12 © Надежда Чипева 12 МАРИЯ ГЕРГОВА © Надежда Чипева

...
12 © Надежда Чипева 12 МАРИЯ ГЕРГОВА © Надежда Чипева
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

12 © Надежда Чипева 12
МАРИЯ ГЕРГОВА

© Надежда Чипева Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

dm и Garnier започнаха благотворителна акция - " Капачки за усмивки " ; Ogilvy Group уголемява портфолиото си от агенции; Телевизия " Европа " купи радио " Новините в този момент " ; Инвестициите в цифрова реклама и технологии подтикват растежа на бизнеса; Комисия за защита на конкуренцията стартира секторен разбор на медиите
3 апр 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (27 март)

Жаклин Цочева е новият шеф " Публични връзки и връзки с обществеността " на " Кока-Кола Хеленик " ; " Нова тв " придобива цялостен надзор над " Нетинфо " ; IAB Bulgaria провежда образование за GDPR регламента; Гугъл застава зад качествената публицистика с инвестиция от 300 млн. долара; Johnson & Johnson усъвършенства рекламните си разноски и други
27 мар 2018 Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

" Юнайтед партнърс " се причисли към интернационалната мрежа Nextlaw Public Affairs

Комуникационната организации " Юнайтед Партнърс " разгласи, че се причислява към интернационалната мрежа Nextlaw Public Affairs. Глобалната мрежа включва 60 пъблик афеърс и РR компании от близо 100 разнообразни страни. Освен че свързва водещите компании, в платформата тя ще има и достъп до повече от 27 хиляди юристи от 550 адвокатски фирми, членове на Nextlaw Referral Network. Мрежата е основана, с цел да бъде най-голямата и най-гъвкава по рода си. Организацията е спонсорирана от Dentons, една от най-големите правни компании в света.

" Като виждаме в каква посока се развива пъблик афеърс промишлеността, намираме добра опция да станем част от една изцяло интегрирана платформа. Между правните и пъблик афеърс експертите има естествена връзка и по тази причина ние желаеме да сме част от една изцяло построена и многофункционална платформа. Така ще продължаваме да оказваме помощ на нашите клиенти да позволяват действителни бизнес проблеми и да ги консултираме благодарение на водещи правни и пъблик афеърс специалисти ", разяснява Мария Гергова-Бенгтссон, създател и изпълнителен шеф на " Юнайтед партнърс ".

Nextlaw Public Affairs Network скоро завоюва премията International Law Firm Innovation на Legal Week Innovation Awards. Мрежата и нейната технология улесняват влиятелните адвокатски адвокатски фирми от всевъзможен мащаб да работят в тясно съдействие, с цел да подсигуряват, че клиентите могат да изберат верния юрист за съответния въпрос от дадена процедура или бранш на всички места по света: www.nextlawpublicaffairs.com

" Юнайтед партнърс " е една от първите български профилирани информационни организации, която предлага цялостно обслужване в областта на интегрираните маркетингови връзки. През годините компанията печели доста оценки от състезания в областта на PR, измежду които специфичната премия на IPRA GWA.

Агенция Nitram ще създава рекламните концепции на " Загорка "

Българският бирен бранд " Загорка " разпореди рекламното обслужване на марката на рекламна организация Nitram в търсене на нов метод и нова информационна акция, разнообразни от правените досега. " Загорка " е стратегически бранд за " Загорка " АД. Новата акция " Доброто тук ", зад която стои Nitram, демонстрират стремежът и наклонността на " Загорка " да се обърне към българското. Едновременно с това марката акцентира българските пивоварни обичаи, употребявайки 100% малц родно произвеждане. Бутилката ще има нова форма, с лого на български език, наподобяващо един от първите графични знаци на марката, само че с нов, актуален щрих.

" В съзнанието ни тези две думи " положителното " и " тук " съществуват и действат мъчно дружно и това не е наша национална линия, а неизменима част от човешката природа. Затова и постоянно се случва да преувеличаваме дребното неприятно, а да не съзираме значимостта на дребното положително. С новата акция целим да обърнем това схващане и да подкрепим българското. И когато сме разпознали същинското българско положително, " Загорка " да добави онази естетика, която да ни кара освен да се почувстваме горди, а в всекидневен комфорт с него ", показа Елица Иванова, маркетинг управител в сдружението.
В продължение на 4 години изобретателен сътрудник на " Загорка " беше Saatchi & Saatchi, на чиито старания се дължат последните достижения на марката, както и премията златно Effie за акцията на " Загорка Ретро ".
Николай Тинков, старши бранд управител в " Загорка " АД, отбелязва, че " работата ни със Saatchi & Saatchi беше едно пътешестване, което извървяхме дружно. Благодарен съм на екипа на организацията за грижата към марката.

" Мобилтел " ще излъчва Mtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGEsport в мрежата на Networx

" Мобилтел ", част от A1 Group, стартира лъчение на своите спортни канали и през мрежата на
оператора Networx от началото на април. Това е част от напъните на телекома да употребява опита и експертизата на А1 Group, с цел да бъде по-достъпен за клиентите и да предлага по-добро обслужване. Пакетът от канали ще бъде наличен, както при актуалните условия на телекома, със възнаграждение на спомагателна такса от 2.99 лева на месец с двегодишен абонамент и 5.99 лева без абонамент. Това е и първата стъпка на компанията към разширение на партньорството си с други оператори за разпространяването на каналите Mtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGEsport.

Уеб сериалите като рекламен канал

Интересът към автентично видеосъдържание онлайн нараства с всяка година както на световно, по този начин и на локално равнище. Това ги трансформира във авторитетен и желан рекламен канал, изключително когато би трябвало да се печели най-важната за рекламодателите публика - младежката, чиито привички за гледане са главно в интернет.

Платформи като Netflix, HBO и Amazon от няколко години развиха уеб сериалите до мощно средство за привличане на качествена публика. Все по-често те ще заемат водещо място измежду желанията на феновете, измествайки трайно обичайните тв канали. " Любопитен факт да вземем за пример е, че цената на известния сериал на Netflix – The Crown, се приближава до действителната сума за годишна прехрана на кралицата на Англия. Това единствено демонстрира посоката, в която се развива промишлеността световно – вложение в автентично, качествено наличие за онлайн среда ", дава образец шефът " Съдържание " в организация Dentsu Aegis Network Ася Александрова.

Според нея посредством тези формати платформите притеглят качествена публика, а с това - по-висок трафик и нараснал интерес от страна на рекламодателите. " Те от своя страна също имат нараснали упования да нареждат своите послания в по този начин наречената brand safety (безопасна за марката - бел. ред.) среда ", прецизира Александрова.

В България този форматът на уеб сериалите към този момент има своите първи стъпки, само че занапред ще се развива. Уеб малкия екран и сериалите станаха известни в страната през последните 2 години, макар че в международен мащаб тази еволюция на малкия екран стартира преди повече от 20 години. С проникването на технологиите и дигитализацията светът се промени и естествено беляза и поколенията, родени в цифровата епоха. Младите и дейни хора от Generation Z (родени в края на 90-те години на XX в. и първите години на XXI в.) предефинират разбирането за развлечение, медии и даже работна среда. Именно към тях разумно се насочват и уеб сериалите като опит на малкия екран да доближи до тях.

Повече по тематиката тук https://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2018/04/05/3157955_ueb_serialite_kato_reklamen_kanal/>

Съвет за електронни медии глобява Българска национална телевизия с 3000 лева поради междинния пръст на Кошлуков

Българска национална телевизия ще бъде санкционирана с 3000 лева за показания в ефир от Емил Кошлуков междинен пръст по време на воденото от него настоящо предаване " Още от деня ". Това е окончателното решение на Съвета за електронни медии (СЕМ), гласувано на съвещанието на съвета в сряда. Освен водещ Емил Кошлуков е и програмен шеф на БНТ1.
Глобата е за нарушаване на Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ), съгласно който са неприемливи излъчвания, противоречащи на положителните нрави. Размерът на санкциите за това нарушаване е от 3 хиляди до 20 хиляди лева, а защото провинението е първо, се постанова най-ниската санкция, изясни ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова. Тя посочи, че в едноседмичен период от приемането на акта Българска национална телевизия има право да го апелира. За налагане на санкцията са дали своят вот и четиримата участвали на съвещанието членове на регулатора: София Владимирова - ръководител, Иво Атанасов, Розита Еленова и Бетина Жотева. На съвещанието на Съвет за електронни медии не е участвала единствено Мария Стоянова. Решенията в петчленната комисия се вземат с нормално болшинство от най-малко 3 гласа.
Преди да се стигне до решението за глобата, по закон медийният регулатор първо е трябвало да извърши наблюдаване на предаването " Още от деня ".

Повече по тематиката тук: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/04/03/3157505_sem_globiava_bnt_s_3000_lv_zaradi_sredniia_prust_na/>

Дигитален бизнес

Фейсбук разгласи ограничения за надзор над политическата реклама

Фейсбук разгласи серия от ограничения за по-стриктен надзор над политическата реклама, както и над някои доста посещавани страници в мрежата, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. " Отсега нататък всеки, който желае да подаде политическа реклама или да засегне значима тематика, ще би трябвало да бъде проверяван. За тази цел рекламодателите ще би трябвало да афишират идентичността и местоположението си ", написа на своята страница във Фейсбук нейният създател и основен изпълнителен шеф Марк Зукърбърг. Той е упрекван, че не е противодействал на политическата операция.
Освен това политическите послания ще бъдат обозначавани и ще се показва кой ги финансира. Зукърбърг би трябвало да се яви тази седмица пред американския Конгрес, с цел да даде пояснения за злоупотребите с персонални данни на 87 млн. консуматори на обществената мрежа.
" С приближаването на значими избори в Съединени американски щати, Мексико, Бразилия, Индия и Пакистан един от моите цели за 2018 година е да се уверя, че поддържаме положителен спор и не позволяваме интервенция в тези избори ", написа Зукърбърг на страница си във Фейсбук ", която има към 100 млн. почитатели.
Социалната мрежа съобщи, че работи с външни организации за правене на лист от значими и полемични тематики и е наела хиляди спомагателни чиновници, които да приложат новите ограничения предвид на парламентарните избори през ноември 2018 година

Повече по тематиката тук: https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/04/3158597_do_87_mln_nabubna_broiat_na_zasegnatite_ot_skandala_s/>

Данните на множеството Фейсбук консуматори не са предпазени


Данните на по-голямата част от над двата милиарда консуматори на Фейсбук не са предпазени. Това признаха от самата компания малко откакто стана ясно и че анализаторската компания Cambridge Analytica не е достигнала до профилите на 50 млн., а на 87 млн. души. Фейсбук на процедура признава, че не може да се оправи със отбраната на персоналните данни на големия си брой консуматори. Компанията е премахнала опцията потребителите да бъдат търсени по телефонен номер или имейл.
Предвид мащаба и сложността на интензивността, която виждаме, считаме, че по-голямата част от хората във Фейсбук не са предпазени. Затова стопираме услугата за търсене по мейл и телефонен номер ", разясниха от компанията.

Първоначалните данни за мащаба на абсурда с Cambridge Analytica бяха за към 50 млн. души. Сега Фейсбук при първото си обществено показване на съответни данни към случая приказва за 87 млн. консуматори, множеството от които в Съединени американски щати. " Не разбирахме до каква степен тъкмо се простира нашата отговорност и това беше огромна неточност. Моя неточност ", разяснява изпълнителният шеф на компанията Марк Зукърбърг.

Повече по тематиката тук: https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2018/04/05/3158816_dannite_na_povecheto_facebook_potrebiteli_ne_sa/>

Медиен бизнес

Fox предложи Sky News на купувача си Walt Disney

Walt Disney предложи да купи Sky News, като по този метод в допълнение усложни обстановката с английската медия, оповестява Financial Times. След като в края на януари английският антимонополен регулатор блокира договорката на Рупърт Мърдок за придобиването на всички акции от малкия екран Sky с претекст, че по този начин той ще упражнява " прекомерно огромен надзор върху английския медиен пазар и затова прекомерно огромно въздействие върху публичното мнение и политическия дневен ред ", обстановката се усложни доста през последните месеци и се трансформира в битка за бизнеса на Sky.
21st Century Fox, в която семейство Мърдок има по-голямата част от книжата с право на глас, държи към 39% от акциите на Sky и планираше да купи останалите акции за към 11.7 милиарда $. Сега обаче от Disney оферират да придобият акциите на медията, които Fox не имат.
В обособена договорка Walt Disney насочи оферта за придобиване на активи на стойност 66 милиарда $ от компанията на Мърдок, които включваха и 39-процентния дял на Fox.

Рекламен бизнес

Брус Уилис стана рекламно лице на напитката Hell Energy

Когато кажем името Брус Уилис, всеки знае за кого става въпрос! Една от огромните международни кино звезди одобри да стане лице на известната марка за енергийни питиета в Унгария Hell Energy. Рекламата с присъединяване на Уилис дебютира на 2 април в Унгария и в още страни по света, част от които е и България. Това е и първата унгарска марка, която има контракт за реклама със звезда от Холивуд.
" Hell Energy символизира динамична сила, мощ и качество. Имахме потребност от някой, който въплъщава тъкмо тези полезности. Когато започнахме да планираме плановете, помислихме върху няколко разнообразни имена и най-сетне избрахме Брус Уилис, тъй като той е прочут по целия свят и името му е гаранция за най-високо качество ", разяснява Петер Пантл, маркетинг шеф на Hell Energy. " Кампанията, водена от тази звезда, ще стартира по едно и също време в съвсем 50 страни, като ще се употребяват опциите, предоставени от днешната 360-градусова връзка, изключително в обществените медии. Освен това клиентите ще видят и лицето на Брус Уилис на рекламните ни плакати в магазините ", прибавя маркетинговият шеф.
Идеята за рекламния клип с Брус Уилис е вътрешна на екипа на енергийната напитка и цели да сложи марката и звездата на фокус, оставяйки в предишното рекламните стандарти на останалите енергийни питиета, като бързи коли, висока скорост или забавляващи се хора.
Hell Energy е производител на енергийни питиета със 100% унгарска благосъстоятелност, участва в близо 50 страни и създава 4.5 милиона кенчета с безалкохолни питиета дневно в завода в Сиксо.

Вижте новия клип с Брус Уилис тук [http://hellenergy.com/bw_tvc_bg]

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР