Ще участваме в търга за къщата на Яворов след като

...
Ще участваме в търга за къщата на Яворов след като
Коментари Харесай

Фандъкова обяви при какви условия общината ще купи къщата на Яворов

Ще участваме в търга за къщата на Яворов след като бъдат уредени всички спорове и възбрани за нея. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

„ Днес започва първата публична продан за къщата на Яворов. Утре трябва да бъдат отворени предложенията “, отбеляза Фандъкова. „ За мен къщата на Яворов е изключително ценен културен и архитектурен обект в София, ценен за всеки софиянец и всеки българин. Затова бих искала да потвърдя нашето желание, както и подкрепата от страна на правителството, за финансиране на участието за закупуване на къщата на Яворов. Възложих правен анализ на целия казус, защото става дума за доста сериозна сума - публични средства, които не може да си позволим просто да блокираме “, заяви тя.

„ Оказа се, че има няколко сериозни проблема. Съществуват множество неясноти, които трябва да бъдат уточнени преди да се включим и да участваме в публичната продан “, посочи столичният кмет. „ На първо място съдебният спор, който доведе до тази публична продан, не е завършил. Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС да реши окончателно случая, е огромен “, уточни тя.

„ На второ място има още две вписани възбрани върху имота, освен тази заради която е обявена публичната продан “, допълни Фандъкова, катo отбеляза, че има поредица разминавания в документите за собственост. „ Така че на първо място трябва да се изчистят от собствениците всички тези въпроси, всички спорове и възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или поне по време на продажбата. Ние сме готови след изчистване на всички тези въпроси да участваме с финансовата подкрепа на държавата в закупуването на тази къща “, заяви Йорданка Фандъкова.

„ Нека да подчертая, че няма никаква опасност къщата на Яворова да бъде надстроявана, престроявана, достроявана, защото тя е запазена с плана. Тя е напълно защитена и освен това е гарантирано използването на частта за музей на Яворов”, увери столичният кмет.

„ Бих искала да успокоя всички, че там няма начин да се случи нещо друго. Това разбира се намалява и интересът към нея “, отбеляза Фанъдкова. „ Не бих могла категорично да кажа дали няма да бъде интересна за някого, но аз лично смятам, че всеки сериозен купувач би следвало да разсъждава като нас и да знае, че най-напред би трябвало да се изчистят всички спорни неясноти и тогава вече да може да се участва в търг “, коментира тя.

„ Потвърждавам нашето желание да придобием къщата на Яворов, но само при ясни условия. Не можем да купуваме котка в чувал. Трябва да са изяснени всички въпроси “, заяви кметът на София.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР