Учени предупреждават за потенциална вълна от мозъчни увреждания в резултат

...
Учени предупреждават за потенциална вълна от мозъчни увреждания в резултат
Коментари Харесай

Учени: Има опасност от мозъчни увреждания от COVID-19

Учени предупреждават за потенциална вълна от мозъчни увреждания в резултат на COVID-19, съобщи Ройтерс.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 10205
Има доказателства, че болестта от новия коронавирус може да доведе до тежки неврологични усложнения, включително възпаления, психози и делириум.

Изследване на учени от Юнивърсити колидж в Лондон описва 43 случая на пациенти с COVID-19, които са претърпели временна мозъчна дисфункция, инсулти, увреждане на нервите или други сериозни мозъчни състояния, предава БТА.

Тяхното изследване е поредното, което установява, че болестта може да навреди на мозъка.

" Предстои да разберем дали ще станем свидетели на епидемия от мозъчни увреждания, свързана с пандемията, вероятно подобна на разпространението на т.нар. сънна болест през 20-те и 30-те години на миналия век след пандемията от грип през 1918 г. ", казва съавторът на изследването Майкъл Занди от института по неврология в Юнивърсити колидж.

COVID-19 е предимно респираторно заболяване, което засяга белите дробове, но невролози казват, че сведенията за въздействието й върху мозъка са тревожни.

" Тревожа се, че имаме милиони хора с COVID-19. И ако след година време ще имаме десет милиона оздравели и тези хора страдат от когнитивен дефицит, той ще засегне способността им да работят и да живеят нормално ", казва неврологът Ейдриън Оуен от Западния университет в Канада в интервю за Ройтерс.

Изследването на британските учени, публикувано в сп. " Брейн ", описва девет пациенти с мозъчно възпаление, диагностицирани с редкия остър дисеминиран енцефаломиелит, който се проявява по-често при деца и се отключва от вирусни инфекциии.

Учените изтъкват, че обикновено попадат на един възрастен пациент с това заболяване месечно в специализираната лондонска клиника, но в периода на изследване честотата на заболяването е поне по един пациент седмично, което те описват като " тревожен ръст ".

" Като се вземе предвид, че болестта се проявява едва от няколко месеца, все още няма как да знаем какви ще са дълготрайните увреждания, които COVID-19 причинява ", казва Рос Патерсън, друг съавтор на изследването. " Лекарите трябва да знаят за вероятния неврологичен ефект, тъй като ранната диагностика може да увеличи шансовете за пациентите ".

Според Оуен находките подчертават необходимостта от обширно, детайлно проучване и глобално обобщаване на данни, за да се прецени доколко разпространени са неврологичните и психични усложнения.

Той е започнал работа по международен изследователски проект и на сайта covidbrainstudy.com пациентите могат да попълнят серия от когнитивни тестове, за да се установи дали COVID-19 е повлиял на мозъчната им дейност. " Тази болест засяга огромен брой хора. Затова е важно да съберем тази информация ", пояснява Оуен.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 10205  Спад в случаите на COVID-19 в Пакистан Спад в случаите на COVID-19 в Пакистан  Туристи с ковид са открити на гръцкия остров Тасос Туристи с ковид са открити на гръцкия остров Тасос  Маската за ковид не е за окачване на огледалото за задно виждане Маската за ковид не е за окачване на огледалото за задно виждане
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР