12 © Велко Ангелов 12 Ива и Жени* имат домашно

...
12 © Велко Ангелов 12 Ива и Жени* имат домашно
Коментари Харесай

Новата класна стая

12 © Велко Ангелов 12 Ива и Жени* имат домашно за лятото – да приготвят презентация на френски език с анимация за лятната си почивка, която по-късно да изпратят на учителката си. Ива е на отмора с родителите си в Испания, до момента в който Жени е в София, само че дистанцията сред тях не е спънка.

Единственото, от което имат потребност, е интернет връзка и учебното си устройство Chromebook. Целият развой протича в просветителната облачна услуга на Гугъл – Classroom (класна стая). Там девойките основават по едно и също време презентацията, споделят посредством чата на платформата, могат да се съветват с учителката си и да ревизират граматиката, която са учили в час, защото е качена в цифровата класна стая и налична когато и да е. След като заявят, че са подготвени със задачата, учителката им получава уведомление и може да ревизира цялата история на документа, който е предаден, с цел да се увери, че всеки е съдействал равностойно към основаването на презентацията, и по този начин да оцени напъните им. Също по този начин вижда къде бъркат, къде се двоумят и затрудняват, което пък усъвършенства противоположната връзка към девойките.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това не е небивалица. То се случва в Пловдив и е единствено един образец за метода, по който внедряването на технологиите в езикова гимназия " Иван Вазов " трансформира образователния развой и улеснява както учениците, по този начин и учителите. Училището неотдавна стана първото референтно за Гугъл на Балканския полуостров, като това обезпечи достъп до новите технологии на американския колос и връзка с останалите учебни заведения, удостоени с оценката по света.

Какво съставлява Classroom

Дигиталната класна стая на Гугъл е безвъзмездна уеб услуга, която цели да опрости основаването, разпространяването и оценяването на домашни и задания в учебно заведение по безхартиен метод. Всеки предмет може да има сходна цифрова класна стая, със личен код, който участниците употребяват, с цел да се включат. До " стаята " имат достъп учителите и учениците, само че също по този начин и родителите на децата.

Учебният час стартира с инспекция на граматическите познания по предмета - в тази ситуация френски език. Учениците влизат в Classroom, виждат заданието си под формата на формуляр на Гугъл, в който попълнят изчезналите думи и изрази в границите на 10 минути. На единадесетата минута резултатите са изписани на дъската в класната стая – процесът е автоматизиран, защото верните отговори са заложени авансово от учителката.

Преподавателят показва на дъската грешките, къде най-често се бърка, разяснява, поправя и минава към идната част от образователния час.

Платформата има поле за връзка – " stream ", където учителят може да осведоми учениците си за вести, идни контролни, да им подсети за домашни. Има опция за качване на задачи, към които да се прикрепят файлове, линкове, краен период за осъществяване на задачата, както и общият брой точки, които учениците могат да получат.

Учениците получават уведомление за всеки нов файл, който бъде качен, и могат да го видят незабавно. А в самия файл учителят може да види какъв брой и кои тъкмо възпитаници са предали заданието си, както и да отметне кои са към този момент оценени и какъв брой още не са. Децата предават да вземем за пример есе в облака посредством връзка с Гугъл Docs, където учителят оставя мнения, поправя, обръща внимание на неточности и грешки. Оценяването също е онлайн, като учениците са уведомявани автоматизирано при всяка смяна на статута на документа.

Основната цел на услугата е да усъвършенства шерването на документи сред учители и възпитаници, само че опциите на Classroom не се лимитират до такава степен. Платформата обезпечава връзка с други приложения и облачни услуги на Гугъл, както и със уеб страницата за видеосподеляне YouTube. Ученици и учители могат да персонализират собствен календар в класната стая, който да демонстрира крайни периоди за домашни, учебни празници и събития или дати за контролни, а идните задачи са забележими в общата страница от всички когато и да е. Децата имат опция да споделят персонално с учителя, в общата страница на класа или между тях.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: ЕГ Смаляване

Повече време за преподаване и учене

Когато управлението на учебно заведение " Иван Вазов " стига до извода, че се постанова да преобразува образователния развой, те се обръщат към дванадесетокласниците с въпроса " какво бихте трансформирали в учебно заведение, в случай че можете ". Резултатите посочили, че зрелостниците желаят повече благоприятни условия за съдействие в час с учителя и съучениците си, за творчество, за самостоятелен метод в образователния развой, както и по-интересни часове.

Няколко години по-късно учебното заведение стартира пилотния си план " 1:1 ", в който 8ж клас (вече 9ж) минава напълно към образование в облачното пространство посредством устройства Chromebook. При колективен план учениците могат да работят дружно, без значение от това къде са физически, да си разясняват заданието, да водят конферентни диалози един с различен. Всички запаси за уроците им са в платформата Classroom и са на тяхно разположение когато и да е. Услугата дава опция за показване на образователното наличие под нови форми като интерактивни речници, анимации, видео- и аудиоматериали, публикации и други файлове.

" В Classroom може да бъде качено всичко, което учителят смята, че ще бъде потребно и належащо в час ", разяснява директорката на гимназията Вихра Ерамян пред " Капитал ". " Този метод на работа дава опция образователното наличие да бъде показано на децата по по-интересен метод, тъй като се употребяват разнородни артикули, които поддържат вниманието на учениците ", добавя тя.

Classroom намира приложение във всеки предмет. Така да вземем за пример по математика учениците могат да употребяват тетрадки, с цел да изписват формули, само че сходна опция има и посредством Chromebook чрез специфичен писец, който извежда формулите на екрана във виртуалната класна стая. Учениците могат и да не носят тетрадките си, в случай че преценяват, защото образователните проекти са налични в платформата когато и да е както за тях, по този начин и за родителите им.

И някои недигитални неща

Към началото на образователната 2019/2020 година в гимназия " Иван Вазов " са дейни над 90 цифрови класни стаи. Проблемът е, че учениците би трябвало да работят с персоналните си устройства или телефони, които би трябвало да са с операционна система Android, тъй като единствено през нея могат да влизат в платформата.

Особености има във връзка с часовете по български език, защото писането на ръка е част от условията, само че устройствата и цифровата класна стая могат да се употребяват за други неща като спомагателна връзка с учителя.

Едно нещо обаче към момента е незаменимо – учебникът. " На този стадий учебниците към момента са значими, тъй като занапред започваме да сътворяваме наличието в цифровите класни стаи. А това изисква доста време. Учителят не може да трансферира цялото наличие от учебника онлайн ", разяснява директорката Ерамян.

*Имената са изменени. Устройствата

Логично устройствата на Гугъл - Chromebook, са най-удобното средство за тази форма на образование. Те са направени по този начин, че да устоят в ръцете на деца, работят с приложенията на Гугъл, имат и админ в учебното заведение, който може да ги ръководи отдалечено, като задава избран режим на работа или лимитира достъпа до избрани интернет страници. За всички 27 устройства е нужен единствено един контакт, а едно зарядно може да зареди огромен брой от машините.

Засега единствено 9ж клас имат свои лични устройства Chromebook. Ръководството на учебното заведение има упоритостта да разшири плана " 1:1 " до въвеждането му в цялото учебно заведение, само че за това ще са нужни средства. Училището ще опита още веднъж да кандидатства за финансиране по програмата " Иновативно учебно заведение " на МОН следващата година, само че за новия 8ж клас преценката дали сходна покупка си коства ще бъде в ръцете на родителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР