12 БАИ ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА © Велко Ангелов

...
12 БАИ ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА © Велко Ангелов
Коментари Харесай

"Лидл България" е инвеститор на 2017 г.

12
БАИ ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА

© Велко Ангелов 12
Вицепремиеерът Томислав Дончев (вляво) връчи огромната премия на Бисер Инчовски, шеф централизирани действия в " Лидл България "

© Велко Ангелов Още по тематиката
Заводът на Latecoere в Пловдив получи 6 млн. евро по проекта " Юнкер "

Българският план на френската компания ще бъде финансиран от Европейската капиталова банка
25 яну 2018
" Амилум " и " Кастамону " уголемяват заводите си с 440 млн. лева до три години

" Витте аутомотив " също влага още 12 млн. лева в производството си в Русе
19 яну 2018
Новите заводи на България

Инвеститорите се насочват към по-малки градове, а в столицата няма стартират забележителен план
29 дек 2017
Софийската IPS стартира строителството на цех в Кърджали за 32 млн. лева

Предприятието ще създава серийни системи за зареждане с ток и няма да употребява електричество от мрежата
30 окт 2017
" Сенсата технолоджис България " стана вложител на 2016 година

Наградата за новаторски бизнес взе " Теклас ", а за разширение на производството - " Луфтханза механик София "
26 фев 2017
" Асарел Медет " стана вложител на 2015 година

" Уолтопия " получи оценката за новаторски бизнес, а производителят на автокомпоненти " Костал България " - за разширение на производството
10 фев 2016
Какво се случи през седмицата
2 ное 2012 Търговската верига " Лидл България " е тазгодишният притежател на огромната премия " Инвеститор на годината " за 2017 година, връчвана от Българската организация за вложения (БАИ). Призовете, които отличават най-значимите капиталови планове, осъществени в страната през миналата година, бяха връчени на специфична гала във вторник вечерта. В тазгодишното издание на самодейността бяха номинирани над 70 компании, като до финала доближиха 18 сдружения, оповестяват уредниците. Освен огромната премия, обичайно БАИ връчва оценки и в още четири категории – за инвестиция на зелено, за разширение на активността, за новаторски бизнес и за инвестиция в човешки капитал.

Голямата премия

Признанието за " Лидл България " е за открития от компанията през юли 2017 година логистичен център край ямболското село Кабиле. Инвестицията в плана, с който бяха открити 150 работни места, е на стойност над 80 млн. лева Новият логистичен център обезпечава зареждането на магазините на веригата в Източна България, а доставките в доставките в западната част на страната се обезпечават от първата складова база – в с. Равно поле до София.

" Логистичен център Кабиле е най-яркият образец, че инвестицията в огромни по мащаб инфраструктури би трябвало да бъде и инвестиция в резистентност и отговорност, в нововъведения, в развиването на хората и в обезпечаването на отлични работни условия за тях ", разяснява Бисер Инчовски, шеф централизирани действия в " Лидл България " при приемането на премията, която беше връчена от вицепремиера Томислав Дончев.

Останалите спечелили

Призът за инвестиция на зелено тази година получава " Латекоер България ". Чрез локалното си дъщерно сдружение френският производител на самолетни елементи Latecoere построява цех край Пловдив, в който ще вложи общо 20.7 млн. лева В производството в индустриална зона " Марица " ще бъдат заети 175 души, а главният клиент на продукцията ще бъде самолетният колос Airbus.

Наградата за инвестиция в човешки капитал се присъжда на немския производител на заключващи системи " Витте аутомотив България ". В идващите три години компанията ще вложи 12 млн. лева в разширението на активността си в индустриалния парк в Русе, като продукцията ще е ориентирана както за съществуващи, по този начин и за нови клиенти, измежду които са производители като Daimler, Ford, VW, Volvo и други С реализирането на плана, който през януари получи документ клас А, ще бъдат добавени към 300 работни места към сегашните 638.

Отличието за инвестиция в разширение на бизнеса е за производителя на PVC дограма " Ролпласт груп ". Компанията вложи 10.8 млн. лева в разширението на индустриалната си база в Костинброд, като построи ново индустриално хале с повърхност от 11 170 кв.м. По плана е планувано разкриването на 86 работни места.

Софийският производител на умни системи за зареждане с ток " Интернешънъл пауър съплай " (IPS) получава наградата за инвестиция в новаторски бизнес. Компанията построява лична фабрика в Кърджали, която ще събере целия индустриален цикъл на продуктите, които сега се вършат в разнообразни цехове от поддоставчици. Първоначалната инвестиция ще 15 млн. лева, а в производството ще бъдат заети 256 души.

Още оценки

В тазгодишното издание на самодейността БАИ връчи и пет почетни награди. За най-успешна започваща компания за предходната година беше оповестена платформата за цифрова промяна на учебни заведения shkolo.bg, която усъвършенства връзката сред шефове, учители, възпитаници и родители и автоматизира част от административните процеси в учебно заведение.

Отличието за община, привлякла най-вече вложения, е за община Шумен – за над 80 млн. лева

Наградата за " Сливане или придобиване " си поделят " Еврохим агро България " и " Мундус сървисиз ". " Еврохим агро България " е новото име на производителя и дистрибутор на минерални торове за земеделието " Агрикола България ", който през март стана част от швейцарската EuroChem Group против 320 хиляди $. Компания за така наречен фасилити бизнес " Мундус сървисиз ", която беше основана при започване на 2016 година с обединяването на двете най-големи локални компании в бранша – " Вики комфорт 2004 " и " Фасилити оптимум България ", пък през 2017 година продължи разрастването си с придобиването на още две сдружения от бранша – " Ей.Ес.Ес. - България " и " ВМ аутомейшън ". Инвестицията е за над 5 млн. лева и са разкрити над 100 работни места, прецизират от уредниците.

Специалната премия на БАИ е за плана на Центъра за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и страните от Централна и Източна Европа " 16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия " – България.

Връчваният от в. " 24 часа " приз за обществена инвестиция тази година се присъжда на " Виваком ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР