12 години след шумния старт на делото срещу бившия социален

12 години след шумния старт на делото срещу бившия социален ...

Прокуратурата се отказа от делото срещу Емилия Масларова |


12 години след шумния старт на делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова прокуратурата е прекратила разследването, съобщи .

за престъпления по служба и присвояване в особено големи размери. Делото срещу нея започна на 23 февруари 2010 г., когато Софийският градски съд я привлече като обвиняема за това, че в периода 2007-2009 г. е присвоила държавни средства в размер на над 11 млн. лева. Обвинението твърдеше, че Масларова е извършила престъплението с помощта на своя семеен приятел Венцислав Драганов, собственик на фирмата, която е ремонтирала Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Прокурорите твърдяха, че двамата се присвоили 11 от предоставените 19 млн. лв. за реновация на сградата.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев поиска имунитета й като депутат, от който Масларова сама се отказа.

През декември 2015 г. всички подсъдими, а в мотивите на съда година по-късно беше записано, че от нито една от експертизите не става ясно колко пари са били изхарчени в ремонта.

Прокуратурата протестира, но през лятото на 2017 г. Софийският апелативен съд (САС) записа в решението си, че "абсурдно формулираните обвинения" са попречили за постигане на осъдителни присъди по делото. Според апелативните съдии по делото са събрани доказателства за причинени вреди, но са били така подредени, че не става ясно какво твърди обвинението. Затова САС реши, че делото трябва да бъде върнато на прокуратурата.

През 2019 г. бившият в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Източник: offnews.bg