Прокуратурата повдигна обвинения след кражбата на картини на Владимир Димитров

...
Прокуратурата повдигна обвинения след кражбата на картини на Владимир Димитров
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна обвинения след кражбата на картини на Майстора

Прокуратурата повдигна обвинения след кражбата на картини на Владимир Димитров - Майстора и пловдивския художник Димитър Киров. Двама антиквари ще отговарят за укриването на произведенията на изкуството. Издирването на крадците продължава, съобщава bTV.

Крадците не са знаели кои са авторите на картините, твърдят разследващите. И затова вероятно са пропуснали да вземат още няколко платна на Владимир Димитров - Майстора от дома на неговия наследник.

„ Доколкото ми е известно, първоначалните суми, които са искани, са били в размер на 2-3000 лева за всички произведения. Тези пари са им били дадени от антикварите”, заяви Ангел Папалезов - началник на сектор " Престъпления с културно-исторически ценности ".

Картините били предлагани на множество търговци, но повечето отказали. Божидар Нейков купил 9 от тях. Още вчера той разказа, че дал 8000 лева.

„ Божидар Нейков се е изкушил, даже и той от своя страна тръгнал да ги продава на други хора. И тези хора, стреснали се от медийния шум и възможността да загубят пари и имиджа си, и бизнеса си, ни съдействаха”, казва още Ангел Папалезов.

„ Не съм съден за такива неща, защото предимно аз си ги купувам, не се занимавам с други работи”, твърди обаче Божидар Нейков. Аз не съм ги укрил, аз ги предоставих доброволно, отбелязва още той.

Божидар Нейков вече е разследван. Пак за проблеми с картини - обсебвания, фалшификации, нормалните проблеми в арт бизнеса.
Другият антиквар с прякор Наско Дългия, от когото Нейков твърди, че купил картините, е пуснат под гаранция от 5000 лева. Не го открихме в дома му.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР