Инвестиционната компания Blackstone Group възнамерява да излезе от участието си

Инвестиционната компания Blackstone Group възнамерява да излезе от участието си ...

11 години по-късно Blackstone се разделя с инвестицията си в Hilton.


Инвестиционната компания Blackstone Group възнамерява да излезе от участието си в Hilton Worldwide Holdings.

Най-големият инвеститор във веригата хотели се е съгласил да продаде своите 15,8 млн. акции, оценявани на стойност 1,3 млрд. долара спрямо цената им на затваряне от четвъртък, предава Bloomberg. Така Blackstone слага край на колебливите си отношения с веригата, които до голяма степен се смятат за най-печелившата сделка с частен капитал в историята.

Blackstone закупи гиганта в хотелската индустрия, правейки я частна, през октомври 2007 г., като инвестира 6,5 млрд. долара от фондовете си за недвижими имоти и частни капиталови инвестиции, както и от частни инвеститори в тези фондове. Стойността на инвестицията по-късно бе намалена с около 70% по време на финансовата криза, а базираната в Ню Йорк Blackstone вля още средства и преструктурира дълга, преди да направи компанията отново публична през декември 2013 г. Оттогава насам стойността на Hilton е нараснала повече от два пъти, сочат данни на Bloomberg.

Blackstone постепенно започна да свива дела си от 2014 г. насам и продаде 25% от хотелската верига на HNA Groupпрез март 2017 г. Китайската компания наскоро продаде дела си, за да се справи със сериозната си задлъжнялост. HNA отбеляза печалба от около 2 млрд. долара от инвестицията си в Hilton, съобщи по-рано Bloomberg News.

Силното представяне на Hilton се дължи на органичния растеж, както и на изгодни продажби на недвижими имоти от портфейла, включително продажбата наWaldorf Astoria New York на стойност 1,9 млрд. долара през 2015 г. Hilton освен това се опита да създаде акционерна стойност, като отдели Park Hotels & Resorts и бизнеса си за имоти за временно ползване Hilton Grand Vacations.

Hilton изкупува обратно 1,25 млн. от акциите, собственост на Blackstone.

Източник: investor.bg