Хората смятат, че знаят всичко, особено за своето тяло. Но

...
Хората смятат, че знаят всичко, особено за своето тяло. Но
Коментари Харесай

16 необикновени факта за човешкото тяло

Хората смятат, че знаят всичко, особено за своето тяло. Но грешат. Списъкът по-долу го доказва. Запознайте се с 16 интересни факта за човешкото тяло, за които не сте и подозирали, пише Obekti.bg.
1. Езичен отпечатък
Подобно на пръстите, всеки език има уникален отпечатък.
2. Смяна на „ кожата”
От човешката кожа се отделят около 600 хил. частици на всеки час. Това прави около 700 гр на година, така че средно се губят по 47,7 кг., достигайки възраст от 70 години.

Затлъстяването води до рак на гърдата, алармират немски учени
3. Брой кости
Възрастният човек има по-малко кости в сравнение с едно бебе. Раждаме се с 350 кости, но тъй като костите след това срастват, броят им намалява до 206.
4. Нов стомах
Знаете ли, че стомахът се изменя на всеки 3-4 дни? Това се дължи на силните стомашни киселини, които стомахът за смилането на храната, а оттам периодично се изменя и формата му.
5. Обонянието и паметта
Човешкият нос не е толкова чувствителен, колкото този на кучето, но може да разпознае до 50 хил. различни аромата.
6. Дължината на червата
Тънкото черво е около 4 пъти по-дълго от средния ръст на възрастен човек. Нагънатото му разположение в коремната кухина е задължително, тъй като дължината му варира между 6-7 метра.

8 сигнала на тялото, които алармират за камъни в бъбреците
7. Бактерии
Може да е изумително, но е факт: върху всеки квадратен сантиметър от кожата ни има около 32 млн. бактерии. За щастие по-голямата част от тях са безвредни.
8. Телесните миризми
Виновникът за неприятната миризма на краката и подмищниците е потта. Стъпалата ни имат 500 хил. потни жлези, които произвеждат като количество повече от една халба пот на ден.
9. Скоростта, с която кихаме
Въздухът от човешкото кихане може да достигне около 45 метра в секунда или повече. Затова навикът с ръката отпред, на който ни учат като малки, е наистина важен.
10. Кръвта
Общата дължината на кръвоносните съдове при човека достига до 100 хил. километра. За сведение сърдечните камери изтласкват около 7571 литра кръв на ден.
11. Количеството слюнка
Средното количество слюнка, което човек отделя през целия си живот, е близо 24 хил. литра – достатъчно, за да се напълнят 2 плувни басейна.
12. Хъркането
Когато достигнат 60-годишна възраст, 60% от мъжете и 40% от жените започват да хъркат. Но звукът от това може да бъде заглушаващ. Средно хъркнето е около 60 децибела, но може да достигне и до 80. Осемдесет децибела е толкова силно, колкото звука от пневматична бормашина, рушаща бетон. Шум над 85 децибела се счита опасен за човешкия слух.

Изтеглят 8 важни лекарства от българския пазар
13. Косата
Блондинките със сигурност имат повече коса. Това е така, защото цветът на косата предопределя гъстотата й и челното място е за хората с руси коси (разбира се, когато този цвят е естественият). Средно въру човешкия скалп има 100 хил. космени фоликули, всеки от които може да създаде до 20 косъма по време на човешкия живот. При блондинките броят на фоликулите е около 146 хил., при хората с черни коси – около 110 хил., а при кестенявите коси са 100 хил. фоликули. Червенокосите имат най-редки коси с около 86 хил. космени фоликули.
14. Растежът на ноктите
Съвсем нормално е ноктите на ръцете да се подрязват по-често от тези на краката. Това е така, защото използваме ръцете за много повече дейности. Съответно – която ръка използваме по-често, тя е с по-бързорастящи нокти. За сравнение ноктите растат средно с около 0,25 см. на месец.
15. Главата
Не е чудно, че на бебета им е толкова трудно да задържат главичките си изправени. Причината е, че те са ¼ от дължината на тялото им. При възрастен човек главата е 1/8 от дължината на тялото му.
16. Необходимостта от сън
Човек може да издържи и няколко седмици без да се храни, но не и без сън. Максималният период е 11 дни. След единадесетия ден може да заспите... завинаги.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР