1085 лв. е най-ниската учителска заплата от догодина. Увеличението тази

...
1085 лв. е най-ниската учителска заплата от догодина. Увеличението тази
Коментари Харесай

Най-ниската заплата на учител от догодина - 1085 лв.

1085 лева е най-ниската учителска заплата от следващата година. Увеличението тази година не е с 20% и в никакъв случай не е казвано, че ще е с толкоз, а съгласно разпределените от бюджета пари.

Това разяснява министърът на образованието Красимир Вълчев преди кръгла маса за висшето обучение, която се организира в Софийския университет.

Миналата година минималната учителска заплата е била 920 лева

Средствата за увеличение на заплатите на учителите за 2020 година са 360 млн. лева, т.е. нарастването на учителските заплати тази година ще е с към 17%-18%. Предвижда се и нарастване на сумата за класните ръководители, които получават в допълнение заплащане.
 Със 17% усилват заплатите на учителите следващата година
Със 17% усилват заплатите на учителите следващата година

Основната заплата ще бъде 1085 лева

Министърът добави, че за следващата година са планувани спомагателни средства, съвсем двойно нарастване за предпазените учебни заведения и детски градини , които не би трябвало да бъдат закривани.

Увеличават се и средствата за гимназиален стадий , където образователният проект е повече часове и се заплаща на повече учители, усилват се и и средствата за професионално обучение и за ремонт на общежития.

Министър Вълчев разяснява и за какви предмети липсват учители: математика, осведомителни технологии, британски език, физика, химия. Не доближават и ресурсни учители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР