11 държави-членки на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО са

...
11 държави-членки на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО са
Коментари Харесай

Природозащитницит: Правителството може да успее да убеди ЮНЕСКО за Пирин

11 държави-членки на Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО са подготвени да гласоподават за намаляване на проекторешението на организацията за Национален парк „ Пирин “. Това твърди в своя публична позиция „ За да остане природа в България “.
Според информацията на неправителствената коалиция страните, които са подготвени на тази стъпка, подкрепяна от българското държавно управление, са до една отвън Европейския съюз. Става въпрос за Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола.
Припомняме, че проекторешението би трябвало да бъде гласувано през днешния ден, 28 юни, а съвещанието на ЮНЕСКО е в Бахрейн. Там е и вицепремиерът Валери Симеонов, отпред на делегация от петима души. Симеонов, наедно с екоминистъра Нено Димов, е един от най-яростните бранители на измененията в проекта - за развиване на туризма в Банско. Димов пък върви особено до Париж за среща с членове на комитета на ЮНЕСКО.
В настоящето проекторешение на ЮНЕСКО се споделя, че българското държавно управление не би трябвало да ползва измененията от декември 2017 година в настоящия проект за ръководство на Национален парк Пирин, до момента в който той не мине екологична оценка (ОВОС). Припомняме, че тези промени разрешиха пояснение и опция за застрояване до 48% от територията на парка, въпреки че държавното управление е изрично, че става въпрос за застрояване на едвам 2,6% от парка и то само за спортна и съпътстваща я инфраструктура. В проекторешението на ЮНЕСКО се желае да се направи цялостна екологична оценка на плана за нов проект за ръководство на Национален парк Пирин и се приветства решението на Върховния административен съд от от май 2018 година, което също изисква това. Българското държавно управление би трябвало да показа екологичната оценка на проекта за инспекция от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане подготвена.
Новото проекторешение, което поддържат посочените нагоре 11 страни, е напълно друго. Съгласно него измененията в проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин “ няма да бъдат спирани и промененият проект няма да минава Оценка на въздействието върху околната среда. На Оценка на въздействието върху околната среда ще се подлагат единствено следващи капиталови оферти, които биха станали вероятни поради измененията в проекта за ръководство. Дава се на българското държавно управление период чак до юни 2020 година да рапортува какви ограничения е взело, а не още на идващото съвещание на Комитета на ЮНЕСКО през 2019 година.
Тази година България е единствената европейска страна с проблематично място, което ще бъде обсъждано на съвещанието на Комитета по международното завещание на ЮНЕСКО, показват за край от " За да остане природа в България ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР