12 Небостъргачът NV Tower (вероятно по името на собственика Николай

...
12 Небостъргачът NV Tower (вероятно по името на собственика Николай
Коментари Харесай

Дует небостъргачи на "Г. М. Димитров"

12
Небостъргачът NV Tower (вероятно по името на притежателя Николай Вълканов) ще бъде най-високата постройка в зоната към метростанция " Г. М. Димитров " с височина от 106 метра,

[А&A Архитекти] 12
Големият жилищен блок на " Артекс " ще се намира директно до метростанцията и по проект 75-метровата постройка ще наподобява по този начин. Проектът обаче към момента чака позволение за градеж.

[pds.bg] Още по тематиката
Ахмед Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна "

Децата на някогашния транспортен министър Данаил Папазов резервират 30%, а самият той остава изпълнителен шеф
13 сеп 2018
Луксозната улица " Тинтява "

Бившата промишлена зона " Червена звезда " в " Дианабад " се трансформира в нов първокласен квартал, който е съвсем напълно разпродаден
11 май 2018
Две банки ще финансират строителството на софийския хотел Marriott с 58 млн. евро

Заемът е разпределен сред Черноморската банка за търговия и развиване и Пощенска банка
16 апр 2018
Новите огромни планове в София

В столицата се строят най-много жилища и офисни здания
30 дек 2017

- " Минстрой " на Николай Вълканов и " Артекс " на Пламен Мирянов ще построят в зоната на метростанция " Г. М. Димитров " офис кула и великански блок.

- Компанията на някогашния началник в " Мултигруп " възнамерява инвестиция от 50 - 60 млн. лева, а земята на " Артекс " е оценена за 14 млн. лева

- Заедно със " Софарма тауърс " зоната постепенно се запълва с високи здания.
Комбинацията бул. в прекрасен квартал и спирка на метрото е обичана на вложителите в софийски здания. Сега с такива парцели са се сдобили две известни в бизнес средите лица - Николай Вълканов от " Минстрой " и Пламен Мирянов от " Артекс ". Адресът е бул. " Г. М. Димитров ". А сплотяващото, като се изключи че постройките са съвсем една против друга, е рекордната им височина за района.

Офис кулата на Вълканов ще е малко над 100 метра, а огромният жилищен блок на " Артекс " ще е 75 м. В момента най-високата постройка наоколо до метростанция " Г. М. Димитров " е част от комплекса " Софарма тауърс ", приключен преди 7 години, и е с височина 85 метра. Районът е комфортен за огромни планове, защото в " Дианабад " е имало индустриални и складови предприятия, които през днешния ден се трансформират главно в жилищни здания.

NV Tower на " Минстрой "

Увеличаване

NV Tower на " Минстрой "

Преглед на оригинала [А&A Архитекти] Смаляване
Офис кулата на Николай Вълканов

Небостъргачът на Вълканов ще се появи на място, което софиянци помнят: теренът е до централата на сдружението " Минстрой " - бившето седалище на " Мултигруп ". От тази градинка преди 15 години беше убит Илия Павлов. Там в този момент ще се появи над 100-метрова офис кула. Инвеститор в плана е " Бългериън еко проджектс ", в което акционери с равни дялове са Николай Вълканов и двете му деца. Общата разгъната повърхност на небостъргача NV Tower (вероятно по името на собственика) е 46.5 хиляди кв.м, а височината - 75 метра. Реално това са 19 етажа, само че над тях ще има архитектурни детайли, да вземем за пример покривни градини, до 106 м. Проектът е на " А&A архитекти ", строител е " Минстрой холдинг ". И още 16 етажа в " Дружба " от " Артекс "

" Артекс " има проект за строителство на още един огромен жилищен комплекс, само че в този случай се отдалечават от нормалната си зона на интерес. В уеб страницата на компанията, дружно с блока до метростанция " Г. М. Димитров " като предстоящ план е показана и жилищна постройка " Авигея " покрай метростанция " Дружба ". Жилищният комплекс, който ще се намира на бул. " Проф. Цветан Лазаров ", ще се извиси на 50 метра височина със своите 16 етажа, само че откакто получи позволение за градеж от столичната администрация.

Двата парцела, които образуват терена за застрояване, стават благосъстоятелност на " Артекс инженеринг " посредством придобиване и обединение на сдружения. През февруари тази година физическо лице трансферира единия парцел с повърхност 1614 кв.м на компания " Обиколна пропърти ". Материалният интерес по договорката е 772 хиляди лева В началото на септември тази година " Обиколна пропърти " става благосъстоятелност на " Артекс " дружно с парцела.

По-големият парцел, който се простира на 8723 кв.м, е добит от дъщерно сдружение на " Артекс " в края на 2017 година посредством апорт на " Транспед секюрити сървиз ". Според оценката, направена за задачата на прехвърлянето, парцелът е на стойност 3.9 млн. лева От тази година уедреният терен е ипотекиран в Пощенска банка.

Разчистването на терена стартира през септември, а по проект постройката ще бъде приключена в период от 2 години. Пред " Капитал " Николай Вълканов разяснява, че инвестицията в постройката е в порядъка на 50 - 60 млн. лева

В NV Tower 13 от етажите ще са заети с 24.6 хиляди кв.м офис площи, като по думите на вложителя част от тях ще се употребяват от личните компании, а останалото ще се отдава чартърен. На последните три етажа от постройката планът планува жилища, ситуирани върху 2600 кв.м, дружно с общи елементи и складови пространства. На партера ще има заведения за хранене и търговски обекти, вторият етаж ще разполага със СПА, състезателен център и конферентен блок, а третият ще бъде механически етаж. Триетажен паркинг с РЗП 11.2 хиляди кв.м. и потенциал 252 паркоместа ще бъде построен подземен. По документи има планувани и 66 места за паркиране в прилежащия имот при централата на " Минстрой ".

Нова " Хармония "

Другият съвсем небостъргач, който ще се появи директно до метростанцията, е следващата висока жилищна постройка на " Артекс ". По план тя ще е 22-етажна, 75 метра висока и в нея ще има 242 жилището, ситуирани на повърхност 22.5 хиляди кв.м.

С изключение на кулите на " Софарма ", офис постройката на Първа капиталова банка и бъдещата бизнес постройка на " Минстрой " в зоната високите здания са главно жилищни. Заради фокуса на " Артекс инженеринг " да строи жилища в междинен и висок клас и поради мощния сега пазар на жилища и този план на компанията ще е жилищен. Сградата към момента чака позволение за градеж.

Името на " Артекс " и притежателя й арх. Пламен Мирянов в последно време станаха известни на необятната аудитория - поради небостъргача " Златен век " против хотел " Маринела " в " Лозенец " и поради съвсем напълно запълнената с техни планове улица " Тинтява " в квартал " Изток ".

От компанията вложител разясниха, че са подали документи единствено за жилищна постройка, само че може в придвижване планът да се промени. Имало е начална концепция за мултифункционален комплекс, който да включва с изключение на блок с жилища и постройка с офиси, друга с магазини, както и градинка. Така " Златен век " има позволение за административна постройка, която след това се трансформира в жилищна.

За разлика от терена на " Минстрой " при този на " Артекс " се вижда по какъв начин е добит. През 2014 година свързаната с ПИБ " Либеро " и " Борком 63 " (на притежателя на " Елпром Харманли " Борис Бояджиев) непринудено разделят големия имот до метростанцията на два обособени парцела. От контракта за делбата излиза наяве, че " Борком 63 " на Борис Бояджиев взима 60% от парцела, или 9911 кв.м, до момента в който останалите 6666 кв.м стават благосъстоятелност на " Либеро ". Данъчната оценка на по-големия терен (който в този момент е благосъстоятелност на " Артекс " ) е 645 хиляди лева, а на прилежащия - 430 хиляди лева В средата на май " Борком 63 " апортира парцела в новооснованото сдружение " Крон 21 ", което месец и половина по-късно е купено от " Артекс инженеринг ". При апорта оценката на парцела е малко над 14 млн. лева (14 156 257 лв). Николай Вълканов - от " Мултигруп " до рудниците

Николай Вълканов е някогашен вицепрезидент на " Мултигруп ". Негова благосъстоятелност е " Минстрой холдинг ", в който влизат компании от минния бранш ( " Горубсо Мадан ", " Върба Батанци " ), енергетиката (ВЕЦ " Жребчево " ), инженерна инфраструктура ( " Ремотекс " - Раднево), хотели (в Боровец и Девин) и други. Основната активност е в добивната промишленост, като вложения има в залежи за оловно-цинкови руди в Родопите и Македония. Според последните изявленията на Вълканов в групата му работят 4000 души. Повечето от закупените предприятия са били банкрутирали. Групата беше и претендент за активите на CEZ, само че предложи ниска цена и отпадна от крайното наддаване. Дружеството " Бългериън еко проджектс " е ангажирано със строителство и покупко-продажби за недвижими парцели.

Бизнесът на Вълканов се свързва и с почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган. През януари 2008 година " Институт по строителство и минно дело ", част от групата " Минстрой ", подписва контракт с Доган за консултантски услуги за 1 млн. евро по плана " Цанков камък ". Политикът беше разследван за недеклариран спор на ползи.

Вълканов е и заместник-председател на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Пламен Мирянов - от блокчета до небостъргачи

Пламен Мирянов основава строителната компания " Артекс инженеринг " още през 1993 година През годините " Артекс " построява голям брой жилищни здания в разнообразни централни региони на София. В фамилния бизнес интензивно вземат участие брачната половинка на Мирянов - Весела, както и синът му, Пламен (който стана прочут с организирането на видеоклипа, при който хоро влезе в едно от рилските езера).

През последните няколко години плановете на Мирянови стават все по-мащабни и на все по-атрактивни места в столицата. Най-известният и противоречив план на Мирянови е 29-етажният небостъргач " Златен век ", който сега се строи против хотел " Маринела " в " Лозенец ". Друг подобен план е предходната им висока жилищна постройка - " Диамант ", на мястото на някогашния цех " Фурнир " в " Дианабад ". Там ПУП-ът е променен, с цел да разреши високата постройка, от основния проектант Петър Диков малко преди да слезе от поста, без да уведоми живеещите в близост. В резултат на това имаше митинги против построяването на блока.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР