12,7 литра чист алкохол годишно поема средно всеки българин. Това

...
12,7 литра чист алкохол годишно поема средно всеки българин. Това
Коментари Харесай

СЗО: В България се пие повече, отколкото в Русия

12,7 литра чист алкохол годишно поема приблизително всеки българин. Това демонстрират данни от настоящия отчет на Световната здравна организация (СЗО) за въздействието на спиртните питиета върху здравето.
Показателят ни подрежда на едно от челните места в Европа - в топ 8. По-напред са Молдова (15,2 литра), Литва (15 литра), Чехия (14,4 литра), Германия (13,4 литра), Ирландия (13 литра), Люксембург (13 литра) и Латвия (12,9 литра). След нас са към този момент руснаците - те пият годишно по литър по-малко. Същото се отнася и за поляците (11,6 литра), а финландците са с 2 литра по-назад. В Румъния, Словения и Франция също пият по-малко.
Според информацията, българите не престават да са фенове главно на твърдия алкохол - 43% от пиещите у нас го избират. На второ място се подреждат феновете на бирата - с 39%, а едвам 17% натъртват на виното, осведоми в. " 24 часа ".
Основното количество алкохол в България се пада на мъжете - по 21 литра следно на човек, до момента в който дамите пият по 4,9 литра приблизително. 2,3% от българите имат алкохолна взаимозависимост, а 6,9% страдат от болести, свързани с алкохола. 33,4% от българите над 15-годишна възраст са претърпели обособени епизоди на тежко напиване.
В международен проект тревожните констатации на отчета са, че годишно от алкохол умират по 3 млн. души, като 2,3 млн. от тях са мъже. Казано другояче, спиртните питиета са отговорни за 5% от записаните смъртни случаи всяка година Това е повече от умрелите от туберкулоза, СПИН или диабет, твърди СЗО. Пиенето донася преждевременна гибел при 13,5% от случаите на умряли младежите - на възраст към 20 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР