Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че за Румъния пандемията от

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че за Румъния пандемията от
Коментари Харесай

Йоханис: За Румъния пандемията от COVID-19 е най-драматичният период след 1989 г.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че за Румъния пандемията от COVID-19 представлява най-драматичният период след 1989 г., пише днес в. " Гъндул ".

" За Румъния пандемията от COVID-19 представлява най-драматичният период след 1989 г. На фона на глобална несигурност, най-вече в икономиката, нашата страна трябваше да се адаптира за много кратко време и ще продължи да го прави, за да приложи всички необходими мерки за увеличаване на капацитета за управление на тази криза, както от медицинска гледна точка, така и от гледна точка образование, гарантиране на обществените услуги и най-вече увеличаване на икономическата устойчивост ", заяви Йоханис в послание към форум в Букурещ.

Вчера Румъния премина психологическия праг от 3000 новозаразени за денонощие, а специалистите предупреждават, че едва сега ситуацията започва да става сериозна, пише в. " Адевърул ". В Букурещ равнището на заболеваемост достигна 2,31 случая на 1000 жители и ако този темп се запази, скоро ще бъде достигнато критичното ниво от три случая на COVID-19 на 1000 души, при което попадаме в червения сценарий, пише " Адевърул ".

" Мачът " едва сега започва ", предупреди заместник-председателят на Румънското дружество по интензивна терапия професор доктор Дорел Съндеск, според когото едва сега започва критичният период за здравната система. " Румъния има най-зле финансираната здравна система в Европа и в допълнение - най-малкия брой лекари на глава от населението ", предупреди проф.д-р Съндеск.

" Адевърул " отбелязва, че интензивните отделения на болниците са на прага на колапс и на лекарите може да се наложи да избират кого да спасят. От сряда до четвъртък с COVID-19 починаха 44 души, а общият брой на смъртните случаи достигна 5247. Най-голям брой смъртни случаи за 24 часа бе регистриран във вторник - 82 души изгубиха битката с болестта. Положението в интензивните отделения на болниците обаче е тежко, като вчера под интензивни медицински грижи се намираха 607 пациенти, отбелязва изданието.

В периода 28 септември - 4 октомври броят на случаите на COVID-19 в Румъния е нараснал с 22 процента спрямо предишната седмица, сочат официални данни, цитирани от " Адевърул ". Броят на новозаразените към вчерашния ден бе 3130, след като от началото на октомври новите случаи постоянно растат от 1591 до 2958 в сряда, 7 октомври.

Частната телевизия Диджи 24 отбелязва, че в един от окръзите броят на новите случаи е скочил с близо 350 процента за 24 часа. В Дъмбовица (Южна Румъния) към вчерашния ден са били регистрирани 128 нови случая, докато предходния ден те са били 37.

В окръг Бакъу, Североизточна Румъния, броят на заразените е скочил от 82 случая в сряда на 150 в четвъртък, отбелязва телевизията.

В Букурещ вчера бе съобщено за 549 новозаразени, а рекорд бе поставен в понеделник с 562 нови случая, допълва БТА.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13030  Броят на инфектираните с COVID- 19 хора в Молдова е над 59 000 Броят на инфектираните с COVID- 19 хора в Молдова е над 59 000  Лекарството Ремдесивир съкратява с пет дни възобновяване от COVID-19 Лекарството Ремдесивир съкратява с пет дни възобновяване от COVID-19  След 14 дни карантина - възпитаници от София и Пловдив са още веднъж на учебно заведение

След 14 дни карантина - възпитаници от София и Пловдив са още веднъж на учебно заведение
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР