Шофьори с неплатени глоби или дължими такси за използване на

...
Шофьори с неплатени глоби или дължими такси за използване на
Коментари Харесай

Идея: Без технически преглед на автомобила, ако...

Шофьори с неплатени глоби или дължими такси за използване на платената пътна мрежа няма да бъдат допускани до годишен технически преглед. Нарушители ще бъдат спирани и на границата, когато напускат или влизат в страната, пише Дарик. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, гласувани на първо четене в транспортната комисия в парламента.

Депутатите приеха и промени, според които глобите, налагани от КАТ ще се заплащат на място чрез ПОС терминал, за целта пътните полицаи трябва да бъдат оборудвани с такива устройства.

Промените в Закона за движение на пътищата, свързани с въвеждането на Тол системата от началото на 2019 г., предвиждат първоначално нарушителите да имат възможност да заплатят компенсаторна такса, каза за Дарик зам.-председателят на транспортната комисия, депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

За превозни средства над 12 тона компенсаторната такса се предлага да е 175 лв., за такива между 3,5 т и 12 тона - 125 лв., а за леките автомобили до 3,5 т - 70 лв. Ако в 14-дневен срок компенсаторната такса не бъде заплатена, водачите ще бъдат глобявани.
Шофьори с неплатени глоби или дължими такси за използване на платената пътна мрежа няма да бъдат допускани до годишен технически преглед. Нарушители ще бъдат спирани и на границата, когато напускат или влизат в страната, като контролът ще се осъществява от Агенция „ Митници “, обясни директорът на Тол управлението Антон Антонов.

От 17 декември водачи ще могат да закупят електронна винетка или да конвертират хартиената си винетка, ако е валидна и през следващата година, на уебсайта или чрез мобилното приложение на Тол управлението. Конвертирането е препоръчително, а не задължително и шофьорите, които не го направят няма да бъдат глобявани. Електронните винетки се въвеждат от началото на следващата година, а тол системата за тежкотоварните автомобили стартира от 16 август.

В транспортна комисия бяха гласувани и промени в Закона за личните документи, които предвиждат валидността на шофьорските книжки на хора с увреждания да бъде до 10 години, а не както е в момента до 5.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР