1144.3 на 100 хиляди души население стигна двуседмичната заболеваемост от

...
1144.3 на 100 хиляди души население стигна двуседмичната заболеваемост от
Коментари Харесай

COVID картата на България се оцветява в тъмночервено

1144.3 на 100 хиляди души население стигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната по данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/.
 карта коронавирус НЦЗПБ
Областите в алено към този момент са три: Разград, Търговище и Шумен, а Кърджали към момента е в жълтата зона по заболеваемост от COVID-19. Всички останали области, общо 23, са в тъмночервено /най-високата степен на заболеваемост на двуседмична база/.

Картата на Министерския съвет демонстрира и заетостта на интензивните кревати към 18 януари в шестте клъстера, на които е разграничена страната.
 карта кревати Министерски съвет
Най-сериозен продължава да е дефицитът в Северен Централен регион, където 75,8% от интензивните кревати са заети. Очакванията са след 5 дни районът да влезе в Етап 4.

Следва го Южен Централен район, където интензивните кревати са заети на 50,4%, а упованията са след 5 дни той да влезе в Етап 2.

Според новия План за справяне с COVID-19 точно заетостта на интензивните и леглата за лекуване на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е измежду факторите за налагане на противоепидемични ограничения. Друг фактор, който здравните управляващи наблюдават е натовареността на здравната система и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите стадия, по които ще се ползват Коронавирус ограниченията са написани в Плана за справяне с COVID-19:

Първи етап е с най-малка претовареност на интензивните кревати – 50%. Няма да се вкарват спомагателни ограничавания, само че ще бъде засилен контролът по съблюдаване на към този момент съществуващите противоепидемични ограничения – носене на маски, обезпечаване на физическа отдалеченост, „ зелен документ “ и тестване в учебно заведение.

Втори етап е с 60% претовареност на леглата. Предвижда се наблюдаване по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и при нужда, след експертно разискване, ще бъдат подхванати дейности за промени. В просветителната система ще се преустановят заниманията по ползи, като се изключи тези, в границите на целодневната организация на образованието, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

Етап три е когато се доближи рисково равнище на претовареност от 70%. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя потенциал дружно с условието за „ зелен документ “. В учебните заведения ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап 4 - при 80% претовареност на интензивните кревати. Тогава ще работят единствено магазините за хранителни артикули, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските компании, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към образование от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР