12 Една от съставките от успеха на собствениците Елица Тъмнева

...
12 Една от съставките от успеха на собствениците Елица Тъмнева
Коментари Харесай

Кекс по желание

12
Една от съставките от триумфа на притежателите Елица Тъмнева и Иван Благоев през годините е онлайн наличието.

© Take a Cake 12
Q Бестселър в пекарните Тake a Cake е капкейк " Червено кадифе "

© Take a Cake - Основаната от Елица Тъмнева и Иван Благоев пекарна за кексчета " Take a Cake " към този момент съвсем десетилетие предлага сладки изкушения на софиянци.
- През този интервал фамилната компания минава през турбулентни моменти, само че приходите порастват, а следва и откриването на трети обект в столичния кв. " Младост ".
- Двойката от ден на ден залага на цифрови продажби и възстановяване на потребителското прекарване онлайн.

Всеки, който минава по мъничката софийска улица " Тулово ", сгушена под високата постройка на малкия екран, може да усети сладкия мирис, приближаващ от номер 1. Именно там преди девет години отваря порти първата пекарна за кексчета на Елица Тъмнева и Иван Благоев " Тейк а кейк " (Take a Cake). Оттогава приходите на компанията годишно порастват с двуцифрен ритъм паралелно на известността на марката. А тя през годините намира място освен в домовете на софиянци, само че все по-често и като част от фирмени събития.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки турбуленцията около откриването на втория търговски обект на двойката на ул. " Георги Бенковски " 6 през 2014 година и все по-трудното намиране на качествени и стимулирани служащи Take a Cake не престават да се разрастват и офлайн, и онлайн. Все повече фамилната компания залага на цифровите продажби, само че Тъмнева и Благоев работят интензивно и по плана си за трета, по-голяма и по-добре оборудвана пекарна в столичния квартал " Младост 1 ".

Как се замесва компания

Идеята за кексчетата обаче стартира в домашни условия - тогавашните маркетинг шеф Елица Тъмнева и арт шеф Иван Благоев стартират да опитват със сладкиши, които да предложат на децата си. Семейството тества разнообразни сладкиши и стига до капкейковете, с които стартират да честват мотивите вкъщи. Скоро те откриват, че сходни инициативи се трансформират в проспериращи бизнеси в други страни като Съединени американски щати и Англия, а в София сходни пекарни няма.

Въоръжени с концепцията, лични средства и заеми от близки, Тъмнева и Благоев записват компанията през август 2010 година Четири месеца търсене на помещение чартърен ги водят до софийската ул. " Тулово " 1, където след първична инвестиция от 35 хиляди лева през януари 2011 година открива порти първата пекарна на Take a Cake. Половината от парите отиват за машини и съоръжение, друга част е обвързвана със характерните съоръжения, нужни по закон, с цел да работи една пекарна.

Вкусът на бизнеса

Днес асортиментът на Take a Cake включва обичайни усети като какао и ванилия, както и малина, ягода, пияна череша, капкейк торти, сватбени торти, солени мъфини, тематични сбирки. Лансират и по-нестандартни оферти, като празнични сладкиши с Ruby шоколад за Св. Валентин. Един от бестселърите е капкейк " Червено кадифе ". Предлагат се и сезонни усети като ябълка и канела, портокал и шоколад за Коледа, круша през есента.

Едно от нещата, на които Тъмнева и Благоев обръщат изключително огромно внимание, е гарантирането на качеството. " Всякакви дребни вариации в съставките се отразяват на крайния артикул, който предлагаме на клиентите. Затова ни трябват първични материали с непрекъснато качество ", споделя Елица Тъмнева.

В основата на капкейковете стоят сертифицирани немски и белгийски масла и млечни артикули, които са доста по-скъпи от другите възможности, само че и по-надеждни както за качеството, по този начин и за размера, който могат да предложат на компаниите. А Take a Cake не е дребен консуматор - единствено за месец да вземем за пример двете пекарни имат потребност от 600-700 кг масло.

Да печеш онлайн

Друга съставна част от триумфа на бизнеса през годините обаче е онлайн наличието. Още през 2012 година Тъмнева и Благоев откриват онлайн магазин вместо втори физически обект. " Не сгрешихме ", споделя Тъмнева. " Той се нуждае от по-малко вложения в капитал, само че изисква повече внимание, с цел да се конструира по този начин, че да дава отговор на офлайн бизнеса като чувство и прекарване ", добавя тя.

Да се построи комфортен за потребителите електронен магазин за трайни артикули като облекла и бижута си е предизвикателство единствено по себе си, само че при артикули, които се пекат на момента, компликациите са по-различни поради софтуерните процеси, нужни за правенето на продукта.

Клиентите на Take a Cake могат да поръчат кексчета онлайн и два часа по-късно да ги получат с доставка или да ги вземат персонално от пекарните, където се готви през целия ден. Желанието за автоматизация разрешава на дребния екип от общо 15 души да спести време и запаси за обработката на десетките поръчки, които получават всекидневно, и да се концентрират върху продуктите. " Правим доставки със лични коли, тъй като не можем да делегираме доставянето на кексчета на външен снабдител ", споделя Тъмнева и добавя, че това е единственият метод да подсигуряват качество.

Тъмнева и Благоев усъвършенстват още виртуалното наличие на Take a Cake през 2016 година, когато построяват нов уебсайт от нулата. " Вторият вид на онлайн магазина адресира проблемите, които имаше първият - не се отваряше добре на мобилни устройства, а трендовете тогава ясно посочваха, че това е бъдещето ", разяснява Иван Благоев, като добавя, че подобренията по уеб страницата са непрекъснати. " Установили сме цикъл - с цел да усъвършенстваме потребителското прекарване, на всеки шест месеца пускаме нови функционалности на уеб страницата ".

А те, става известно, изискват и съществени средства. Вторият уебсайт стартира с инвестиция от 50 хиляди лева, а непрекъснатите усъвършенствания подвигат сумата до към 100 хиляди лева От интернет магазина потребителите могат да избират освен от общоприети сбирки, само че и да основат своя лична, като прибавят и отстраняват кексчета в кутиите си онлайн. Идеята е клиентите да имат същата независимост, както когато влязат във физическите обекти. Онлайн бизнесът на Take a Cake генерира половината от общия доход на компанията, който годишно пораства с двуцифрен ритъм и през 2018 година надвишава 620 хиляди лева

1 + 1 = 4

Откриването на втори обект наподобява като естествената последваща стъпка след триумфа на ул. " Тулово ". Половината от финансирането идва от лични средства, а 50 хиляди лева - от банков заем. Така през 2014 година откриват пекарната на ул. " Бенковски ". Изненадващо, процесът не минава безпрепятствено. Тъмнева споделя, че първичните калкулации на притежателите са били за уговорките по първия обект, умножени по две. Вместо това се оказва, че жонглирането сред двата обекта и екипите в тях усилва работата по четири за бизнесмените.

В град като София, където безработицата е под 3%, намирането на нови фрагменти е сериозен проблем за бизнеса. " Открихме, че битката с текучеството има доста съставни елементи. Разбира се, единият е високите заплати. Но с цел да е допустимо това, би трябвало бизнесът да може да си го позволим. Но освен. Друг фактор е ясната връзка сред нас и чиновниците, както и изискванията на труд. Успяхме да подобрим тези детайли и да задържим едно ядро от качествени хора. Но намирането на нови към момента е предизвикателство ", споделя Благоев.

Тази година притежателите се изправят още веднъж пред сходно предизвикателство с откриването на третата пекарна на Take a Cake в лично, закупено за задачата помещение в столичния квартал " Младост " 1. Обектът изисква общо капиталовложения от към 250 хиляди лева " Третата ни пекарна ще бъде по-голяма, с по-модерно съоръжение и по-голям подбор от сладкиши ", разяснява Тъмнева.

Take a like

Опитът на Тъмнева и Благоев в рекламния отрасъл несъмнено оказва помощ при намирането на клиенти. " Разчитаме напълно на цифров маркетинг. Насочили сме се към платформи като Фейсбук, Instagram, YouTube, тъй като таргетирането е доста точно, а отчетността е огромна. Така можем да извлечем най-хубав резултат с нашия бюджет ", разяснява Иван Благоев. Take a Cake участва в обществените мрежи още от 2011 година, стартира да влага дребни бюджети в спонсорирани постове след година-две, а планувани акции с повече средства започва през 2017 година

Тъмнева и Благоев съумяват обаче да заловен вълната на бързото развиване на корпоративния кетъринг през последните години, като таргетират особено и тази група. Предложенията онлайн също са направени по този начин, че да задоволят формата на всяко събитие, без значение от размера, мотива и степента на персонализация като марки и лого. Резултатът е, че доста компании в София към този момент са привикнали, че фирмен мотив може да се подслади и по този начин.
Q&A с Елица Тъмнева и Иван Благоев
С какво се разграничава третият обект на Take a Cake от останалите?
Иван: Обектът е ситуиран на по-голяма повърхност и ще разполага с по-високотехнологично съоръжение в кухнята. Идеята е третата пекарна да поеме растежа на бизнеса, тъй като сегашните два обекта се задъхват.
Елица: По-голямата повърхност е поради чиновниците - желаеме да им е по-широко, с цел да могат да се развихрят. Кухнята ще бъде четири пъти по-голяма от тези, които имаме в сегашните два обекта.

Имате ли усети, които са в продажба през цялото време на компанията?
Елица: Имаме няколко усета, които не са спирани в никакъв случай. Още през цялото време на пекарната предлагаме два базови усета - капкейк " Ванилия " и капкейк " Какао ". И до през днешния ден ги готвим по еднакъв метод, и до през днешния ден са доста продавани. Децата също доста ги харесват.

Кой капкейк можете да кажете, че е безспорен бестселър?
Елица: Червено кадифе. Дълго правихме разработки, до момента в който реализираме мечтаната консистенция и визия през 2013 година Не мога да изброя какъв брой пекарни към този момент вършат торти вид " алено кадифе ", само че ние лансирахме този усет в София. Половината от клиентите, които влизат всекидневно, желаят да купят тъкмо капкейк " Червено кадифе ". Гордеем се с него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР