Това, че се позволи да се правят абитуриентски балове, да

...
Това, че се позволи да се правят абитуриентски балове, да
Коментари Харесай

Защо млади и здрави хора влизат в болница с COVID-19?

" Това, че се позволи да се правят абитуриентски балове, да се ходи по нощни заведения, които са повечето на закрито в София, барове, ресторантите, където виждаме, че възрастните не смеят да ходят. Нормално е младите да се разболеят повече, защото не спазват мерките, възрастните хора, а и тези с хронични проблеми - те са изключително наясно и не позволяват младите да се доближават до тях – носят маски, дезинфекцират се, спазват дистанция, но младите, които се юрнаха по цялата страна, те през цялото време смятат, че са по-недосегаеми, че на тях ще им мине лесно, като един грип, хрема, но това не е всъщност така, защото много млади хора за съжаление карат тежко вируса ", обяви пред БНТ директорът на " Пирогов " Асен Балтов.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 10086
По думите му младият и здрав, трениран организъм, при едни физически натоварвания, много лесно и бързо вирусът попада в белите дробове.

" При ходене на сауна, когато си на дискотека, танцуваш, тогава дишаш много повече от въздуха, който издишат хората около теб. Виждате какво се случи във Велико Търново с абитуриентските балове. Един басейн на открито и със слънчева светлина, на никого не е излишна. Сауната не е препоръчителна ", посочи той.

Балтов смята, че премиерът Борисов е прав в нежеланието си да налага по-строги мерки за ограничаване на хората в условията на криза с COVID-19.

" Премиерът е прав, защото едно европейско проучване показа, че хората не вярват, че коронавирусът е толкова заразен и не са склонни да спазват мерките. За нас този процент е 40, как смятате: Би ли имало ефект, ако сега се направят някакви нови мерки и никой не иска да ги спазва? ", попита директорът на " Пирогов ".

И той, както много здравни експерти у нас, очаква повишаване на случаите през есента.

" По-лошият сценарии ние го очакваме през есента, и апелът ни е да се спазват мерките. Продължаваме да се зареждаме с всичко необходимо, поне в " Пирогов ", каза той.

Според Асен Балтов тестове за коронавирус, при постъпване в болница за лечение, трябва да се правят на пациентите.

" Дневно в " Пирогов " се правят по около 150 PCR теста, като цената е значително по-ниска и излиза по около 15 лева. Те не са заплащат от пациентите, но придружителите плащат – никой не ги кара насила, но ако не се тестват, не можем да ги допуснем, защото те постоянно влизат и излизат от средата на лечебното заведение. Свижданията все още са забранени ", допълни професорът.

Той успокои, че засега в болницата му има места, 29 са на лечение в " Пирогов ".

" Имаме болни от коронавирус, които са здравнонеосигурени, но се лекуват напълно безплатно ", увери той и заключи, че е оптимист: " Остава само хората да спазват дисциплината, самоконтролът е важен ".


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 10086  Проф. Витанов: Докато злобарите приказват, Щабът работи Проф. Витанов: Докато злобарите приказват, Щабът работи  Ути Бъчваров разкри какъв брой души е заразил с COVID-19 Ути Бъчваров разкри какъв брой души е заразил с COVID-19  Седем са генетичните линии на COVID-19 по света, 4 от тях - в България Седем са генетичните линии на COVID-19 по света, 4 от тях - в България
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР