12 нови луни, сред които една изключително странна, са открити

...
12 нови луни, сред които една изключително странна, са открити
Коментари Харесай

12 нови луни, сред които една изключително странна, са открити около Юпитер
12 нови луни, измежду които една извънредно странна, са открити към Юпитер
Дузина нови луни са открити към Юпитер, като общият брой познати негови луни е 79, най-вече от която и да е планета в нашата Слънчева система, оповестиха астрономи.

Една от новите луни е разказана като "истинска странна птица" от откривателя Скот Шепърд в научния институт "Карнеги", заради дребния си размер от съвсем един километър. Тя също по този начин "има орбита като никоя друга известна луна на Юпитер и е най-малката известна негова луна", добави той.

На странната луна й лишава към година и половина, с цел да обиколи Юпитер и орбитата й е под накривен ъгъл, който се пресича с рой от луни, пътуващи в ретроградна или в противоположна посока на въртенето на Юпитер.

Малката луна, дружно с две други нови лунни открития, орбитират в същата посока като въртенето на планетата.

Астрономите са предложили името "Валетудо" за странната луна, като правнучката на римския господ Юпитер, богинята на здравето и хигиената.

Италианският астроном Галилео Галилей е разкрил първите четири от луните на Юпитер през 1610 година.

Новите луни за пръв път се появиха през 2017 година, благодарение на телескоп, основан в Чили и експлоатиран от Националната астрономическа обсерватория на Съединени американски щати. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР