Увеличаването на цената на водата е несправедливо. Това каза омбудсманът

...
Увеличаването на цената на водата е несправедливо. Това каза омбудсманът
Коментари Харесай

Мая Манолова: Увеличението на цената на водата е социално непоносимо

Увеличаването на цената на водата е несправедливо. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на заседание на КЕВР, на което се обсъжда цената на ВиК услугите през 2019 г., предаде агенция „ Фокус “.

„ Тук съм заради тревогата на гражданите от предстоящото увеличение на цените на водата и заради десетките жалби, свързани с цената и качеството на услугата, както и с отношенията на гражданите и ВиК дружествата. Наясно съм, че предложеното увеличение на цената на водата във ВиК дружествата е предварително заложено и фигурира в съответните нормативни документи, но това, че е заложено и предвидено не означава, че е справедливо. Казвам го направо - това увеличение на цената на водата не е справедливо заради ниските доходи и заради социалната непоносимост “, каза още Манолова.


Тя посочи, че с най-висок процент се увеличава цената на водата във ВиК Видин, Бургас, София, Благоевград и Добрич. " В същото време социалната поносимост на ВиК услугите в тези региони за 2019 г. намалява. Това показва, че доходите на домакинствата намаляват на фона на увеличението на цените на водата в съответните региони. Това реално утежнява още повече и без това влошаващото се състояние на българските домакинства предвид ръста на основни стоки и други услуги. Липсва и подобрение на качеството на услугата – на качеството на водата и на показателите, отнасящи се до загуби на вода ", заяви Манолова и посочи, че липсват и реално извършени инвестиции.

По-рано днес Манолова и Златните момичета “ от националния ансамбъл по художествена гимнастикаоткриха в двора на православен храм „ Св. Св. Кирил и Методий “ /ул. „ Георг Вашингтон “ № 47, на Женския пазар/ социална кухня „ Не хаби – дари “.

Инициативата се реализира в специално изградено за целта уютно пространство в двора на храма. Менюто бе съобразено изцяло с постите на Българската Православна Църква и ще включва супа, хляб, кофичка кисело мляко или плод.

Заедно с Мая Манолова и изящните гимнастички от националния ни ансамбъл, които освен златни медали, притежават и „ златни “ сърца, в раздаването на първите порции супа се включи и министърът на земеделието храните и горите Румен Порожанов, чието ведомство е сред основните партньори на кампанията.



Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР