Самотата увеличава риска от преждевременна смърт с 26%, според проучване

...
Самотата увеличава риска от преждевременна смърт с 26%, според проучване
Коментари Харесай

Доказаха: Самотата носи голям риск от преждевременна смърт, по-вредна е от пушенето

Самотата увеличава риска от преждевременна смърт с 26%, според проучване на университета " Бригъм Йънг ", публикувано в " Перспективи за психологията ".

Социалната изолация и липсата на социални връзки допълнително повишават този риск, което кара експертите да твърдят, че самотата може да бъде еднакво вредна за човешкото здраве, също колкото пушенето.



Изследователите са направили разлика между хората, които се чувстват самотни, и тези, които всъщност нямат никакъв контакт с външния свят. Изследването показа, че рисковите групи също включват тези, които са сами, но се чувстват по-щастливи, както и хора, които имат много социални контакти, но се чувстват самотни.

" Ако кажем на хората да се социализират повече с другите, то може да реши проблема за социалната изолация, но не и усещането за самота. Следователно трябва да приемем, че и двете категории са еднакво важни ", каза ръководителят на изследването д-р Джулиана Холт-Ландстад.

Експертите твърдят, че развитието на технологиите засяга факта, че все по-голям брой хора по света живеят в социална изолация и че те все по-малко се срещат лице в лице. От друга страна, изследванията показват, че поддържането на приятелски и любовни взаимоотношения намалява стреса, подобрява имунитета и дава по-голямо значение на живота.

" Важно е да поддържате връзка с близки и скъпи хора, както и да имате по-богат социален живот ", съветва д-р Холт-Ландстад.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР