Разложкият зет Атеф Хсара, който е един от петимата задържани

...
Разложкият зет Атеф Хсара, който е един от петимата задържани
Коментари Харесай

Лъснаха нови детайли от престъпната схема на задържания за финансиране на тероризъм разложки зет Атеф Хсара

Разложкият зет Атеф Хсара, който е един от петимата задържани от службите за финансиране на тероризъм, е набирал млади мъже от Пиринско, които да транспортират автомобили до Турция. Това пише „ Струма”, позовавайки се на момчета, карали еднократно автомобили до южната ни съседка.

Те получавали по 200 лева. Задачата им била да закарат возилото до град в Турция, намиращ се на около 30-40 километра след границата. Там колите били поемани от трети лица, а те се връщали с друг автомобил, който пътувал след тях.

Извънредно и само в БЛИЦ! Десетки арести в България! Антимафиотите в атака!

Случаят е отпреди около три години и половина. В Разлог и околните села е имало разлепени обяви за извършване на транспорт на автомобили до Турция, бил е посочен телефон за контакт, на който отговарял именно Хсара. Срещите за уточняване на детайлите се осъществявали или лично с него, или чрез трети лица. Сумата от 200 лева била примамлива за млади мъже, особено безработни. „ Работодателят “ им осигурявал и безплатен обратен превоз. Задачата им била само да закарат съответното возило до посоченото място и да го предадат на човек, който ще ги чака там. При преминаване на границата автомобилите минавали включително и през проверка със скенер. Наетите шофьори били с пълномощно. Колко автомобили са преминали границата с наети по този начин шофьори не е ясно. Не е ясно и с каква цел са изкарвани. Факт е, че те са преминавали без проблем границата.

Момчетата не уточниха през кой контролно-пропускателен пункт са преминавали, но споделиха, че са минали през Ямбол, което предполага КПП – Лесово.

Още завчера хора от Разлог споделиха, че не са запознати с какво точно се е занимавал Атеф Хсара, но разказаха, че често отсъствал от града и се говорело, че изнася коли за Сирия.

След публикуване на новината вчера темата за дейността на разложкия зет се превърна в една от най-коментираните в социалните мрежи. В една от най-големите разложки групи дори се появи коментар, че Хсара е „ прехвърлял “ емигранти, а преди три години двама от доверените му хора са били арестувани и са лежали по три години в затвора.

Иначе съседи и съкварталци на Атеф Хсара споделиха, че познават семейството като много скромно и добро. Определиха ги като интелигентни и начетени хора, услужливи и готови да помогнат. За всички било изненада задържането на Хсара в края на миналата седмица и последвалият обиск на апартамента им в жк „ Саровица “ в Разлог.

Други местни споделиха, че отдавна под сурдинка в града се коментирало, че мъжът се занимава с незаконна дейност.

По време на претърсването семейството не е било в града. Съседите казаха, че не са ги виждали повече от 10 дни.
От болницата в Разлог пък обясниха, че Лидия Попадийна – съпругата на задържания, която е акушерка, е в отпуск до края на месеца.

Атеф Хсара е сред задържаните за финансиране на тероризъм в края на миналата седмица след проведената съвместна акция на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП. Общо шестима души – четирима сирийци, постоянно пребиваващи в България, и една българска гражданка са с постановени от Специализирания съд постоянни мерки „ задържане под стража “. Срещу групата са повдигнати две обвинения за престъпления против републиката. Първото е за извършване на небанкови парични операции по метода “хавала”, при който се прави превод на пари без никакви документални следи, а второто обвинение е за финансиране на тероризъм.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР