12 © Reuters 12 © Reuters Увеличаване Преглед на оригинала

...
12 © Reuters 12 © Reuters Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Бъдещето на Google

12 © Reuters 12 © Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
" Гугъл не е елементарна компания ", оповестиха победоносно Сергей Брин и Лари Пейдж сега, в който Гугъл стана обществено сдружение през 2004 година " И не считаме в миналото да стане такава. "
На 3 декември двамата си потеглиха с реверанс, надлежно като президент и изпълнителен шеф на Alphabet, компанията - майка на Гугъл, и четвъртата най-голяма обществена компания в света. Тяхното създание продължава да е невероятна компания в някои насоки. Двамата оставят смесено завещание на Сундар Пичай, до момента изпълнителен шеф на Гугъл, а в този момент подобен и на компанията майка.

В основата на възхода на интернет

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Брин и Пейдж изживяха фантазията на всеки в Силициевата котловина. Тяхното решение на казуса с индексирането на непрекъснато растящия интернет се роди от държавно спонсорирана стратегия в университета Stanford, след което двамата се реалокираха в гаража на другар. Гугъл беше учредена през 1998 година Днес компанията обработва над 2 трлн. търсения всяка година и създава операционната система Android, с която работят 80% от смарт телефоните по света. Компанията даде форма на интернет и мобилната гражданска война по метода, по който Microsoft дефинира ерата на настолните компютри. Приходите на компанията са пораснали от 3.2 милиарда $ през 2004 година до 136 милиарда $ през 2018 година Пазарната капитализация съвсем се е удвоила от 2015 година и сега е 910 милиарда $.

Фирмената просвета е известна с това, че е небрежна, като значително гости в офиса на компанията са били сюрпризирани от срещи, прекратени от игра на волейбол на централната поляна. Гугъл сложи началото нацяло потомство от стартъпи, споделя Карим Лахани от Harvard Business School. И все пак компанията беше и една от първите, които одобриха, че Силициевата котловина има потребност от професионални мениджъри. През 2001 година тя нае Ерик Шмит, бизнес деец, който стана изпълнителен шеф. Сундар Пичай също дава на компанията това, което Сергей Брин един път назова " наставнически контрол ".

Под погледа на регулаторите

Компанията порасна и по други способи. Доминиращото състояние на Гугъл притегли погледите на регулаторите. Подобно на други огромни компании тя към този момент има легиони лобисти, които се борят за нейните ползи, само че с стеснен триумф: от Брюксел до Вашингтон, политиците са обединени срещу прекомерно огромната власт на Гугъл и потреблението на персонални данни от потребителите. Европейският съюз санкции Гугъл с към 9 милиарда евро единствено за последните две години, а сега има антитръстови следствия и от двете страни на Атлантика.

Несъгласието на чиновниците също пораства: 20 хиляди души напуснаха Гугъл преди повече от година поради реакцията на компанията по отношение на обвинявания в полови похищения. Тези, които към момента възприемат тогавашното кредо на Гугъл " не бъди злобен " (свалено през 2018 г.), подлагат на критика и решението на компанията да предложи основаването на цензурирана търсачка на Китай или пък да работи с Пентагона. Компанията в профил и чиновници, които желаеха да основат синдикат. Няколко от тях разясниха през миналата седмица, че ще заведат каузи.

Сега накъде

Може би двамата създатели желаят да трансферират тези проблеми на някой различен. Може би желаят да се концентрират върху по-малките планове на компанията – от самостоятелни коли до човекоподобен изкуствен интелект и технология за удължение на човешкия живот – бизнеси, които Alphabet спонсорира с пари от главната компания. Сергей Брин се появява рядко в общественото пространство, а Лари Пейдж не се появи даже на годишното заседание на акционерите. Сундар Пичай пък се преглежда като сигурен залог. Въпреки всичко Брин и Пейдж ще запазят контрола си над компанията посредством двукласовата конструкция на благосъстоятелност, а по този начин ще лимитират и свободата на Пичай. Нищо чудно, че цената на акциите съвсем не помръдна след новините за напускането.

Въпреки че Alphabet има стотици милиарди доходи, компанията продължава да е пони със единствено един номер в репертоара си. Рекламите носят над 80% от тези доходи, колкото и през 2015 година Делът в онлайн рекламата е намалял малко, до момента в който този на по-малките съперници като Amazon се е вдигнал осезаемо. Microsoft съумя да се промени и да стане компания за облачни технологии, откакто Бил Гейтс излезе от оперативната активност на компанията през 2000 година и в този момент тя коства повече, в сравнение с Гугъл. Пейдж и Брин залагат на футуристични технологии, които са забавни от интелектуална позиция, само че към този момент не носят пари. Колко време ще мине, до момента в който се изчерпи търпението на вложителите?

2019, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР