Руският президент Владимир Путин одобри представения му Общонационален план за

...
Руският президент Владимир Путин одобри представения му Общонационален план за
Коментари Харесай

Руски медии: Как ще се възстановява икономиката?

Руският президент Владимир Путин одобри представения му " Общонационален план за действия " през 2020-2021 г., насочен към възстановяване на икономиката след коронавирусната криза. Стойността на предвидените мерки на практика не може да се изчисли - според премиера Михаил Мишустин става дума за 5 трилиона рубли, но това е условна оценка, пише " Комерсант ".
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8839
Документът не предвижда силно увеличение на държавните разходи, отбелязва вестникът. Сред основните моменти той откроява планирания " много бърз - още от 2021 г., преход към целева подкрепа ", ускоряването на пътното строителство, дерегулирането и дигитализацията, подкрепата за регионалните бюджети, големите заеми за инфраструктурни проекти, гарантираните средства за някои държавни покупки. " Неясни остават разходите на кабинета за медицинско осигуряване и отраслова подкрепа ", се казва в статията.

Русия планира да похарчи 73 млрд. долара за икономическо възстановяване

" Предлага се също още тази година да бъде създадена технологична платформа, отразяваща състоянието на домакинствата в Русия, и от 2021 г. властите да преминат към целева социална подкрепа. Правителството планира за идната година същинска революция в социалната политика ", заявява " Комерсант ".

Планът на кабинета предвижда руската икономика да се възстанови изцяло от коронавирусната криза и темповете на растежа да надхвърлят тези отпреди пандемията, изтъква " Лента ".

Двегодишният план включва три етапа и 500 мерки. През първата фаза задачата е да не се допусне спад в доходите на населението, пише " Росийская газета ". С цел преодоляване на кризата държавата ще отделя най-много средства за развитие на инфраструктура, заместване на вноса с родно производство, подкрепа на гражданите и на отделни стопански сектори, посочва официозът в друг материал.

Министерството на труда е разработило мащабни мерки за подкрепа на най-уязвимите категории от населението. Специално внимание ще бъде отделено на семействата с деца и на останалите без работа по време на пандемията, посочва в интервю за " Росийская газета " шефът на ведомството Антон Котяков.

Путин проведе работна среща в Кремъл след близо два месеца на работа от резиденцията си

От 1 април насам в Русия са уволнени близо 2,3 милиона души, а новонаетите са 1,9 милиона. На 10 вакантни места се падат 18 кандидати, положението е напрегнато, разказва министърът.

През идните шест месеца над една трета от компаниите в Русия се канят да съкратят средно по 16 на сто от персонала, сочи поръчано от " Известия " проучване на специализирания сайт hh.ru.

Почти половината фирми вече са освободили по около 20 на сто от хората си. Неизгодно е впрочем да бъдат съкращавани ефективни служители - заплатите им ще струват по-малко от наемането и обучението на новаци след кризата, добавя изданието. И предупреждава, че по данни на трудовото министерство броят на безработните в Русия може да достигне 5-6 милиона души.

Руски вестник: Короната предава позиции

Планът за действия цели траен ръст на реалните парични доходи на населението, намаляване на безработицата до 5 процента, устойчив растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) най-малко с 2,5 на сто годишно. Първата " фаза на адаптация " обхваща периода от юни до септември т. г., когато трябва да спре икономическият спад, втората " фаза на възстановяване " (октомври 2020 - юни 2021 г.) се очаква да осигури възстановителен ръст на икономиката и доходите на гражданите, а третата " фаза на активен ръст " е предвидена за юли-декември 2021 г., уточнява " Комсомолская правда ".

" Новая газета " нарича документа " План за бездействия ". Дори при ръст от 2,5 на сто в близките години икономиката на Русия ще се върне на нивото от 2019 г. едва към 2022 година, твърди опозиционният вестник.

По обем на държавната подкрепа като дял от БВП Русия изостава в пъти не само от развитите страни, но и от помощите, отпускани във федерацията по време на кризата от 2008-2009 г. Новият план няма да промени съществено тази картина. Той на практика не включва нови мащабни инициативи в подкрепа на доходите или дребния и средния бизнес. Властите се отказаха окончателно и от безусловни преки плащания за гражданите.

" Това изобщо не е план за икономически пробив, нито смяна на парадигмата на икономическата политика от последните години. Той продължава същата политика, непостигнала особени икономически резултати ", резюмира " Новая газета ".

Според документа на хората в Русия ще бъдат подхвърлени дребни пари - за да гласуват правилно ", по-специално на предстоящия вот за предложени от Путин конституционни промени и на местните избори наесен, коментира " Свободная преса ".

Руска медия очаква мизерия и засилване на репресиите

Москва намалява военната си дейност край границите на страните от НАТО по икономически причини, пише " Независимая газета ".

Официално властите още не информират за съкращения на разходите за военна дейност. Министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи за над 3600 учения, предвидени през лятото и есента. Планът за спасяване на икономиката обаче предполага орязване на разходите за отбрана и сигурност, включително за маневри в Русия и в чужбина, пояснява всекидневникът, като се позовава на военни източници.

Засега няма данни как ще бъдат намалени бюджетите на другите силови структури. Досегашният опит от икономически кризи в Русия сочи, че те ще бъдат орязани най-малко с 10 на сто, допълва " Независимая газета ".

" Близо 80 на сто от предприятията, учрежденията и ведомствата в Москва работят вече в обичайния си режим ", цитира " Взгляд " изявление на столичния кмет Сергей Собянин на международен форум.

Според източник на Интерфакс антивирусните рестрикции, наложени на руската икономика, може да бъдат вдигнати изцяло към началото на юли 2021 г., посочва " Труд ".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8839  Само 9 са новите случаи на COVID-19 за деня в Норвегия Само 9 са новите случаи на COVID-19 за деня в Норвегия  Пациент евентуално е източникът на болестта в гастроентерологично поделение на сливенската болница Пациент евентуално е източникът на болестта в гастроентерологично поделение на сливенската болница  Украйна означи 47-процентов растеж на новозаразените през последното денонощие Украйна означи 47-процентов растеж на новозаразените през последното денонощие
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР