12 Комплексът ще заработи за следващият летен сезон © Капитал

...
12 Комплексът ще заработи за следващият летен сезон © Капитал
Коментари Харесай

Гигантският хотел на Ахелой

12
Комплексът ще проработи за идващият летен сезон

© Капитал 12
Българският туроператор на Венцислав Танчев ще построи и хотели в София и Пловдив

© Дневник Още по тематиката
Правителството ще търси концесионери на четири плажа за 20 години

Най-високата желана цена е за линията в Златни пясъци - 1.7 млн. лева годишно
25 юли 2018
Туризъм: Годината на разнообразието

Компании, работещи в разнообразни ниши, са измежду най-динамичните в бранша
26 ное 2017 Инвестицията е една от най-големите по морето след рецесията.
В зоната сред Ахелой и Поморие очевидно има към момента незастроено пространство на първа линия. Близо до къмпинга към този момент се построява комплекс за 30 млн. евро. Инвестицията е една от най-големите в годините след рецесията и е първата, в която участва и непознат сътрудник.

Планът е новия комплекс да работи по формулата all inclusive, само че в същото време да " удължава " всекидневно късия сезон по крайбрежието, съчетавайки благоприятни условия за конферентен и СПА туризъм.

На вълната

Wave Resort, който ще се намира на 500 метра от къмпинг " Ахелой ", ще отвори при започване на идващия летен сезон. Инвеститор в него е компанията " Ахелой проджект ". До този август тя е с капитал от 14 млн. лева, а съдружниците са Венцислав Танчев и Емре Юнсев с равни дялове. От края на месеца капиталът е вдигнат със 7.45 млн. лева и към този момент лек превес има турският съучастник.

Венцислав Танчев е притежател на туроператора SunTours, представител за България на немския туроператор Alltours и на други компании от Централна Европа. Негов е и бутиковият хотел " Модус " във Варна. Юнсев има подобен туристически опит, само че в Турция - той ръководи туроператора " Новум туристик ", също сътрудник на Alltours, както и два хотела в региона на Анталия (виж повече в карето).

Строителството на Wave Resortе е почнало през 2018 година на зелено върху изкупени преди повече от 15 години имоти. Справка в Имотния указател демонстрира, че в средата на юли са трансферирани 47 декара от " Хотел инвестмънт " на плановото сдружение " Ахелой проджект " при цена 3.75 млн. лева

С 30-милионата обща инвестиция този план е един от най-големите по морето след рецесията, " изпреварван " от вложенията в курорта Албена (59 млн. лева за 2017 година и още 23 млн. лева, планувани за 2018 г.) и комплекса RUI Paradise сред Слънчев бряг и Св. Влас на свързаната с Валентин Златев " Тера тур сървиз ", в който преди четири години бяха вложени 100 млн. лева, а от тази година стартира уголемение с още един хотел за към 45-50 млн. лева

Новият комплекс край Ахелой ще бъде с разгърната застроена повърхност 41 хиляди кв.м и ще разполага с 425 стаи и жилища. Очаква се в пиков сезон да посреща повече от 1000 туристи.

" Имахме позволение за застрояване на комплекс с разгърната повърхност 70 хиляди кв.м, само че за разлика от доста вложители не се възползвахме от това ", разяснява съсобственикът Венцислав Танчев, допълвайки, че решението на компанията е да влага повече в хотелска инфраструктура. Така в новия комплекс се чака да има 14 открити и закрити басейни с водна повърхност от 4500 кв.м, пет ресторанта, амфитеатър, конферентен център с 400 места, детски клуб. Планира се и построяването на огромен СПА и уелнес център с повърхност 2500 кв.м, който ще употребява лечебна тиня от намиращото се в непосредствена непосредственост Поморийско езеро.

В началото на тази година " Ахелой проджект " завоюва и търга за наем на дребния плаж, намиращ се пред бъдещия комплекс - " Къмпинг Ахелой-част 3 ", който е с плажна повърхност над 10 хиляди кв.м. Годишният наем ще бъде 12 хиляди лева, се вижда от документите на състезанието.

Надежди за по-дълъг сезон

Пиковият сезон за новия комплекс, несъмнено, ще бъде лятото. Тогава той ще работи по модела all inclusive (всичко, включено в цената) и по образеца на Турция. " Партньорът в плана е значим освен като вложител, само че и като хотелиер с скъпо ноу-хау в този бизнес. Турските хотелиери са най-хубавите в аll inclusive туризма в Средиземноморието ", счита Венцислав Танчев. В комплекса се планува да бъдат ситуирани разнообразни зони, предопределени за фамилии с деца или единствено за възрастни.

За летни почивки пък се чака най-големият пазар за новия комплекс да бъде Германия, следван от Англия, страните в Централна Европа и Русия. Тези страни са и обичайните пазари за българския морски туризъм и множеството играчи в бранша се концентрират точно върху тях.

Същевременно задачата е Wave Resort, който ще бъде четири звезди, да работи 7-8 месеца в годината, а освен през най-силните летни месеци. Идеята е туристическият артикул да се добави с благоприятни условия за конферентен туризъм и СПА и уелнес почивки, поради което и се построяват огромни уреди, нужни за тях. Подобен модел от години се пробват да наложат и огромните хотелиери в Поморие.

През последните две години в тази част от Южното Черноморие се случиха няколко огромни покупко-продажби, с което се усили конкуренцията най-много в сегмента на четири- и петзвездните хотели. През 2016 година несебърският хотелиер Венелин Ташев купи хотел " Парадайз бийч " в региона на Св. Влас, който преди този момент бе в портфолиото на " Балкантурист ". Година по-късно в Слънчев бряг под ново ръководство и след ремонт порти отвориха и два нови хотела: Family Life Nevis Resort на мястото на някогашния хотел " Олд Несебър хилс ", ръководен от сдружението " Холидей вилидж аква невис ", обвързвано с представителя на KFC за България Заки Маджид, както и iHot@l на мястото на някогашния хотел " Странджа ", който бе платен от шефа на туроператора " Астрал холидейз " Христо Гълбачев. През пролетта на тази година завърши и договорка за хотел " Европа " в централната част на Слънчев бряг. Той бе платен против 8.9 млн. евро от " Българско туристическо сдружение Глобал турс " на Сава Чоролеев, като от тази есен стартира главен ремонт с концепцията категоризацията му да се увеличи от три на четири звезди. Преди това хотелът бе в активите на " Синергон холдинг ".
Инвеститорите: български туроператор и турски хотелиер

Венцислав Танчев е притежател на туроператора SunTours през сдружението " Танчев и ко " с доходи 12.6 млн. лева предходната година, което е три пъти над резултата за 2016 година Компанията е една от огромните в бранша на така наречен входящ туризъм (посрещащи непознати туристи в България) и е главен сътрудник на немския туроператор Alltours, както и на полски и словашки оператори. От предходната година работи и с датската DK Rejs. Годишно обслужва сред 90 и 95 хиляди туристи, пристигнали на отмора в България. През компанията " Хотел инвестмънт " Танчев е мажоритарен притежател и в бутиковия хотел " Модус " във Варна, отворен през 2007 година след инвестиция от 1.5 млн. евро.

Има проекти да построи още два градски хотела " Модус ". Първият от тях ще бъде в Пловдив, където сдружението " Модус Пловдив " има парцел на ул. " Петър Парчевич ". Вторият хотел се възнамерява да бъде в София. Управляваната от Танчев компания " Сънхотелс " е купила предходната година и постройка на централната столична улица " Шести септември " сред " Васил Левски " и " Патриарх Евтимий " в две покупко-продажби за общо 4.7 млн. лева До 2016 година въпросният парцел е бил със статут на монумент на културата, който след това е анулиран.

Емре Юнсев ръководи турския туроператор " Новум туристик ", който също е профилиран във входящия туризъм и обслужва към 500 хиляди непознати туристи, почиващи в Турция. Компанията е дълготраен сътрудник на Alltours в Турция, както и на още няколко туроператора. В групата има и два хотела - петзвездния " Новум гардън " в Сиде, Анталия, както и четиризвездния " Кан гардън ", намиращ се в същия регион.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР