11-годишната ромка от сливенското гето е била заразена със сифилис

...
11-годишната ромка от сливенското гето е била заразена със сифилис
Коментари Харесай

11-годишната ромка със сифилис упорито мълчи кой я е заразил

 11-годишната ромка от сливенското гето е била инфектирана със сифилис от собствен другар, който отпътувал на работа в чужбина. Момичето отхвърля да каже името и адреса му. Заразяването е станало по сексуален път. Случаят е открит преди два месеца напълно инцидентно от гинеколог, който е открил присъщите признаци на заболяването и е изпратил пациентката на спомагателен обзор и лекуване. 

Стремително пада възрастта на болните от сифилис, разяснява завеждащата отделението по кожни заболявания при МБАЛ " Д-р Иван Селимински “ в Сливен доктор Мая Миланова, написа " Монитор.

Според лекарите, същинско знамение е, че момиченцето не е  забременяло. След два курса на лекуване то е върнато при родителите си в обитаемо най-вече от роми село край регионалния град. Според доктор Миланова това е била най-малката пациентка със сифилист, преди две години " палмата на шампионата “ е държал 12 – годишен младеж от същия етнос.

Средно по 4-5 нови случая на инфектирани със сифилис откриват експертите от кожното поделение, броят им е намалял спрямо предишни години, само че повода била не в по-голямото самоограничение, а в отпадането на наложителния скрининг.

Това разрешавало нерядко даже в здравни заведения като санитари или общи служащи да попадат заболели от венерически заболявания. Преди година малолетна бременна пристигнала на обзор откакто към този момент е предала болестта на плода.

Сходна е обстановката и в Старозагорско, където тази година са регистрирани 11 нови случая на сифилис. Наскоро се появила сякаш излекувана преди време пациентка, чийто няколко деца се оказали заболели. Заболяването им било открито инцидентно, откакто неправителствена организация решила да помогне на фамилията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР