11-те евродепутати от партията Виктор Орбан “Фидес напуснаха групата на

...
11-те евродепутати от партията Виктор Орбан “Фидес напуснаха групата на
Коментари Харесай

Депутатите на Орбан напуснаха ЕНП в Европарламента |

11-те евродепутати от партията Виктор Орбан “Фидес ” напуснаха групата на Европейската национална партия (ЕНП). Това стана, откакто през днешния ден групата направи промени в правилника си, които засягат участието и изключването от нея. Промените разрешават отстраняването на цяла национална делегация, заяви Българска национална телевизия.

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи в неделя, че в случай че измененията бъдат признати, той ще изтегли евродепутатите от групата.

“Промените в правилника са ориентирани против " Фидес " и нашите гласоподаватели. Те са антидемократични, неправилни и неприемливи за нас. Затова управителното тяло на партията реши да напусне групата на ЕНП ”, написа през днешния ден Виктор Орбан в писмо до водача на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер.

Новите правила бяха признати с квалифицирано болшинство - от 180 присъстващи 148 гласуваха ЗА, 28 - ПРОТИВ а 4 се въздържаха. Промените влизат в действие от през днешния ден.

Нидерланският евродепутат Естер де Ланге, която е и зам.-председател на ЕНП, съобщи след гласуването, че раздялата сред групата на ЕНП и евродепутатите от " Фидес " е била неизбежна.

“За страдание, през последните години Орбан съществено се отдалечи от главните полезности на ЕНП ”, сподели тя.

ЕНП от години е в спор с " Фидес " на Виктор Орбан. От 2018 година участието на партията в ЕНП беше краткотрайно замразено. Правителството на Орбан непрекъснато е обект на рецензии от страна за Брюксел поради нарушение на човешки права, офанзиви против самостоятелни публицисти и медии и проблеми с върховенството на закона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР