Русия излиза в едноседмичен платен отпуск, за да избегне настаняване

Русия излиза в едноседмичен платен отпуск, за да избегне настаняване ...

Руски предприемачи: Пазарът на стоки може да се върне с над век назад.


Русия излиза в едноседмичен платен отпуск, за да избегне настаняване в болница, пише "Комерсант".
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 2563
Президентът Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През обяви вчера в обръщение към гражданите на страната, че във връзка с коронавирусната епидемия се разширяват мерките в подкрепа на руската икономика и населението, напомня вестникът. Негов указ определя например като неработни, но платени дните от 30 март до 3 април. Ще продължат обаче работа ред ключови отрасли, по-специално здравните организации и фирмите, произвеждащи средства за борба с болестта.

Путин: Цялата идна седмица е почивна!

Изданието изброява ред икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса, насочени главно срещу очакван скок на безработицата в Русия - най-вече заради временните ограничения на заетостта, въвеждани от властите. Тази подкрепа ще означава за руската икономика загуби до 1 процент от брутния вътрешен продукт (БВП), които ще бъдат платени колективно, от всички. А главната политическа новина в обръщението бе съвсем очаквана. Разпространението на вируса в Русия прави невъзможно насрочения за 22 април вот за промени в конституцията, който се отлага за неопределено време, добавя "Комерсант".

"Росийская газета" помества стенограма на президентското обръщение. В друг материал официозът акцентира върху приоритетните мерки, осигуряващи социална защита за гражданите, запазване на техните доходи и работни места.

Обявената ваканция цели да спре заплахата от бързо разпространение на коронавируса. Според медиците това ще подейства, но само ако населението погледне сериозно на внезапната възможност да си почине, пише "Известия".

Хората трябва да схванат, че неработната седмица се дава за самоизолация, а не за събирания и ходене по гости. Ако престанат да контактуват помежду си, ще бъдат прекъснати достатъчен брой вериги, по които се предава вирусът, обяснява инфекционистът Иван Коновалов.

Путин нареди военни учения заради коронавируса

"Руската власт прави недостатъчна и непоследователна стъпка. Изглежда разумно да бъдат защитени доходите на хората в условията на пауза. Но кой ще плати банкета?", пита в интервю пред московския в. "Труд" социологът Борис Кагарлицки. "Още по-страшен от натоварването върху предприятията заради спирането на производството е рискът за ред служители да останат без работа", подчертава той.

"Ако нещата в Русия продължат по същия начин, безработните ще станат двойно и тройно повече. Ще фалират голям брой дребни и средни предприятия. И хората ще останат без никакви средства за съществуване", твърди в интервю за "Комсомолская правда" лидерът на руската компартия Генадий Зюганов.

"Пандемията предизвика паническо изкупуване на елда и ориз, което опразни руските магазини или поне щандовете за варива - това дори накара държавата да ограничи износа им", отбелязва "Взгляд".

Онлайнизданието се позовава на руския клон от компанията за маркетинг "Нилсен" - според негов анализ тези дни в страната масово са се търсели най-вече ориз и елда и тези варива незабавно са поскъпнали. "Реколтата от елда в Русия през 2018 г. бе 932 хиляди тона и цената ѝ спадна рекордно с 30 на сто. "А пазарът на ориз се чувства още по-сигурно", уверява обаче Виталий Манкевич, президент на бизнес сдружение. Всички региони на федерацията са осигурени със запаси от храни за два месеца до една година, а властите вземат съвсем адекватни мерки във връзка с бума в търсенето", успокоява и Дмитрий Гелемурзин, шеф на руски агрохолдинг.

"Епидемията нулира пазарната икономика" , заявява в заглавие "Независимая газета". "Заради икономическата криза, предизвикана от коронавируса, в Русия ще се разрасне държавният сектор и предстои национализация. Това обаче едва ли ще спомогне за трайно стабилизиране", цитира вестникът прогноза на бизнесомбудсмана Борис Титов. Експерти на всекидневника обясняват: от една страна, национализацията гарантира запазване на работните места, заплатите и производството на важна продукция; от друга - както показва съветският опит, в търговията и услугите това не е ефективен подход.

Русия спира всички международни полети

"Защо Путин помогна на Италия", като изпрати там самолети с медицинско оборудване и лекари в помощ на борбата с вируса, анализира "Независимая" в друг материал. Красивият и великодушен жест има две допълващи се обяснения. Русия получава уникален практически опит в борбата с това световно зло. Плюс чудесен пиар: на помощ на Италия се притече Русия, а не братята и сестрите на тази страна от ЕС. Сега ще е по-трудно да бъдат обосновавани санкциите срещу Русия. А елементарната икономическа логика тласка към отмяна на всички санкции, за да избегнем или да смекчим рецесията", допълва изданието, напомняйки и за руските контрамерки.

Потребителският пазар в Русия може да се върне на нивата от 19-и или началото на 20-и век, цитират "РБК" и "Лента" послание на руски търговски вериги до премиера Михаил Мишустин. На фона на вирусната криза оборотите в търговията с потребителски стоки и ред услуги са спаднали с 50 до 80 на сто, посочват те. Търговците настояват по-специално държавата да освободи бранша от ред данъци, включително ДДС, и от арендни плащания за използваните терени.

Напоследък хората в Русия изкупуват масово не само варива и тоалетна хартия, но също така патрони и бухалки за бейзбол, често използвани за самоотбрана. Изглежда са разочаровани от способностите на държавата да ги защити в днешната криза, пише "Свободная преса".

От 9 до 22 март продажбите на ловни патрони в Русия са нараснали със 130 процента спрямо същия период на миналата година, а на бухалки - с 30 на сто, сочат данни на данъчния оператор "Платформа ОФД".

"Прогнозите за Русия са две - оптимистична като цяло и крайно негативна", пише коментатор на "Комерсант". "Извънредната ситуация откроява порочността на системата. Доказва за пореден път: така не може да се живее, трябва нещо да се промени", заявява той. При оптимистична картина на новата руска действителност епидемията ще се развие според азиатския модел и през лятото вирусът ще отстъпи. А в главите на държавните служители ще настъпи просветление, макар и временно. От своя страна Доналд Тръмп ще освести световната икономика.

Расте броят на заразените в Русия

"Петролът ще поскъпне, рублата ще скочи, ще заработи и бизнесът. Току виж сме почнали да живеем по-добре и отпреди. Естествено ако забравим за втория, за лошия сценарий", разсъждава авторът.

"Вирусологът Николай Малишев призова хората в Русия да се готвят за експлозивно разпространение на коронавируса. По думите на експерта ситуацията ще напомня ядрена реакция", пише "Московский комсомолец", като се позовава на телевизия "Россия-1".

"Русия изостава" от останалия свят по разпространение на вируса и това е добре, защото той може да дойде в страната вече отслабен", казва пред "Лента" Анча Баранова, професор в Школата за системна биология към университета "Джордж Мейсън" в САЩ. "При все това на планетата ще загинат още много хора - това е факт. И не всички от тях ще са възрастни - задава се трагедия", предупреждава изследователката.
Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 2563 Трима души нарушиха карантината си във Великотърновско Трима души нарушиха карантината си във Великотърновско Сестрата на депутата Лъчезар Иванов е заразена с коронавирус

Сестрата на депутата Лъчезар Иванов е заразена с коронавирус Юлиан Ангелов скочи: Най-лесно е държавата да продължи напред, а който оцелее-оцелее Юлиан Ангелов скочи: Най-лесно е държавата да продължи напред, а който оцелее-оцелее
Повече за Коронавирус
corona най-ново: Вижте последните новини лесни стъпки: Как да се предпазим? просто ръководство: Какви са симптомите? eпидемия: Коронавирус в България

Източник: novini.bg