Радио обсерваторията „MeerKAT”, чието изграждане бе официално завършено това лято

...
Радио обсерваторията „MeerKAT”, чието изграждане бе официално завършено това лято
Коментари Харесай

Най-големият радиотелескоп в света „дебне” за извънземни сигнали

Радио обсерваторията „ MeerKAT”, чието изграждане бе официално завършено това лято в Южна Африка, се присъедини към проекта „ Breakthrough Listen” и започна наблюдения за възможни извънземни сигнали, излъчвани от един милион звезди в нашата галактика.
„ Сътрудничеството с „ MeerKAT” ще увеличи значително шанса за улавяне на извънземен сигнал. Сега проектът ни наистина достигна световно ниво”, каза руският милиардер Юри Милнър, един от основателите на „ Breakthrough Listen”.
В края на юли 2015 г. Милнър и покойният британски космолог Стивън Хокинг стартираха проекта „ Breakthrough Listen”. Милнър отпусна 100 млн. долара за подпомагане на проекта за търсене на извънземни цивилизации, изграден въз основа на разработката на СЕТИ (SETI).

През последните три години учени и инженери разработиха устройства за търсене на извънземен живот към американския телескоп GBT, австралийският му „ братовчед” в обсерватория „ Паркс”, а също и осигуриха поддръжка на научния екип на най-големия телескоп в света, FAST, построен в Китай преди две години.
Преди година участниците в проекта говориха за резултатите от първия опит за откриване на извънземни радиосигнали, при който учените наблюдаваха седемстотин звезди най-близо до нас. Астрономите са успели да уловят около дузина „ подозрителни” сигнали, но всички те, както самите наблюдатели считат, са генерирани от естествени процеси в дълбините на звездите или в непосредственото им обкръжение.
Неуспехите не спряха Милнър и неговите сътрудници и интерферометърът „ MeerKAT” вече се присъедини към техния проект в най-големия радиотелескоп в света, съчетаващ в себе си ресурси от 64 радиостанции наведнъж.
Строителството му започна в края на 2009 г. и се очакваше да завърши през 2012 г., но поради проблеми с финансирането строителството приключи едва в началото на лятото тази година.
Тази обсерватория, както отбеляза Андрю Симион, ръководител на „ Breakthrough Listen”, стана първият „ южен” компонент на проекта. Според настоящите планове на Симион и колегите му „ MeerKAT” ще наблюдава едновременно почти един милион звезди в нашата галактика, в близост до която могат да съществуват обитавани планети.
За разлика от северните радиотелескопи, техният южен „ брат” ще следи тези светлинни тела почти непрекъснато, без да се намесва в провеждането на други наблюдения, свързани с по-сериозни астрофизични изследвания. Това стана възможно благодарение на използването на суперкомпютри и нова версия сензори и инструменти, създадени специално за „ MeerKAT”.
Както учените се надяват, този подход не само ще успокои много астрономи, които са скептични към подобни търсения, но и ще ускори процеса на събиране и анализ на потенциални извънземни радиосигнали и ще позволи да се намери отговор на въпроса - сами ли сме във Вселената.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР