12-годишният син на загиналия военен пилот Валентин Терзиев съди авиобаза Граф ...

12-годишният син на загиналия военен пилот Валентин Терзиев съди авиобаза Граф

Синът на загиналия пилот Валентин Терзиев съди базата в Граф Игнатиево |

12-годишният наследник на починалия боен водач Валентин Терзиев съди авиобаза „ Граф Игнатиево “, а искът е за 70 000 лева Молбата е подадена до Пловдивския областен съд на 28 юли посредством майката на Александър-Димитрина Попова , защото момчето е малолетно. Искът е за положен, но неизплатен ексклузивен труд на татко му, заяви Българска телеграфна агенция.

По данни на исковата молба става въпрос за 2967 спомагателни работни часа за времето от 26 май 2010 година до 9 юни 2021 година, за които летецът не е бил компенсиран с почивка. 

Със свое определение от 23 септември Окръжният съд постановява, че става въпрос за голям брой искове, защото периодът на неплатения извънреден труд е дълъг, и препраща делото по подсъдност на Асеновградския областен съд.

Александър Терзиев апелира и Апелативният съд в Пловдив се произнася дефинитивно, че искът не е за помесечно дължими суми, а за общо обезщетение, несъмнено към момента на преустановяване на служебното правоотношение на починалия водач. Така със случая би трябвало да се заеме Пловдивския областен съд.

за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхнина в резултат на загуба на пространствената ориентировка от водача. Това бе записано в отчета на следствието на „ Военна полиция “ за случая на 9 юни 2021 година по време на ученията на Противовъздушна отбрана и Военновъздушни сили-„ Шабла 2021 “.

Авторите на отчета показват като съпътстващи аргументи " неправилна оценка на риска от групата за бойно ръководство и управлението на стрелбите ", " особености на полетите над море нощем ", както и " погрешно систематизиране на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от офанзива ". Загиналият водач подп. Валентин Терзиев е изгубил ориентировка след поразяването на задачата. Това е можело да бъде предотвратено от управлението на учението-като приключи осъществяването на дилемата, или от самия водач, в случай че е осъзнавал заплахата, изясни преди време полковник Василев от звеното на Военна полиция, което проверява случая.

Източник: offnews.bg