12 Панагюрище има голям потенциал за туризъм - природни дадености,

...
12 Панагюрище има голям потенциал за туризъм - природни дадености,
Коментари Харесай

Медното сърце на Панагюрище

12
Панагюрище има огромен капацитет за туризъм - естествени дадености, исторически забележителности, интернационалните събития и доста положителни условия за пребиваване. Въпреки това хотелиерството и ресторантьорството обезпечават работа на едвам 2% от наетите

© Велко Ангелов 12
Въпреки стратегическото си място градът продължава да се свързва съществени с три промишлености - рандеман, оптика и текстил, а непознатите вложения съвсем липсват

© Велко Ангелов 30%
от бюджета на общината и над 60% от приходите на хората в региона идват от " Асарел-Медет ".С общи доходи от близо 417 млн. лева за 2018 година " Асарел-Медет " е най-голямата компания в Панагюрище и единствената, което попада в класацията К100.Има градове, които значително зависят от един бизнес. Ако за Детройт това са колите, а за Перник - стоманата, за Панагюрище е рудодобивът. Повече от 50 години градът съжителства с добивната компания - в миналото МОК " Медет ", през днешния ден " Асарел-Медет ". Не че в града няма и друга промишленост - още от соцвреме Панагюрище е свързван с производството на оптични произведения и хавлиени кърпи, само че действително сърцето, което държи града освен жив, само че и даже проспериращ, е рудникът.

В момента " Асарел-Медет " дава работа на 1200 души в община от 23 хиляди поданици, и това е без да се броят работещите в дъщерните компании и индиректно заетите във компании, чийто бизнес е значително обвързван с мината. Компанията обезпечава над 60% от приходите на хората в региона, както и повече от 30% от бюджета на общината. Построила е болница, спортна зала и музей. Може ли една компания обаче да развие дълготрайно град и какъв е рискът от това?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бизнес с история

По принцип целият регион на Средногорието е обвързван с рудодобива. Край Панагюрище първите изследвания стартират при започване на предишния век, въпреки че действително тогавашният Минно-обогатителен комбинат (МОК) " Медет " стартира да работи в края на 1964 година Комплексът включва както находище " Медет ", по този начин и обогатителна фабрика, където се преработва рудата. По това време това е най-големият открит меден рудник в Европа и третият по величина в света. Десетина години по-късно стартира рандеман и от близкото находище " Асарел ", след това към

Това, което сега оперира " Асарел-Медет ", е находище " Асарел " дружно със относително новия сектор " Запад ". Самата компания е приватизирана през 1999 година от работническо-мениджърски екип със стратегически сътрудник австрийската Voest Alpine Intertrading. Към момента мажоритарен притежател на сдружението е записаната в Малта VA Copper Invest (67.6%), а останалите акции се държат от 2245 физически лица.

Особености на локалната промишленост

Мястото на Панагюрище може да се дефинира като стратегическо - съвсем по средата на пътя сред София и Пловдив и покрай автомагистрала, само че все пак градът продължава да се свързва главно с три промишлености - рандеман, оптика и текстил. Значението на част от тях през годините се е трансформирало, само че мината край града си остава най-голямото и значимо дружество, както и най-големият шеф.

Справка в регистъра КАПИ демонстрира, че в общината са регистрирани 890 компании, като отпред е " Асарел-Медет " с общи доходи от близо 417 млн. лева за 2018 година Това е и единственото сдружение от Панагюрище, което попада в класацията К100 на най-големите компании в България. С над 1200 служащи " Асарел-Медет " е и основният шеф в общината, като настрана в дъщерните й сдружения са заети още 400 души.

Това не включва работещите в построената от компанията болница повече от 600 души. МБАЛ " Уни хоспитал ", както се споделя болничното заведение, също е измежду най-големите компании в Панагюрище. Партньори в нея са добивното сдружение като мажоритарен притежател и общината.

Здравето като обществен план

Всъщност болничното заведение е един от най-ценните за хората тук, а и на много други места планове, финансиран от " Асарел-Медет ". Допреди няколко години тя е изглеждала по този начин, както през днешния ден наподобяват множеството общински лечебни заведения - олющена постройка, остаряло съоръжение, дефицит на лекари. Добивната компания влага сериозната сума от 120 млн. лева и я трансформира в това, което е през днешния ден " Уни хоспитал ". В момента здравното заведение е благосъстоятелност на дъщерното сдружение " Асарел Панагюрище здраве " (90%) и общината.

По думите на изпълнителния шеф на " Асарел Панагюрище здраве " Явор Дренски болничното заведение на процедура работи като обществен план на частна конструкция. " Нямаме върнат пациент, без значение че измежду хората от района има доста неосигурени. Тъй като НЗОК отхвърля да заплаща надлимитната активност, " Асарел-Медет " обезпечава част от настоящото финансиране ", споделя той. Макар че болничното заведение към момента работи на загуба, през 2018 година приходите й нарастват с 30% до близо 33 млн. лева, а загубата се свива от 25 на 15 млн. лева

" Уни хоспитал " в действителност е инвестиция, която вади Панагюрище в топ 5 на българските градове откъм достъп до качествено опазване на здравето. Тя разполага с 325 кревати, заетостта е 75-80%, а 52% от болните са хора отвън района. Болницата предлага лекуване по съвсем всички специалности и има 30 отделения. Едно от главните й звена е онкоцентърът, който прави цялостна гама услуги - от диагностика, през химиотерапия и лъчетерапия, до съвещания с клинични психолози, които оказват помощ на пациентите и фамилиите им. Центърът се гордее с компютърния си томограф PET CT, с който се прави прецизна диагностика, а това е извънредно значимо за сполучливото лекуване. Други основни отделения са съдовата хирургия (в " Уни хоспитал " се намира единственият в България роботизиран ангиограф), отделението за гръдни заболявания и неврологията.

Екипът се състои от над 600 души, от които към 200 са лекарите. Според Дренски не е казусът намирането на лекари. " Добрият доктор върви след положителното съоръжение ", счита той. Отделно от това болничното заведение е акредитирана като образователна база и сега има над 30 специализанти.

Фестивали и злато

" Асарел-Медет " сигурно се пробва да направи още, с цел да развие Панагюрище отвън облика на място, където се копае. В спортната зала " Арена Асарел " (построена от дъщерно дружество) се организират интернационалните шампионати по тенис на маса и джудо. През 2001 година сдружението подписва дълготраен дарителски контракт, въз основата на който всяка година тя дава 100-120 хиляди лева, главно за значими инфраструктурни обекти и културни събития. " Когато преди две години имаше бедствено състояние поради дългото засушаване и повредите на магистралния тръбопровод, те помогнаха и с финансиране, и с машини ", споделя кметът Никола Белишки (ГЕРБ).

Фестивалът на фойерверките също се устоя отчасти от тях. " Хубаво е, че те направиха този жест към общината, тъй като техния образец го последваха и други компании, въпреки и с по-малки суми. Така че това ненапълно работи заразяващо на другите ", прибавя Белишки.

Най-символичният подарък, който компанията прави на родното си място, е залата-трезор, която да приюти Панагюрското златно богатство. Проектът беше движен персонално от починалия шеф на компанията Лъчезар Цоцорков, за който беше дългогодишна фантазия. Изработени бяха и две точни копия - за музея в Панагюрище и за Националния исторически музей, които да бъдат излагани, до момента в който оригиналът пътува в чужбина. Веднъж годишно обаче за месец-два в Панагюрище идват и истинските златни съдове.

Спасението на Панагюрище

И въпреки всичко всичко това прави ли Панагюрище по-добро място за живот? Според данните на Института за пазарна политика градът следва незабавно София по междинна заплата за 2017 година - на 9-о място с 1285 лева Ръстът през последните години е впечатляващ и комбиниран с положителното опазване на здравето, това дава някаква основа, на която да градът да работи. Но има доста, което да се направи още. Като начало популацията продължава да спада - от 2010 година до момента градът е изгубил над 2500 поданици, което е 10% от популацията. Това е част от естествения спад на популацията съвсем на всички места, само че то е доста значим фактор за дребни обитаеми места като Панагюрище. Ако това не се стабилизира скоро, градът ще има съществени проблеми.

Това значи, че фирмите би трябвало да стартират да притеглят и задържат хора тук. Това е огромният проблем. Градовете, зависещи от една компания, са значително остатъци от XX век. Със сигурност е по-добре от нито една, само че също по този начин не разрешават необикновен потенциал в привличането на хора - естественият мотор за растежа на всеки град. Има, несъмнено, случаи, в които една или няколко компании съумяват да развият даден град и да го трансфорат в мечтано място за живот. В голямата си част обаче това са нови, софтуерни компании, както и всички свързани с тях бизнеси. В случая с Панагюрище става дума за положителния остарял минен бизнес - промишленост, която има проблем с това да бъде атрактивен магнит.

Хубавата вест е, че има още най-малко 25 години живот в мината - това е потвърденото количество на рудата. Лошата е, че диверсификация би трябвало да бъде открита надалеч преди този момент - тъй като в противоположен случай може да се стигне до обстановката със Стара Загора, която сега незабавно би трябвало да търси сурогат на големия въгледобивен бранш. " Целта ни е да се наместим на картата на медицинския туризъм ", споделя да вземем за пример ръководещият болничното заведение Явор Дренски. В момента " Уни хоспитал " се приготвя за прекосяване на акредитация за болница, която може да дава услуги в региона на интернационалния медицински туризъм. Перспективни области в тази сфера са ортопедията, физиотерапията, онкологията и съдовата хирургия.

Медицинският туризъм е единствено една от опциите за развиването на Панагюрище напред във времето. Странно е, че за община, която има освен доста естествени дадености, само че и голям брой други предпоставки, туризмът е на практика изчезнал. По данни на Национален статистически институт секторът на хотелиерството и ресторантьорството обезпечава работа на едвам 2% от всички наети. За съпоставяне, в преработващата индустрия, която включва действително всички производства, работят 43% от хората, а в добивната индустрия, т.е. в " Асарел-Медет ", са 16% от наетите.

" Няма задоволителна деятелност от страна на локалния дребен бизнес ", счита Никола Белишки, който сега е в края на втория си мандат като кмет. По думите му компаниите в бранша сякаш не престават да живеят със остарели показа - не популяризират задоволително, на някои им куца ценовата политика, а други пък се оказват неподготвени за туристическите талази, които при събития заливат града. " Панагюрище има опция да се трансформира допълнително от еднодневна дестинация с всичко, което може да предложи - и исторически, и културен, и кулинарен туризъм, само че би трябвало деятелност. Смятам, че общината основава условия. Фирмите не могат да се оплачат и от налозите, тъй като от три години не сме ги пипали, просто би трябвало да са малко по-активни ", споделя Белишки.Кой още е тук

В града има няколко производителя на оптични произведения като " Оптикоелектрон груп ", " Оптикс " (което обаче е записано в София), " Завод за оптика ", " Ектрон " и други. Фабрика за текстил в Панагюрище има - познатата от соцвреме " Яна ", чиято централа пък е в Бургас. Сред огромните локални компании е производителят на пластмасови произведения " Бунай ", който е снабдител на " Либхер ".

В града обаче съвсем няма задгранични вложители. Доколкото участват, това е най-много под формата на смесени предприятия с локални компании, главно от оптичната промишленост. Ендоскопска оптика да вземем за пример прави " Микро вю ендоскопи оптик ", в което съсобственици са българин и немец. Производителят на ендоскопи " Шьоли - Оптикс " пък е партньорство сред немската Schoelly Fiberoptic (60%) и " Оптикс " (30%), а останалите 10% се държат от единия от шефовете, Дойчо Раленеков.

Оптични и медицински произведения създава и " Майкро оптикс Юръп ", която е еднолична благосъстоятелност на канадската American Optics Ltd.

" Асарел-Медет " има и партньорство с задграничен вложител. Това е компанията за произвеждане на взривни субстанции " Орика мед България ", в което мажоритарният дял (60%) се държи от норвежката Orica Norway.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР