Това, което се случва в Европа, е трета вълна. Има

Това, което се случва в Европа, е трета вълна. Има ...

Проф. Асен Балтов: Да бъдем предпазливи, за да не се удавим накрая на Дунава?


Това, което се случва в Европа, е трета вълна. Има изключително остри мерки и рестрикции. Това заяви проф. д-р Асен Балтов, директор на УМБАЛ "Пирогов". Той подчерта, че в Европейския съюз има притеснения заради английския вариант на коронавируса. 

"Смятаме, че никакъв случаи не трябва да се разпускат мерките", коментира той. 

Във връзка с тревогите на бизнеса, проф. Балтов заяви, че трябва да се мисли разумно.

"Както виждате, те (ресторантьорите, бел. ред.), ако решат да отворят едновременно, едва ли някой ще може да ги спре. Да преценят наистина дали трябва да рискуват по този начин. Да не се удавим накрая на Дунава?", посочи специалистът.

Той подчерта, че при новия щам 10 души заразяват 27. Засега клиничната картина не показва някакви сериозни изменения, но има притеснения. Обаче заразявайки повече хора, рискът повече да боледуват тежко е по-голям. По думите на Балтов може да се смята, че новият щам е по-агресивен.

"Затова и Европейската комисия казва, че е редно да се засили секвенцията и да се хванат случаите", отбеляза още директорът на "Пирогов".

Проф. Асен Балтов обясни, че вече новият щам е бил засечен у нас. 

Иначе към днешна дата "Пирогов" се грижи за 18 пациенти в интензивно отделение, които се лекуват от COVID-19. 
Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 18668 Отменя се карнавалът в Рио де Жанейро Отменя се карнавалът в Рио де Жанейро Кметът на Москва отмени редица мерки Кметът на Москва отмени редица мерки Европейският съвет завърши без решение за затваряне на границите в ЕС Европейският съвет завърши без решение за затваряне на границите в ЕС
Повече за Коронавирус
corona най-ново: лесни стъпки: просто ръководство: eпидемия:

Източник: novini.bg