Ще бъде ли лечението на спина бифида следващата стъпка на

...
Ще бъде ли лечението на спина бифида следващата стъпка на
Коментари Харесай

Ще бъде ли следващата стъпка при вътреутробните операции лечение на спина бифида?

Ще бъде ли лечението на спина бифида следващата стъпка на развитие при вътреутробните операции? Това се питат учените в цяла Европа, а отговора в България вече даде водещият европейски фетален хирург проф. Никола Персико (Италия), който преди седмици гостува на Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ (http://shterevhospital.com/).

Италианското светило е сред първите европейци, извършващи операции на неродени бебета с такъв дефект на Стария континент и дългогодишен консултант на българската болница, в която преди 5 години за първи път бяха извършени вътреутробни операции.

„ Спина бифида е сериозно увреждане, което може значително да намали качеството на живот на бебетата. Първоначалните опити за вътреутробно лечение на това състояние бяха с отворена коремна хирургия, което представляваше сериозна интервенция за майката. В началото тази операция включваше отваряне на коремната стена и матката, за да се работи по отвора в гръбначния стълб на плода, причинен от спина бифида. Преди няколко години проф. Денис Араухо Лапа Педрейра от Бразилия въведена изцяло ендоскопска техника, която промени напълно подхода към спина бифида “, разказа при посещението си в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ проф. Персико.

Спина бифида представлява вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък, при която има отвор в гръбначния канал, през който е възможно да се подава част от гръбначния мозък. По думите на проф. Персико, вътреутробната операция на спина бифида ангажира много голям екип от медицински специалисти, в това число акушер-гинеколози, хирурзи, неврохирурзи, детски хирурзи и анестезиолози. „ При спина бифида уврежданията най-често касаят моториката, подвижността. Ако заради това увреждане детето го грози живот в инвалидна количка, то с тази операция нероденото бебе може да получи шанса да ходи “, обяснява въздействието върху здравето и качеството на живот на оперираните бебета италианският специалист.

Възможно ли е обаче вътреутробното опериране на спина бифида в България и по-специално в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “, където д-р Петя Чавеева успешно ръководи отделение по фетална медицина и вече е оперирала близо 40 деца с различни диагнози още преди раждането им? Твърдо „ да “, твърди проф. Никола Персико от Италия и обяснява защо: „ От няколко години идвам в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “, след като д-р Петя Чавеева успешно стартира програма по вътреутробна хирургия. Вече успешно се изпълняват много видове операции и аз периодично идвам, за да помагам. И вярвам, че този ключов център по фетална медицина може да реализира всеки тип вътреутробна операция, разработена към момента. Защото ако прилагаш лазерна аблация на плацента, поставяне на балон катетър, интраутеринна хемотрансфузия, сърдечен шънт, вече имаш компетенциите да се справиш и със спина бифида, нужно е само да преминеш през съответната обучителна програма “.

Според проф. Никола Персико, вътреутробните операции ще продължат да се развиват като видове и състояния, които подлежат на подобно лечение. Продължава разработването на ново оборудване, което да позволи все по-слабо инвазивно навлизане в матката и опериране на все по-сложни и комплексни увреждания на плода.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР