12 © Надежда Чипева 12 © МАРИЯ СЪБОТИНОВА - Имотът

...
12 © Надежда Чипева 12 © МАРИЯ СЪБОТИНОВА - Имотът
Коментари Харесай

Най-имотният лекар

12 © Надежда Чипева 12 © МАРИЯ СЪБОТИНОВА - Имотът мина от редакция на " Работническо дело ", през Национална агенция за приходите, тандема Пеевски - Василев, синдиците на КТБ, с цел да стигне до Тиков.

- Преди месеци вложителят в лечебни заведения е купил и различен огромен имот в региона на 4 км на " Цариградско шосе ", а към този момент има и 3 хотела. Още по тематиката
Собственикът на лечебни заведения Михаил Тиков купува ИПК " Родина " за 40 млн. лева

Земята на недостроената постройка и печатницата откъм гърба е общо 56 декара с лице към " Цариградско шосе "
17 юли 2018
Съдебен реализатор продава ИПК " Родина " за близо 40 млн. лева

До 12 юли се одобряват оферти в две процедури - за недостроения комплекс и за индустриалната база на някогашната печатница в съседство
13 юни 2018
Моделът на захванатата страна:

КТБ – тандемът се разпада

Откъс от новоизлязлата книга на Зорница Маркова " Държавата КТБ " *
19 окт 2017
Разрухата на съвсем издигнатата обща редакция за всички соцвестници на бул. " Цариградско шосе " стартира при започване на 90-те. По същото време започва бизнесът на новия притежател на постройката - лекар Михаил Тиков открива първата си аптека в родната Пещера. Днес той има най-голямата локална верига лечебни заведения - в шест града и с доходи над 120 млн. лева А след дни ще има и терен от 56 декара в влиятелен столичен регион, за който ще заплати 40 млн. лева Явно здравният бизнес е отеснял за Михаил Тиков и той трайно се насочва към недвижимостите. Вече има три хотела, а от няколко месеца и огромно парче земя, още веднъж на бул. " Цариградско шосе " - на мястото на сервиз " Изток, на което се възнамеряват офиси и хотел. А постройката на болничното заведение му " Софиямед " приключва имотния му кръг с център 4-ти километър.

Недостроената постройка и печатницата зад нея, познати като комплекса ИПК " Родина ", са най-едрата му покупка. Всъщност, в случай че се огледа на договорката като терен, защото постройките са незавършени или към този момент не могат да се употребяват, това е най-голямата договорка за строителен терен в София за последните три години. През 2015 година Кирил Домусчиев продаде терен от 100 декара до " Пирогов " на турската Garanti Koza за 39 млн. евро.

Извън имотния ъгъл най-големият въпрос е дали договорката с Тиков къса 10-годишният интерес на фамилията на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски към комплекса. Първо той и майка му получиха печатницата откъм гърба, желаеха непазарен бартер с Национална агенция за приходите (тогава притежател на незавършената сграда), само че не го получиха, а след това с поддръжката на КТБ приватизираха и недостроената постройка.

В здравния бранш постоянно свързват името на притежателя на групата " Булфарма " доктор Михаил Тиков с Движение за права и свободи и съответно с Делян Пеевски, който е народен представител от Пазарджик – града, в който Тиков има болница, хотел и строителна компания. " Бизнесът ми няма нищо общо с никой политик или предприемач. Компаниите са благосъстоятелност на татко ми, мен и синовете ми. Единствената ми връзка с Делян Пеевски е, че популяризираме лечебните заведения си във вестниците му, както и във всички национални печатни медии ", разяснява Тиков.

План за срутване

Заради задължения към КТБ частният правосъден реализатор Стоян Якимов оферираше за продажба незавършените здания и терен от 15 дка на ИПК " Родина " за 18 млн. лева с Данък добавена стойност. Стартовата цена за прилежащия индустриален комплекс на терен от близо 41 дка, където допреди няколко години се издаваха вестниците на Пеевски, беше 20.6 млн. лева " Изток плаза " е подала предложения и за двата пакета, като по думите на Якимов компанията е предложила за парцелите 50 - 100 хиляди лева над началната цена.

Единственото несъмнено за бъдещето е, че бетонните недостроени кули без прозорци ще бъдат съборени, защото градежът е негоден. Сградите са били планувани за редакции кутийки, защото височината на един етаж е 2.20 м. Ако стартира създаване, изолираност и модерно строителство, това ще отнеме 40 см от височината и един етаж ще бъде висок 1.80 м, което е недопустимо.

Инвеститорът ще ревизира каква инфраструктура минава под терена и под някогашната постройка на печатницата и сегашните постройки също ще бъдат отстранени.

" Все още не сме взели решение дали да строим там нова постройка за болничното заведение, или ще се мисли за офис здания и жилища на този терен ", разяснява Тиков.
Пречка пред възможен градеж на нова болница в София би бил мораториумът на здравната каса да подписва контракти с клиники, в случай че в същото обитаемо място има друга болница с сходен предмет на активност.

По думите на Тиков половината от покупката ще е със лични средства на групата " Булфарма ", която има 27 дъщерни сдружения, сред които и строителна компания. Останалите средства ще са заем от интернационална банка с офис в България, като фирмите от групата употребяват услугите на 5 банки.

Да строим към 4-ти км

Дружеството - покупател на имота на ИПК " Изток плаза ", е притежател и на терена под болница " Софиямед ", както и на други парцели в провинцията. То е дъщерно сдружение на " Булфарма ", която държи 51%, а останалите са на диагностично-консултативен център " Софиямед ". Самата " Булфарма " е компанията майка в групата, основана от Михаил Тиков през 1997 година като търговец на едро с медикаменти, която има и верига аптеки в Пещера и Пазарджик. През 2000 година компанията взе участие в приватизацията на пазарджишката поликлиника, откъдето не престават вложенията на групата в лечебни заведения. В момента холдингът има шест лечебни заведения – в София, Пловдив, Пазарджик, Велинград, Бургас и Пещера, както и седем поликлиники, което я прави най-големият български вложител в болничния бранш.

Купувачът " Изток плаза " до 2010 година е бил благосъстоятелност на " Еврохолд ", а по-късно на сдружението от групата " Синтетика ". През 2011 година фамилията на Михаил Тиков влиза в компанията, в началото посредством нарастване на капитала, а по-късно посредством изкупуване на акциите на " Синтетика ". В момента " Изток плаза " е притежател на постройката и апаратурата на " Софиямед " и отдава на болничното заведение пространствата и оборудването чартърен. Освен това то е вложило в разширението на " Софиямед ", както и в градеж на бензиностанция и затрупан пазар в Пазарджик, излиза наяве от докладите му. За 2017 година сдружението е разполагало с активи от 27 млн. лева

Друго сдружение от групата - " Изток плаза инвест ", през предходната година е купило близкия до болничното заведение и ИПК терен на някогашния сервиз " Изток " на бул. " Цариградско шосе " 28. Парцелът е 6.5 декара с лице към булеварда. В предишното, преди рецесията, фондът за дялови вложения с гръцки капитали Global Finance разгласи, че е купил терена на сервиза за 17 млн. евро. Сега той е бил разграничен и компания на Тиков е придобила зоната към булеварда, а по-рано " Артекс " е купил задната част, върху която към този момент има построени жилища.

Планът е на купения от вложителя в лечебни заведения Тиков терен на някогашния сервиз да се построят хотел и офиси, сподели за " Капитал " източник от пазара. Неясно е за какъв брой е добит теренът в края на предходната година, защото не е класическа договорка за земя, а за икономисване на такси тя е станала през апорт и покупка на сдружение. Оценката на въпросните 6 декара е била 2.4 млн. лева, само че в доклада на компанията продавач се вижда доход от интервенцията от съвсем 11.75 млн. лева Собственик на " Изток плаза инвест " в този момент е ДКЦ на пловдивската болница от групата му " Пълмед ", преди дни е взето решение от 9 юли за повдигане на капитала с 9.3 млн. лева в брой до 11.68 млн. лева Парите ще дойдат от " Булфарма ", написа в документите.

Собственикът не разяснява проектите си и за терена на някогашния автосервиз " Изток ", нито пък дали с разчистването на терените ще се занимава строителната компания от холдинга - " Заводски строежи-ПС ", Пазарджик. Тя е приватизирана през 2001 година и има доходи 10.3 млн лева през 2016 година и 888 хиляди лева облага.

Компанията към този момент има четиризвезден хотел в София, както и хотели в Пазарджик и Батак. Столичният обект бе добит предходната година против 9.7 млн. лева
История на недостроената соцредакция
Сградата на " Цариградско шосе " стартира да се издига в средата на 80-те години, като концепцията е била в нея да се намира редакцията на вестник " Работническо дело " - официозът на комунистическата партия преди 1989 година След това е взето решение комплексът да стане редакция на всички централни вестници. Някои от тях в действителност се обитават там след 1990 година, само че в задната част на парцела, където е и печатницата ИПК " Родина ".
Недостроената постройка и печатницата дълго време са в забранителния лист за приватизация, само че през 2003 година 51% от печатницата са купени от консорциум от вестници за 6 млн. лева През 2007 година Петьо Блъсков продава своето присъединяване в печатницата и издавания от него вестник " Монитор " на взаимно сдружение сред " Нова българска медийна група холдинг " на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, като Цветан Василев през КТБ кредитира договорката. Банката дава парите и за изкупуването на каузи на останалите вестници от печатницата, която става благосъстоятелност на Кръстева.

По времето на ръководството на държавното управление на Сергей Станишев финансовото министерство, което е притежател на имота с недостроената постройка, прави търг за завършването й и превръщането й в централа на данъчните. Печели " Главболгарстрой " с оферта от 54 млн. лева, само че тогавашният министър Пламен Орешарски се отхвърля поради високата цена.

През 2009 година кабинетът " Станишев " взема друго решение – да размени с Ирена Кръстева три парцела на Национална агенция за приходите в идеалния център на бул. " Дондуков ", ул. " Аксаков " и ул. " 6-ти септември ", против което Кръстева се задължи да построи на мястото на незавършената редакция нова постройка, в която да се намира Национална агенция за приходите, с повърхност 50 хиляди кв.м. Сделката пропада с идването на ГЕРБ на власт.

Следва приватизация: през 2012 година Кръстева е единственият претендент за терена. Тя го купи за 20 млн. лева с заем от КТБ и със задължението до една година да събори или дострои двете кули. Една година по-късно тя разгласи, че по документи 52% от постройката са демонтирани, макар че беше видно, че това не е по този начин. Агенцията за приватизация й наложи наказателна клауза от 9.6 млн. лева (останала блокирана в КТБ при банкрута й). В допълнение фирмите на майката на Пеевски не са обслужвали заема си към КТБ и по този начин двата парцела стигнаха до синдиците на банкрутиралата банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР