12 © Надежда Чипева 12 © Георги Кожухаров Още по

...
12 © Надежда Чипева 12 © Георги Кожухаров Още по
Коментари Харесай

Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

12 © Надежда Чипева 12 © Георги Кожухаров Още по тематиката
Марешки и " Патриотите " са най-активни в наддаването за членове на КЕВР

Само две нови имена има измежду общо петте оферти за попълване на състава на енергийния регулатор
18 апр 2018
Токът ще нарастне в допълнение поради ТЕЦ-вете и ЕСО

Държавната " Марица-изток 2 " желае нарастване на цената с 32%
18 апр 2018
Резервирай ми 17 милиона

Държавата усилва студения запас и евентуално вкарва нов състезател в него - Топлоелектрическа централа " Варна "
13 апр 2018
Стара Загора: от въглищата към роботите

Може ли домът на ТЕЦ-овете и мините да направи скока от остаряла към нова промишленост
13 апр 2018
Има ли живот след въглищата

Енергетиката е сърцето на Стара Загора. Бъдещето на града обаче зависи от това да се откри опция
13 апр 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
30 мар 2018
Марош Шефчович: България би трябвало да прояви интензивност по въпроса със затварянето на ТЕЦ-овете

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по Енергийния съюз пред " Капитал "
23 мар 2018 От 1 юли всички битови консуматори и дребни бизнес клиенти ще заплащат по-скъпо за електричество, което от горната страна на всичко не им е належащо. Абсурдна, само че изцяло законна обстановка, в която, наподобява, неизбежно ще попаднем.

Причината е, че в обезпечаването на ток за контролирания пазар тази година ще бъдат включени още три ТЕЦ-а, въпреки системата да няма потребност от повече мощности. Това са обвързваните с предприемача Христо Ковачки " Бобов дол " и " Марица 3 ", които до момента нямаха одобрени цени, както и Топлоелектрическа централа " Варна ", която от края на предходната година е с нов притежател - някогашният транспортен министър в кабинета " Орешарски " и непосредствен до Движение за права и свободи Данаил Папазов и която получи позволение да работи на природен газ.

Възползвайки се от едно правосъдно решение, въпросните производители са подали заявки до Комисията за енергийно и водно контролиране за двойно и даже тройно по-високи от актуалните цени на производителите на ток. Интересното е, че макар тези цени те най-вероятно ще получат право да работят, тъй като КЕВР може да няма метод да им откаже. А това ще натежи в сметките на всички консуматори, тъй като даже в минималния вид става дума за десетки и даже стотици милиони левове спомагателен разход.

Печалби по закон

Регулираният пазар на ток съдържа парадокс в себе си. На процедура в този момент всеки производител на електрическа сила, пък бил той и най-неефективният, може да изиска да стартира да продава ток и да обезпечава разполагаема мощ за контролирания пазар на преференциална за него цена. И КЕВР ще би трябвало да му разреши, или казано по-точно - да му отреди място на пазара, като ограничи останалите участници, даже те да са по-ефективни.

Това е по този начин поради едно решение на Върховния административен съд от 2016 година През 2014 година Топлоелектрическа централа " Бобов дол " подава заявление до КЕВР с искане да бъде включен измежду производителите, от които публичният снабдител НЕК изкупува ток, както и да получи квота за количество електрическа сила. КЕВР обаче отхвърля да включи централата в сметките си, заради което обвързваният с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа внася тъжба в Административния съд - София-град. На 29 октомври 2015 година магистратите вземат решение, че регулаторът е работил вярно, и отхвърлят настояването на " Бобов дол ". Следва нова тъжба - пред Върховния административен съд. Там делото завършва на 16 ноември 2016 година с радикално противоположно решение. Висшите магистрати одобряват доводите на ТЕЦ-а за липса на претекстове при определянето му на нулева разполагаемост и изключването му от производителите на електрическа сила, от които НЕК изкупува ток по контролирани цени.

Върховен административен съд пояснява Закона за енергетиката, съгласно който КЕВР " дефинира разполагаемостта за произвеждане на електрическа сила на производителите, от които публичният снабдител да изкупува електрическа сила, както и количеството електрическа сила, в сходство с които публичният снабдител да подписва покупко-продажби с крайните доставчици ". Според Върховен административен съд правилата за равнопоставеност изискват нормата да се ползва за всички производители без значение какъв брой огромни са те.

Като резултат от това и след осъществяването на спомагателни разбори на 11 октомври предходната година КЕВР е ревизирала решението си от 2014 година и е предоставила със задна дата на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " разполагаемост в размер на 886 777 мегаватчаса.

Всички са добре пристигнали

Осланяйки се на тази ненадейно появила се опция, тази година ТЕЦ-овете " Варна ", " Бобов дол " и " Марица 3 " са решили да получат солидни доходи от контролирания пазар на ток, до който нямаха достъп до момента. Най-изумително е настояването на Топлоелектрическа централа " Варна ". При междинна цена за този регулаторен интервал 75 лева за мегаватчас ТЕЦ-ът желае да продава на 195.12 лева./мВч, от които 25.3 лева./мВч е за разполагаемост. Това съгласно анализите на притежателя й Данаил Папазов ще покрие индустриалните разноски (централата ще работи на естествен газ), ще обезпечи средства за поправки и модернизации и ще разреши възвращаемост на инвестицията от 7% - ТЕЦ-ът бе платен от CEZ против 48.5 млн. евро.

Топлоелектрическа централа " Марица 3 " е оповестила, че желае да работи на цена 157.09 лева./мВч (19.23 лева./мВч за разполагаемост), а " Бобов дол " - на 120.98 лева./мВч (14.2 лева./мВч за разполагаемост). Тъй като не са конкурентни да продават на свободния пазар, през последните години двете централи си обезпечават доходи най-вече от търговете на ЕСО за леден запас - според от интервала на годината, без да работят те получават от 7.65 до 10.98 лева за мегаватчас. Преди месец " Бобов дол " даже спря изцяло активността си поради ниската изкупна цена на тока.

Трудно е да се каже какъв брой тъкмо пари ще бъдат обезпечени за централите, защото за определянето на разполагаемостта и квотите за произвеждане се употребяват комплицирани формули, които включват общото планирано ползване в страната, останалите производители на електричество и така нататък Ако съдим по проблема с Топлоелектрическа централа " Бобов дол " от 2014 година обаче, може да се окаже, че най-малко за разполагаемост на централите ще бъде обещано към половината от декларираното количество. В случая с Топлоелектрическа централа " Варна " това е към 2 млн. мВч по цена 25.3 лева, или общо над 50 млн. лв.. За Топлоелектрическа централа " Бобов дол " сметката е към 30 млн. лева, а за Топлоелектрическа централа " Марица 3 " - към 4 млн. лв.. Отделно ще са приходите за произвеждане според от квотите, които генерациите получат.

Регулатор с вързани ръце

Засега регулаторът не разяснява в конкретика какво ще прави със заявките на въпросните три централи. Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи единствено, че няма да допусне " сензитивно повишение " на цената на електрическата енергия за потребителите. По думите му през последните 3 години КЕВР ползва закостенял метод, който не позволява съществени промени в цената. " В противоположен случай биха били ощетени освен битовите консуматори, само че и българският бизнес, защото това би довело до нестабилност на изготвяните от промишлеността бизнес проекти и понижаване на конкурентоспособността на фирмите ", споделя той. Иванов акцентира, че при разбора на ценовите заявки комисията регистрира само стопански обоснованите разноски на сдруженията, и споделя, че това му дава " съображение още веднъж да потвърдя, че българските жители и бизнесът би трябвало да бъдат спокойни ".

Каквито и разбори и сметки да направи КЕВР обаче, наличието на трите ТЕЦ-а неизбежно ще се отрази в крайната цена на тока, даже настояванията да не бъдат задоволени в цялостния размер. Има и опция регулаторът да отреже изцяло трите централи, само че е повече от несъмнено, че те ще апелират това решение и поради практиката на съда може да завоюват.

За да се затвори тази малка врата, са нужни промени в Закона за енергетиката. Но съгласно депутати, с които " Капитал " беседва, такива е малко евентуално да се случат преди старта на новия регулаторен интервал - нищо, че сега в Народното събрание се разискват точно промени в този закон. Държавните играчи също натискат за повече пари
Наред с частните сдружения и всички държавни участници на електроенергийния пазар са поискали от КЕВР повишение на цените, по които работят. Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да вземем за пример упорства за нарастване от 32% на цената, по която продава тока. Така един мегаватчас би коствал 98.75 лева без Данък добавена стойност при настояща стойност от 75.08 лв.. ВЕЦ-овете, благосъстоятелност на НЕК, са поискали нарастване на цената с 18% до 82.62 лева./мВтч без Данък добавена стойност. В същото време поисканото от АЕЦ " Козлодуй " повишаване е алегорично - 3 на 100, до 56.43 лева без Данък добавена стойност за мегаватчас.

Шоково повишаване на цената за транспорт и достъп до електрическа енергия е изискал и Електроенергийният систематичен оператор. Предложението е първата цена да се промени от 8.15 лева до 11.05 лева без Данък добавена стойност за всеки пренесен мегаватчас по мрежата, което съставлява растеж от 36%. Таксата за достъп пък да бъде увеличена с цели 49% желае ЕСО - до 1.62 лева без Данък добавена стойност за мВч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР