Родители са в масово неведение заради поставянето под карантина на

...
Родители са в масово неведение заради поставянето под карантина на
Коментари Харесай

Има риск да не изплатят болнични на родители с деца под карантина

Родители са в масово неведение заради поставянето под карантина на цели класове и групи в детските градини. Празнота в нормативната уредба оставя въпроса дали всички родители имат право на болнични заради карантината на децата им.

На този фон почти двойно скочи броят на инфектираните у нас за денонощие. Според официалната информация от 15 септември до този петък, 25 септември, броят на лицата под карантина е скочил почти двойно - ако преди 10 дни те са били 3 400 души, сега са 5 400 души.

Оказва се обаче, че много родители настояват карантината да отпадне, а причината е, че не е ясно дали ще могат да взимат болничен, и ако да - колко пъти, в случай че децата им бъдат поставяни няколко пъти в изолация вкъщи през учебната година. Това стана ясно в рубриката " Чети етикета " на бТВ.

Има риск част от болничните листове на родителите, чиито деца са под карантина, да не бъдат платени от НОИ заради празнота в Наредбата за медицинската експертизa.

Според текстовете на наредбата болничен лист се издава " за гледане на дете, посещаващо детско заведение ". Не става ясно обаче в тази дефиниция попадат ли и училищата.

" Детски заведения " не са дефинирани, нито в наредбата, нито в Кодекса за социално осигуряване. Не е забелязана тази празнота в закона “, обясни адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов отбелязва, че заради тази празнота, възможно ли е родителите да не получат изплащане на болничния лист, но това не е по вина на медиците.

В ефира на бТВ социалният заместник-министър Адриана Стоименова обясни, че няма да има ощетени родители. По нейните думи „ до дни ще бъде дадена дефиниция на детски заведения от колегите юристи и в момента от МЗ работят в тази посока “.

Родителите са и в недоумение по какви правила точно ще гледат децата си вкъщи и колко пъти могат да вземат болнични.

Стоименова разясни, че те могат да ползват „ колкото е необходимо, до 90 дни в годината с едно и също основание според Кодекса за социално осигуряване “.

От Министерството на здравеопазването уточняват, че структурите към МВР трябва да следят дали децата спазват задължителната карантина, предписана от регионалните здравни инспекции.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 12539  44 % от хотелиерите не могат да обслужват разноските си 44 % от хотелиерите не могат да обслужват разноските си  Мицокатис опроверга изявленията за цялостна карантина в Гърция Мицокатис опроверга изявленията за цялостна карантина в Гърция  За денонощие: Над 8000 инфектирани и 43 умряли от ковид в Израел За денонощие: Над 8000 инфектирани и 43 умряли от ковид в Израел
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР