Чешкото правителство не планира повече рестрикции за ограничаване на коронавируса.

...
Чешкото правителство не планира повече рестрикции за ограничаване на коронавируса.
Коментари Харесай

Животът в Чехия може да се нормализира до юни

Чешкото правителство не планира повече рестрикции за ограничаване на коронавируса. Животът в Чехия обаче може да се нормализира едва в края на май или през юни, ако ситуацията е под контрол. Това заяви днес чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 3802
В интервю на живо на сайта на таблоидното издание " Блеск " Бабиш посочи, че властите не възнамеряват да въвеждат нови органичения, и добави, че малките магазини, продаващи стоки, различни от хранителните, може да отворят след Великден - ако спазват предпазни мерки като разстояние между клиентите.

Чехия удължава ограничителните мерки заради коронавируса

,,Разбира се, ние съзнаваме, че тази ситуация не е добра за хората и подготвяме постепенно либерализиране на всеобхватните мерки ", каза той.

Бабиш изрази оптимизъм, че в Чехия темповете на заразяване не следват тези в тежко засегнати европейски страни като Италия и Испания.

,,Повратният момент ще бъде краят на април, когато се очаква пик на епидемията ", каза той.

,,Надяваме се тогава заразяванията да са на нива от 10-15 000 ", добави чешкият премиер.

,,Ако нещата вървят добре, да се надяваме, че някъде към края на май или през юни обстановката ще се нормализира напълно ", посочи Бабиш.

В средата на март Чехия въведе едни от най-строгите към онзи момент мерки в Европа, за да спре разпространението на коронавирусната пандемия. Те включваха затваряне на училищата, повечето магазини и ресторантите и ограничаване до голяма степен на придвижването. Тя предприе тези мерки, когато случаите бяха едва около 200.

Мерките помогнаха на Чехия да избегне рязко увеличение в броя им и претоварване на здравната й система, но на сериозна икономическа цена, отбелязва Ройтерс.

Много от заводите в експортно ориентираната страна също спряха работа с оглед на намалялото търсене и на прекъсването на европейските вериги за доставка, което породи очаквания за дълбока рецесия.

Към тази сутрин в Чехия, чието население е 10,65 милиона души, случаите на коронавирус бяха 3604, с 8,5 на сто повече от вчера. Починалите са общо 40. Към 1 април в болниците е имало 342 души, включително 72 в интензивни отделения, сочат данните на чешкото здравно министерство.

Вчера експерти от ведомството прогнозираха, че в средата на април броят на случаите ще достигне около 8000, а към края на месеца - около 14 200. Това е обаче, при условие че темпът на заразяване остане нисък.

Министерството посочи, че с оглед на това, че повечето заразени не се нуждаят от хоспитализация, чешката здравна система може да поеме общо до 45 000 случая, преди резервите й да свършат.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 3802  Рязко поевтиняване на храните по света поради COVID-19 регистрира Организация на обединените нации Рязко поевтиняване на храните по света поради COVID-19 регистрира Организация на обединените нации  104-годишен мъж пребори COVID-19 104-годишен мъж пребори COVID-19  Безработицата в Съединени американски щати с нов връх Безработицата в Съединени американски щати с нов връх
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР