Ситуацията с коронавируса в Русия се стабилизира, страната успешно премина

...
Ситуацията с коронавируса в Русия се стабилизира, страната успешно премина
Коментари Харесай

Москва към гражданите на Русия: Не бързайте с почивките в чужбина

Ситуацията с коронавируса в Русия се стабилизира, страната успешно премина платото на пандемията. Над половината от 85-те федерални региона са готови постепенно да вдигнат противовирусните ограничения, заявява " Известия ".
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8589
Но Забайкалският край удължава карантината, нараства заболеваемостта и другаде в Сибир и Далечния изток, посочва вестникът. Руски вирусолози, помолени за коментар, търсят причините в необичайно топлото време и зачестилите разходки на хората навън, без да се спазват изискванията за социална дистанция и носене на маски.

" Експерти от Русия потвърждават извода на турски учени, че затлъстяването, тютюнопушенето и замърсеният въздух са свързани помежду си рискови фактори, увеличаващи броя на " входните врати " за коронавируса в човешкия организъм ", пише " Известия " в друг материал.

" Лекарите в страната се страхуват, че след края на пандемията недоволни роднини и близки на болни и починали пациенти с новия вирус ще ги изтормозят с мъкнене по съдилищата ", пише " Комсомолская правда ". Защото до момента няма проверен и утвърден протокол за лечение на COVID-19, няма и доказано лекарство или ваксина ", посочва изданието.

" Последните официални статистически данни потвърждават, че преките поражения върху икономиката на Русия вследствие на пандемията, борбата с нея и резкия спад в цените на петрола са по-ниски от очакваните ", отбелязва " Комерсант ".

101 руски медици са станали жертва на COVID-19

" Статистиката за май може да промени очакванията за икономическа криза в една или друга посока. Засега е ясно, че дългосрочните последици от събитията се подценяват, но се надценяват краткосрочните ", се казва в анализа.

" Бъркотия и противоречия царят в новинарските ленти на руските медии ", констатира " Труд ". " Съобщения за смекчаване на режима и подновяване на работата се редуват с предупреждения за втора пандемична вълна и увеличаване на смъртността ", пояснява всекидневникът.

Политици и политолози споделят пред " Труд " също така различни очаквания за ситуацията в Русия през лятото: от трайна тенденция към излизане от кризата до вреди за обикновените хора и осъзнаване на икономическата катастрофа.

Въпреки пандемията туристите в Русия масово планират летни почивки на море, показва проучване на специализирания сайт OneTwoTrip, чиито данни цитира " Лента ".

Властите в Русия приканват жителите на страната да не бързат с почивките в чужбина, пише " Росийская газета ", изреждайки скорошни случаи с руски граждани, блокирани насред пандемията в популярни курорти в Тайланд, Черна гора и на тихоокеанския остров Фиджи.

" Настоятелните препоръки на руските власти къде да почиват хората звучат малко учудващо " според " Независимая газета ".

" Москва не е отворила границите, затворени още в края на март, и все още пуска през тях само военни, работници от атомната сфера, строящи обекти в чужбина, моряци, дипломати и т. н. Пречка за летуване в чужбина явно са и ниските доходи в Русия. Навярно тъкмо затова рекорден дял жители на страната - 92 на сто, планират за лятото почивка на вилата или на канапето ", пише вестникът.

" За реална подкрепа на населението в днешната криза ще настоява руското ляво патриотично движение " Ляв фронт ", подало заявка за митинг с до 3000 участници на 7 юни на Площада на революцията в Москва. Протестиращите ще искат още отмяна на предстоящото общонародно гласуване за промени в конституцията, промяна в социално-икономическия курс на страната, отмяна на реформата, вдигнала възрастта за пенсия, и т. н. ", информира " Свободная преса ".

" Ситуацията със забраната за масови прояви в Русия трябва да бъде размразена, защото хората са натрупали много негативи към властта и ако не им бъде позволено да ги излеят на разрешена акция, ще стане по-лошо ", изтъкнал координаторът на " Ляв фронт " Сергей Удалцов.

" Как да се обясни на родителите на руските войници защо те трябва да стоят под карантина, а децата им - да маршируват в строй ", пита се " Новая газета ". Опозиционното издание коментира заповедта на главнокомандващия - президента Владимир Путин, на 24 юни в Москва и други градове да се проведат отложените заради пандемията военни паради по случай 75-ата годишнина от победата над нацизма.

Владимир Путин насрочи Парада на победата

" Кремъл избра за това политическо мероприятие най-ранния срок с максимални рискове и го оповести в деня, когато в страната починаха рекорден брой заразени с коронавируса (174 души). Властите все тъй отправят призиви хората да останат в самоизолация и да спазват социална дистанция. По повод парада естествено прозвучаха всички ритуални заклинания за намаляване на рисковете. Но те едва ли ще имат силата на ваксина ", предупреждава " Новая газета ".

" Пандемията може да донесе не само страдания, гигантски загуби и забавяне на икономиката. Ако ни провърви, в дългосрочна перспектива човечеството може и да спечели. Особено Русия ", заявява " Взгляд ".

Все повече хора минават на дистанционна работа, а след кризата процесът много ще се ускори. Печелят всички. Хората масово ще напускат бетонните си кутийки, ще се местят на село и лесно ще поддържат връзки с другите чрез дигитални мрежи.

Така се живее по-свободно и по-щастливо. При повече пространство и по-здравословна атмосфера в семейството се раждат и повече деца, запълвайки демографските ями, пояснява онлайн изданието.

Русия е богата на земя и красиви пейзажи. Кой знае, може би още утре ще преосмислим основите на битието си - и в крайна сметка ще станем по-добри, по-здрави и по-многобройни, заключава " Взгляд ".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8589  Какви странични резултати има хлорохинът?

Какви странични резултати има хлорохинът?  Даниела Дариткова: Справихме се добре с предизвикването COVID-19

Даниела Дариткова: Справихме се добре с предизвикването COVID-19  Какви странични резултати има хлорохинът? Какви странични резултати има хлорохинът?
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР