Ромите от каратал Орландовци са в протестна готовност, след като

...
Ромите от каратал Орландовци са в протестна готовност, след като
Коментари Харесай

Общината събори къщи в „Орландовци“, циганите пак строят

Ромите от каратал " Орландовци " са в протестна готовност, след като Община София събори част от къщите им с мотива, че са построени върху частен имот.

Пред Bulgaria ON AIR жителите на " Орландовци " бяха категорични, че не са били предупредени, че домовете им ще бъдат съборени, а някои от тях се оплакаха, че дори не могли да изнесат изцяло багажа си.

Година по-късно ромите са издигнали нови постройки и живеят на същото място. Те обаче отново са застрашени от събаряне.

През 1985 година държавното предприятие " Чистота " построява три масивни сгради, в които живеят ромските фамилии. След приватизацията имотите са върнати на частен собственик, но ромите не знаят кой е той и продължават да живеят там.

" Към настоящия момент собственик е физическо лице. Хората живеят трайно и необезпокоявано повече от 25 години. Съгласно българското законодателство, когато някой живее повече от 25 години в имот, той става негов собственик на основание придобивна давност ", коментира адвокатът Елена Иванова.

За да могат ромите да станат законни собственици, е подаден иск към Софийския районен съд и той трябва на базата на представени доказателства и свидетелски показания да се произнесе с мотивирано решение.

От Общината обаче твърдят, че няма как ромите да придобиват собственост по давност, тъй като земята е собственост на частно лице.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР