взема решение и казуса с преминаващите на разнообразни места кабели и връзката сред тях.

Колко е значима климатизацията

Охлаждането или отоплението на толкоз огромни пространства по принцип е скъпо и лишава доста време, до момента в който се реализира подобаващата температура. " На база на правилото опит - неточност тук взехме решение да използваме специфични климатични машини, които са извънредно динамични, тъй че да реализираме бърз и ефикасен метод за стопляне или изстудяване ", изяснява арх. Петков, изтъквайки, че такава система до момента не е употребена в толкоз огромен обект. Очакванията му са в границите на 4-6 часа да може да се реализира мечтаната температура, до момента в който в други сходни зали са нужни няколко дни.

Климатичните машини ще бъдат общо 24 и ще се зареждат както с ток, по този начин от бургаската топлофикация. Любопитното при тях е, че няма да имат огромни тръбни връзки и изходи на покрива, като всяка ще може да работи изцяло самостоятелно от останалите. Предвидени са сензори за CO2, които да наблюдават къде има скупчване на хора и действително единствено там ще се включат машините.

Благодарение точно на тази система залата в действителност ще може да приема и шампионати по бадминтон на международно равнище, защото въздушните течения няма да пречат на играчите. Възобновяемата сила обаче липсва. " Пробвахме да вградим слънчеви панели, само че се оказва неефективно решение ", изяснява архитектът. Така залата, споделя той, ще работи неравномерно.
ФАКТИ
Инвecтитop: Oбщинa Бypгac, " Aĸaдeмиĸa 2011 " EAД
Πpoeĸтaнт: " 10 apxитeĸти "
Изпълнитeл: ДЗЗД " Двopaнa ", формирано от " Билдникс " и " Водстрой 98 ".
Oбщa PЗΠ нa oбeĸтa: 54 хиляди ĸв.м
PЗΠ cгpaдa: 29 хиляди ĸв.м
PЗΠ eтaжен oтĸpит пapĸинг: 25 хиляди ĸв.м
Cтpoитeлeн нaдзop в пpoeĸтиpaнeтo: " Kocтoви и cинoвe " OOД
Cтpoитeлeн нaдзop в cтpoитeлcтвoтo: " Baccтpoй - ĸoнcyлт " OOД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР